На найменшому одномандатному виборчому окрузі Луганської області, який знаходиться у прифронтовому місті Щастя і складається з 6 виборчих дільниць, систематично виникають проблеми із організацією діяльності окружної комісії. Про це повідомляють спостерігачі ОПОРИ з Луганщини.

Так, у 105 одномандатному виборчому окрузі на початку виборчого процесу головою окружної виборчої комісії був призначений Євген Байрамов (додаток 11 до постанови ЦВК від 18 лютого 2019 року № 331). Пізніше 1 березня 2019 року відбулися заміни у складі ОВК, в результаті яких голову цієї комісії було замінено на Олексія Онищенка (додаток до постанови ЦВК від 1 березня 2019 року № 428).  Коли останній звернувся до Новоайдарського центру надання адміністративних послуг (ЦНАП) з проханням здійснити відповідні зміни до ЄДР юридичних, фізичних осіб-підприємців на безоплатній основі, посадовці відмовилися це робити безкоштовно.

Олексій Онищенко в коментарі ОПОРІ повідомив: «Виникло питання відносно того, що потрібно сплатити гроші за цю процедуру, однак ЦВК повідомила, що сплата особистих коштів є незаконною. Я мав лише особисті кошти. Внаслідок цього ми звернулися до Сєвєродонецького ЦНАПу, зв’язалися  із ЦВК, таким чином,  ми змогли вирішити проблему. Тобто ми сплатили гроші, а потім нам зробили повернення коштів, що є законним».  На даний момент інцидент вичерпано, здійснено офіційну заміну.  За вказаним фактом було складено заяву до поліції,  у результаті перевірки поліція не виявила порушення законодавства  в даній ситуації.

Наступною перепоною на шляху повноцінної роботи ОВК стала відмова у наданні офісної техніки для членів комісії зі сторони керівництва міста Щастя. При зверненні до заступника міського голови  про надання необхідного обладнання не виникло жодних проблем, однак через деякий час вказане обладнання надавати відмовилися. За словами Олексія Онищенка, це відбулося після того, як колишній виконуючий обов’язки міського голови, секретар ради Олександр Богиня зателефонував та заборонив співробітникам виходити на роботу в ОВК та надавати будь-яку техніку для її роботи.  З даного факту Олексій Онищенко 9 березня також звернувся до правоохоронних органів із офіційною заявою про чинення перепон для проведення виборів. 

В свою чергу, Олександр Богиня заявив в коментарі ОПОРІ, що будь-яких перешкод для діяльності він не чинив. Питання стосувалося лише видалення із комп’ютерів цінної конфіденційної інформації перед наданням її у користування для ОВК.

«Це просто непорозуміння, яке стосувалося лише одного комп’ютера. Наразі всі проблеми вже вирішено», - розповів він.

Нагадаємо, що повноваження виконавчого комітету Щастинської міської ради було припинено у зв’язку із формуванням на вказаній території військово-цивільної адміністрації (відповідно до Указу Президента України № 13/2019).  Однак, наразі є проблемною ситуація, коли голову ВЦА не призначили, її склад не сформовано,  тобто фактично займатися організаційними аспектами життя міста немає кому. Тому попередній склад виконкому фактично продовжує виконувати свої попередні повноваження. 

12 березня один із членів ОВК № 105 міста Щастя звернувся  Новоайдарського відділу поліції з повідомленням про те, що на вулицях міста відсутнє зовнішнє освітлення, що також перешкоджає виборчому процесу. На даний момент проводиться перевірка, однак, поліція встановила, що зовнішнє освітлення вулиць відключено у зв’язку із заборгованістю за електроенергію.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямовано на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Із жовтня 2018 року Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за виборами Президента. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 204 спостерігачі по всій країні. А 31 березня 2019 року та в разі проведення другого туру до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, набагато швидших за офіційні та точніших за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.

 

 Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)