Приміщення для зустрічі Олега Тягнибока з мешканцями міста Шепетівки Хмельницької області орендував приватний підприємець, а зала Будинку культури, у якій лідер ВО «Свобода» зустрічався з жителями міста Полонного, була надано для звіту депутатів фракції «Свобода» у Полонській міській раді. Під час обох зустрічей спостерігачі ОПОРИ фіксували агітацію за кандидата на посаду Президента України Руслана Кошулинського.

Голова Всеукраїнського об’єднання ВО «Свобода» Олег Тягнибок відвідав Хмельниччину 1 березня, тоді він побував у містах Шепетівці та Полонному. Спостерігачі ОПОРИ були присутніми на зустрічах політика з мешканцями цих міст і зафіксували агітацію за кандидата на пост Президента України Руслана Кошулинського: Олег Тягнибок, зареєстрований 15 лютого довіреною особою кандидата, розповідав про головні кроки Руслана Кошулинського на посаді Президента у разі його перемоги, а у приміщеннях, де відбувалися заходи, розповсюджували друковану агітаційну продукцію за кандидата.

У Шепетівці захід анонсували за допомогою саморобних афіш, які розміщували переважно на електроопорах і на яких було зазначено: «Олег Тягнибок в Шепетівці. Шановні шепетівчани, запрошуємо на зустріч з головою партії ВО «Свобода» Олегом Тягнибоком, яка відбудеться 1 березня (п’ятниця) о 13.00 в міському будинку культури».

Про агітаційний характер зустрічі свідчили банери Руслана Кошулинського у залі, де відбувався захід, та розміщений перед Будинком культури 1 березня партійний намет, з якого активно роздавали агітаційні матеріали кандидата. Як повідомляє спостерігач ОПОРИ, друкована агітація містила всі необхідні вихідні дані. Треба додати, що разом з агітацією можна було отримати роздрукований на восьми аркушах формату А4 «Звіт про роботу міської ради та її виконавчого комітету з 2014 року». Міський голова Шепетівки – представник ВО «Свобода» Михайло Полодюк. 

У Полонному захід анонсували як звіт депутатів міської ради за присутності Руслана Кошулинського. Розміщені в місті напередодні афіші повідомляли: «1 березня (п’ятниця) 16:00 м. Полонне, вул. Лесі Українки, 95. Запрошуємо на звіт депутатів Полонської міської ради від ВО «Свобода». На зустрічі буде присутній кандидат від об’єднаних сил націоналістів Руслан Кошулинський».

Руслан Кошулинський в Полонне того дня не приїхав, натомість мешканці міста зустрілися з Олегом Тягнибоком. У залі для зустрічі були розміщені банери кандидата, а також розповсюджували агітаційну продукцію. Після виступу Олега Тягнибока, який тривав з 16 по 18 годину і був присвячений переважно виборам і кандидату від партії, протягом 20 хвилин слово мали депутати міської та районної рад від ВО «Свобода» Віталій Шпег та Тамара Вороніна. Як видно на відео ОПОРИ, після виступу політика люди почали залишати приміщення, що може свідчити про те, що вони прийшли саме на зустріч з Олегом Тягнибоком, а не заслухати звіти депутатів.

Факт агітації підтверджує і публікація на сайті ВО «Свобода», у якій зазначено, що «1 березня 2019 року Голова Всеукраїнського об’єднання ВО «Свобода» Олег Тягнибок відвідав міста Шепетівку та Полонне, де представив громаді кандидата на пост Президента від об’єднаних сил націоналістів Руслана Кошулинського». Як повідомляють на сайті, у Шепетівці Олег Тягнибок наголосив, що «в арсеналі націоналістів є пакет готових антиолігархічних законопроектів, і лише Кошулинський як Президент України змусить парламент невідкладно їх розглянути і проголосувати. Програма Руслана Кошулинського – єдина, яка спрямована на захист інтересів простих українців, адже він не є залежним від жодного з олігархів».

Оскільки в обох випадках заходи відбувалися в будинках культури, щоб з’ясувати, за які кошти орендували приміщення для зустрічей, ОПОРА звернулася із запитами до відповідних органів місцевого самоврядування.

Виконавчий комітет Шепетівської міської ради 11 березня надіслав копію угоди, яка свідчить, що оренду оплачував ФОП Ігор Васильович Волоткевич. Треба зазначити, що Ігор Волоткевич є депутатом Шепетівської міської ради від ВО «Свобода».

Відділ культури і туризму виконавчого комітету Полонської міської ради ОТГ у відповідь на запит 11 березня поінформував, що приміщення було надано для «звіту депутатів фракції «Свобода»: «Начальником відділу культури та туризму виконавчого комітету Полонської міської ради ОТГ було надано усне розпорядження директору Будинку культури Полонської міської ради Лисюку М.М. надати приміщення малого залу Будинку культури для проведення зазначеного звіту 1 березня 2019 року з 15 год.30 хв. до 18 год.30 хв».

За словами радниці з юридичних питань Громадянської мережі ОПОРА, агітаційний захід не завжди має супроводжуватися участю самого кандидата, такий захід може відбуватися і без нього. Головною рисою агітаційного заходу є те, що на ньому спонукають виборців голосувати за певного кандидата або не голосувати за інших. Тому захід, який має агітаційну мету, повинен бути оплачений на договірній основі за рахунок коштів з виборчого фонду кандидата (ч.4, 7, 9 ст. 58 Закону України «Про вибори Президента України»). Юристка також звертає увагу, що до агітаційних заходів законом віднесено проведення зустрічей з виборцями, а також інші заходи, на яких звучать публічні оцінки діяльності кандидата (ч.1 ст. 58 Закону),  а до повноважень довірених осіб кандидатів – ведення передвиборної агітації за їхніх кандидатів (ч.2 ст. 67 Закону).

Відповідно до п. 3 ч. 4 ст. 3 Закону України «Про вибори Президента України» рівність прав і умов участі у виборчому процесі забезпечується забороною використання для фінансування передвиборної агітації інших коштів, крім коштів Державного бюджету України та коштів виборчих фондів кандидатів на пост Президента України. У ч. 1 ст. 37 цього Закону зазначено, що витрати на підготовку та проведення виборів Президента України здійснюються виключно за рахунок коштів Державного бюджету України, виділених на підготовку та проведення виборів Президента України, та коштів виборчих фондів кандидатів на пост Президента України.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямовано на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Із жовтня 2018 року Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за виборами Президента. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 204 спостерігачі по всій країні. А 31 березня 2019 року та в разі проведення другого туру до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, набагато швидших за офіційні та точніших за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.

 Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)