На Сумщині передвиборча кампанія стала інтенсивнішою: зросла кількість передвиборчої агітації, завершилося розгортання виборчих штабів, порівняно з попереднім періодом більше цікавості до регіону виявили і самі кандидати. Водночас, спостерігачі  ОПОРИ фіксували порушення ведення передвиборчої агітації з боку команд деяких учасників виборчого процесу та під час перших засідань окремих ОВК. Такі результати спостереження Громадянської мережі ОПОРИ у лютому.

Агітація за кандидатів

Зокрема, на всій території області з’явилось більше зовнішньої та вуличноїагітації: агітаційні намети, поширення друкованої агітаційної продукції. Серед лідерів - вуличні намети та агітаційні матеріали Анатолія Гриценка, Юлії Тимошенко, Петра Порошенка та Олександра Шевченка, рідше, але зустрічались намети Олега Ляшка і тепер вже екс-кандидатів Андрія Садового та Євгенія Мураєва.

На початку лютого були зафіксовані біл-борди політиків без вихідних даних – це старі борди, які не познімали з часів дочасної агітації. Нових фактів зовнішньої агітації без вихідних даних на зовнішніх рекламних носіях не виявлено. Водночас, є факти порушення правил благоустрою: наліпки «Зе Команда» в Сумах – без вихідних даних, розміщувались на фасаді будинку. Також у місті Суми були зафіксовані листівки за Руслана Кошулинського без вихідних даних і розклеєні на стовпах.

Разом з тим виявлені можливі порушення Закону України "Про рекламу", а саме використання державної символіки. Йдеться про агітацію Юлії Тимошенко та Петра Порошенка. Щодо усіх зафіксованих спостерігачами випадків ОПОРА зверталась із зверненнями до Головного управління Держпродспоживслужби в Сумській області.

У наметах Петра Порошенка у лютому проводився збір підписів за зміни до Конституції зі збором персональних даних громадян. За даними ОПОРИ, штаб Анатолія Гриценка також організував обхід помешкань громадян своїми представниками для виявлення прихильників і подальшого їх залучення до агітації.

Деякі регіональні ЗМІ Сумської області, як і раніше, порушують принципи журналістики, публікуючи приховані агітаційні матеріали без позначки про рекламу, так звану «джинсу». У лютому спостерігачі ОПОРИ зафіксували матеріали з ознаками "чорного" піару проти Володимира Зеленського та Юлії Тимошенко.

Згідно зі спостереженнями ОПОРИ кандидати та їхні штаби практично не використовують в агітації проблематику регіону, акцентують увагу на загальнодержавних питаннях та своїх передвиборних програмах. Яскравий виняток – Серій Каплін, який 20 лютого організував мітинг за виплату заборгованості із заробітної плати у Шостці.

У лютому Сумську область відвідали п’ять кандидатів на пост Президента України: Олег Ляшко, Сергій Каплін, Юрій Дерев'янко, Ілля Кива, Анатолій Гриценко.

Участь чиновників у агітації

Щодо участі посадових осіб у передвиборчій кампанії: були зафіксовані випадки супроводу чиновниками та представниками місцевого самоврядування кандидатів на пост Президента України. Зокрема, Олега Ляшка супроводжувала заступниця голови Сумської обласної ради Тетяна Головко. Спостерігачі ОПОРИ перевірили інформацію і виявили, що всі ці чиновники перебували у той день у відпустці.

На момент, коли Андрій Садовий був чинним кандидатом у Президенти, активно публічно його підтримував міський голова міста Глухів Мішель Терещенко. Він неодноразово робив про це публічні заяви, у тому числі і в пресі, зустрічався із екс-кандидатом особисто.

