На Кіровоградщині окружні виборчі комісії зареєстрували подання кандидатур до складу дільничних виборчих комісій від 20 кандидатів на пост Президента України. Найбільшу кількість керівних посад у ДВК отримали представники Олега Ляшка – 192 особи. А найменшу – по вісім осіб – представники Олександра Данилюка та Віктора Кривенка. Кандидат Ігор Шевченко зареєстрував подання на членів ДВК лише в одному окрузі області. В усіх п’яти округах подали членів ДВК 15 кандидатів у Президенти України. Членами дільничних комісій в області стали 11 962 особи. Про це повідомили спостерігачі ОПОРИ.

Всього в області відхилено 32 кандидатури на членів ДВК. Основна причина – подання відразу від двох і більше кандидатів у Президенти України.

В окрузі №99 (м. Кропивницький) від 18 кандидатів стали членами ДВК 1 442 особи. В усіх 110 дільничних комісіях будуть представники кандидатів у Президенти: Петра Порошенка, Юлії Тимошенко, Сергія Носенка, Андрія Новака та Миколи Габера. Найменше подали кандидатів у ДВК Олександр Данилюк (11) та Віктор Кривенко (1). Члени ОВК зафіксували, що 10 осіб подавалися відразу від двох кандидатів у Президенти, а одна людина – від трьох. Всіх «двійників» та «трійників» виключили зі складу ДВК. На сьогодні в області не сформована одна дільниця –  №350936 у Кропивницькому СІЗО, де членами дільничної комісії стали 8 осіб. При мінімальній кількості  в 9 осіб. Кандидатуру дев’ятої особи відхилили на засіданні ОВК.

В окрузі №100 (м. Бобринець) членами ДВК затвердили 3 023 особи. Жоден кандидат не має представників у всіх ДВК. Найбільше членів дільничної виборчої комісії подали кандидати у Президенти Петро Порошенко (231), по 230 – Олег Ляшко, Юлія Тимошенко, Юлія Литвиненко. Найменше – Олександр Данилюк (5) та Валентин Наливайченко (4). Одне подання здійснив голова ОВК. Відмовлено в реєстрації 14 кандидатам у члени ДВК. В одному випадку – кандидат не  був повнолітнім, ще в одному – був довіреною особою кандидата в Президенти. Інші 12 осіб виявились «двійниками».

В окрузі №101 (м. Голованівськ) 19 кандидатів подали 2 681 осіб на членів дільничних виборчих комісій. В усіх ДВК будуть представлені 8 кандидатів – Юрій Бойко, Микола Габел, Юлія Литвиненко, Олег Ляшко, Андрій Новак, Сергій Носенко, Петро Порошенко, Юлія Тимошенко.

В окрузі №102 (м. Знам’янка) 18 кандидатів подали 2 437 особу на членів дільничної комісії. В усіх ДВК будуть представлені: Юрій Бойко, Микола Габер. Найменше подав Олександр Данилюк (6). Одну особу подав голова ОВК. Шістьом особам, які подавалися від двох кандидатів, відмовили у реєстрації в ДВК.

В окрузі №103  (м. Олександрія) 18 кандидатів у Президенти подали 2 379 осіб у члени ДВК. На всіх дільницях будуть представлені Юрій Бойко, Микола Габер, Анатолій Гриценко, Юлія Литвиненко, Андрій Новак, Сергій Носенко, Петро Порошенко, Юлія Тимошенко.

На всіх ОВК відбір членів ДВК та квотування на керівні посади проводили через інформаційну систему «Вибори Президента України».

«На Кіровоградщині у мінімальному складі сформовано 13 дільниць. У двох ОВК не виключили так званих «двійників» з дільничних виборчих комісій, а спитали їх про пріоритети. В інших трьох ОВК кандидатури «двійників» та «трійників» відхилили. Надання згоди на участь  в роботі ДВК двом і більше кандидатам на пост Президента України ймовірно свідчить про порушення вимог ч. 6 ст. 24 Закону України «Про вибори Президента України» та є підставою для відхилення такої кандидатури. Але остаточно це вирішує ОВК», – зазначила  координаторка спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами в Кіровоградській області.

Згідно з ч. 2 ст. 24 Закону України «Про вибори Президента України» право подання кандидатур до складу дільничних виборчих комісій (по одній особі до однієї виборчої комісії від одного кандидата) мають кандидати на пост Президента України. Подання щодо кандидатур до складу дільничних виборчих комісій вноситься до окружної виборчої комісії на паперових носіях та в електронному вигляді не пізніш як за двадцять три дні до дня виборів за підписом довіреної особи кандидата на пост Президента України у загальнодержавному або відповідному територіальному виборчому окрузі.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямовано на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Із жовтня 2018 року Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за виборами Президента. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 204 спостерігачі по всій країні. А 31 березня 2019 року та в разі проведення другого туру до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, набагато швидших за офіційні та точніших за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.