11 березня в селищі Очеретине відбулося засідання окружної виборчої комісії №45. А вже 12 березня у селищі міського типу Зайцеве – засідання ОВК №51. На цих засіданнях ОВК приймали рішення про утворення відповідних дільничних виборчих комісій.

Засідання ОВК №45 в Очеретиному відвідали 27 членів комісії, хоча кількісний склад ОВК становить 33 особи. Також були присутні довірені особи від кандидатів – 13 осіб, офіційні спостерігачі від громадських організацій – 2 особи. Всього у цьому окрузі сформували 32 виборчі дільниці. З них великі – 12, середні – 18, малі – 2. Орієнтована кількість виборців становить 44 226 осіб.

Право подання кандидатур до складу дільничних виборчих комісій мають кандидати на пост Президента України – по одній особі до однієї виборчої комісії від одного кандидата. Цим правом в у Очеретиному скористались 24 кандидата на пост Президента з 39 зареєстрованих.

Найменшу кількість кандидатур – по 15 осіб – подали Анатолій Гриценко та Микола Габер. Максимальну кількість кандидатур – по 32 особи – подали Олександр Соловйов, Олег Ляшко, Юлія Тимошенко, Руслан Ригованов, Віталій Скоцик, Олександр Вілкул, Володимир Петров, Петро Порошенко, Олександр Шевченко, Юрій Бойко, Василь Журавльов, Ігор Смешко.

Представлення кандидатів у керівному складі ДВК на Донеччині наступне: найбільша кількість у Юлії Тимошенко – 12 осіб, рівну кількість мають Юлія Литвиненко, Олександр Ващенко, Олександр Шевченко, Олександр Соловйов, Ілля Кива – по 6 осіб, Віталій Скоцик, Олександр Вілкул, Володимир Петров, Віктор Бондар, Петров Порошенко, Сергій Каплін – по 5 осіб, Руслан Ригованов, Сергій Тарута, Олег Ляшко – по 4 особи, Василь Журавльов – 3 особи, Володимир Зеленський, Юрій Бойко  – по 2 особи, а Анатолій Гриценко – 1 особа.

За інформацією спостерігачів ОПОРИ на Донеччині, засідання в Очеретиному пройшло без порушень Закону «Про вибори Президента України» та з дотриманням всіх процедур. Жодних скарг від суб’єктів подання не надходило.

У свою чергу окружна виборча комісія №51 (селище міського типу Зайцеве, Бахмутський район, Донецька область) також утворила дільничні виборчі комісії. На засіданні ОВК були присутні  18 членів комісії з 28 та 2 спостерігачів від громадських організацій.

Відповідно до Закону України «Про вибори Президента України» своїм правом подати представників до складу дільничних виборчих комісій скористалось 14 з 39 кандидатів на пост Президента України. А саме: Василь Журавльов, Юрій Тимошенко, Ілля Кива, Петро Порошенко, Віталій Скоцик, Юлія Литвиненко, Сергій Каплін, Анатолій Гриценко, Володимир Петров, Володимир Зеленський, Олександр Ващенко, Сергій Тарута, Юрій Бойко, Віктор Бондар. Усі вони подали по одному представнику до кожної дільничної виборчої комісії. Інші кандидати своїх представників до складу дільничних виборчих комісій не подавали.

Як зазначає радник з юридичних питань Громадянської мережі ОПОРА Павло Романюк, відповідно до постанови ЦВК «Про Порядок розподілу керівних посад у дільничних виборчих комісіях з виборів Президента України між суб’єктами подання кандидатур до складу цих комісій», ОВК здійснює розподіл керівних посад в ДВК у визначеній послідовності та за спеціальною формулою обчислення. Натомість, члени ОВК, проігнорували відповідні законодавчі приписи та розподілили керівні посади в ДВК за принципом «хто перший подав документи, той і буде в керівному складі».

Таким чином, у ДВК №141523 головою комісії було призначено представника від кандидата на пост Президента України Віталія Скоцика, заступником голови комісії призначено представника від кандидата на пост Президента України Сергія Капліна, секретарем комісії призначено представника від кандидата на пост Президента України Іллі Киви.

У ДВК №141527 головою комісії було призначено представника від кандидата на пост Президента України Петра Порошенка, заступником голови комісії призначено представника від кандидата на пост Президента України Сергія Тарути, секретарем комісії призначено представника від кандидата на пост Президента України Володимира Зеленського. Жодних скарг до ОВК у смт. Зайцеве від суб’єктів подання не надходило.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямовано на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Із жовтня 2018 року Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за виборами Президента. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 204 спостерігачі по всій країні. А 31 березня 2019 року та в разі проведення другого туру до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, набагато швидших за офіційні та точніших за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.