8 березня кандидати в Президенти, депутати і політики місцевого рівня вітали жінок у Харкові і області концертами, повітряними кульками і квітами.

Чоловіки з символікою кандидата Сергія Тарути безкоштовно роздавали жінкам на центральних вулицях Харкова лістівки з написом «8. Тарута любить вас» і тюльпани. Молодики почали свою акцію біля Дзеркального струміню, піднялись до станції метро Університет і повернулись назад.

Кандидат Олег Ляшко вітав жінок зовнішньою рекламою — на Харківщині спостерігачі ОПОРИ зафіксували кілька білбордів кандидата з написами «Україночкам — любов і увагу».

Представники  «Радикальної партії» роздавали від імені кандидата агітацію, повітряні кульки і квіти жінкам Сахновского, Красноградського, Кегичівського, Чугуївського, Зачепилівського районів Харківщини.

Квітами і календариками вітав жінок і голова Основ‘янського осередку організації «Батьківщина Молода» Баграт Чамагуа.

Іменний благодійний фонд нардепа від «Блоку Петра Порошенка» Олександра Грановського  підтримав концерт у Палаці спорту для жінок, які живуть у Київському районі міста. В цьому районі знаходиться округ, за яким Грановський планує переобиратись до Верховної Ради. На концерті жінок вітали листівками і трояндами і виступом міського голови Генадія Кернеса, а співала для них Ірина Білик. Окрім цього, Грановський поздоровляв харків’янок і з матеріалів зовнішньої реклами — спостерігачі ОПОРИ зафіксували сітілайти з зображенням нардепа і написом «С праздником».

Нардеп Олександр Кірш вітав жінок з 8 березня своїми листівками, які були наклеєні на будинках, розташованих в окрузі, за яким він обирався. На листівках, окрім привітання зі святом написані адреси громадських приймалень народного обранця.

Листівками «С праздником весны, дорогие женщины» також відзначився і депутат облради Олександр Ткаченко, але окрім цього, він же взяв участь в організації свята для жінок, які живуть і працюють в Новобаварському і Холодногірському районах Харкова.

«Діяльність народних депутатів, політичних партій, кандидатів в Президенти України регламентується законодавством і в жодному із законів не вказано, що вони мають займатись благодійністю чи привітаннями  з подарунками. Через масовість благодійних подій від політиків, у виборців відбувається підміна понять, вони не оцінюють політиків по їхній діяльності, до уваги беруться лише подарунки від них. А з іншого боку ми спостерігаємо те, що політикам легше купити прихильність виборців замість виконання своїх прямих обов'язків» — коментує координатор спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами у Харківській області.

ОПОРА нагадує, відповідно до ч. 6 ст. 64 Закону України «Про вибори Президента України» забороняється проводити передвиборну агітацію, що супроводжується наданням виборцям грошей чи безоплатно або на пільгових умовах товарів, послуг, робіт, цінних паперів, кредитів, лотерей.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямовано на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Із жовтня 2018 року Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за виборами Президента. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 204 спостерігачі по всій країні. А 31 березня 2019 року та в разі проведення другого туру до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, набагато швидших за офіційні та точніших за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.

За коментарями звертайтеся:

e-mail: [email protected]

 

 Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)