Загаломстаном на кінець лютого фактів прямої агітації в робочий час чи використання для цього адміністративного ресурсу не зафіксовано. Щоправда, спостерігаються можливі прояви непрямої агітації з боку чиновників різного рангу, наприклад, зустрічі голови Краснопільської ОТГ Юрія Яремчука з різними групами працівників бюджетної сфери на різноманітних заходах. Інформацію про ці зустрічі  публікують на сайті обласного осередку партії Блок Петра Порошенка «Солідарність», утім, мета і зміст таких зустрічей офіційно звучить, як просто зустріч очільника громади з представниками бюджетної сфери: медиками, вчителями, комунальниками. Аналогічні зустрічі проводять, наприклад, перший заступник голови Краснопільської районної державної адміністрації Андрій Петров.

11 лютого спостерігач ОПОРИ зафіксував у приміщенні Охтирської районної державної адміністрації агітаційний плакат на користь Петра Порошенка. Після звернення до поліції, цей плакат швидко прибрали.

Серед візитів відомих осіб, які не є кандидатами на пост Президента, можна відмітити візит Міністра освіти і науки України Лілії Гриневич 15 лютого. Вона відвідувала навчальні заклади Сумської області, розповідаючи про реформу освіти. Міністра супроводжували народний депутат від Народного Фронту Олег Медуниця та голова Сумської обласної державної адміністрації Микола Клочко. Прямої агітації під час візиту зафіксовано не було. Також місто Конотоп 22 лютого відвідали народні депутати Руслан Сидорович та Ігор Діденко, а також голова Демальянсу Василь Гацько. Вони провели зустріч із прихильниками у партійному офісі партії «Самопоміч».

Робота окружних виборчих комісій

На Сумщині роботу розпочали всі окружні виборчі комісії. Спостерігачі ОПОРИ відвідали перші засідання комісій в усіх округах. Порушення під час перших засідань зафіксовані у двох комісіях: в окрузі №158 (центр місто Білопілля) та в окрузі №161 (центр місто Ромни). Ці комісії не змогли зібрати кворум на перше засідання, але приймали рішення.

ЦВК оперативно внесла зміни в складі окружних виборчих комісій на чергових виборах Президента України 31 березня 2019 року. Зокрема, достроково припинено повноваження 24 членів окружних виборчих комісій Сумської області, замість них затверджені інші кандидатури.

Повідомлення поліції про правопорушення

У Сумській області у лютому було чимало повідомлень від громадян до поліції про можливий підкуп виборців. Повідомлення надходили в місті Суми, Ромни, Недригайлів, Охтирка. Активні громадяни таким чином ймовірно реагували на можливі факти виплати гонорарів агітаторам в інтересах кандидата Петра Порошенка за кампанію «Від дверей до дверей».

Факти виборчої благодійності чи прямого підкупу не зафіксовані. Надходила інформація про те, що в місті Суми по вул. Горького 24 лютого нібито відбувається підкуп виборців – начебто на вулиці стоїть машина, з якої пенсіонерам і всім бажаючим роздають крупи та інші продукти харчування та закликають голосувати за Юлію Тимошенко. Фотографія з місця події була опублікована в соціальній мережі Фейсбук. Спостерігач ОПОРИ, який прибув на місце події, не зафіксував роздачі продуктів, заяв про це до поліції не надходило, а через деякий час було прибрано і пост про це в соціальній мережі.

З початку виборчої кампанії до кінця лютого у поліції зареєстровано 52 повідомлення та звернень, пов'язаних з виборчим процесом,  із них 18 - щодо можливого підкупу виборців; 23 - порушення правил агітації; 11 - щодо реклами.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямовано на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Із жовтня 2018 року Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за виборами Президента. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 204 спостерігачіпо всій країні. А 31 березня 2019 року та в разі проведення другого туру до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallelvotetabulation) з метою отримання результатів виборів, набагато швидших за офіційні та точніших за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.

За коментарями звертайтеся:
Ірина Стегній,
координаторка спостереження за виборами Громадянської мережі ОПОРА у Сумській області
тел.:+380636899209
(#вибори; #opora; #опора)