Невідомий водій автомобіля з написом «Доступна медицина» вчинив спробу нападу на спостерігача ОПОРИ, який здійснював відеозйомку.  Інцидент стався 12 березня у місті Вознесенськ біля будівлі торгівельного центру по вулиці Соборності, 33.

Пересуваючись на велосипеді близько 11:20, спостерігач Громадянської мережі ОПОРА помітив білий мікроавтобус із написами «Доступна медицина» та «Допомога поруч! Програма Президента України», з якого представники ГО «Солідарність» Василь Федоров та Володимир Ревков відвантажували запечатані пакунки. У руках один із чоловіків тримав стопку документів синього кольору, які зовні схожі на паспорти громадян України.

До представника ОПОРИ підійшов невідомий чоловік та поцікавився, з якою метою ведеться  зйомка його автомобіля. Депутат Вознесенської міської ради Олександр Соя, який теж став учасником інциденту, попросив показати документи на даний транспортний засіб.  Відбулася словесна перепалка між зазначеною особою та депутатом. Потім невідомий чоловік різко розвернувся та наблизився до спостерігача ОПОРИ. З міркувань особистої безпеки відеозйомка була  зупинена.

Через деякий час ще один чоловік в синій куртці, використовуючи нецензурну лексику, почав погрожувати представнику ОПОРИ фізичною розправою та намагався його схопити. Після чого чоловік взяв велосипед спостерігача та кинув його на газон.

Спостерігач ОПОРИ викликав на місце події поліцію та написав заяву щодо загрози життю та здоров’ю. У свою чергу, правоохоронці взяли пояснення у депутата й двох осіб, що поводилися агресивно по відношенню до представника ОПОРИ.   

«Представник ОПОРИ зареєстрований окружною виборчою комісією офіційним спостерігачем та є суб'єктом виборчого процесу. Відповідно дії власників даного автомобіля можуть мати ознаки порушення частини 2 статті 157 КК України, а саме перешкоджання діяльності суб'єкта виборчого процесу  із застосуванням насильства, знищенням чи пошкодженням майна, погрозою застосування насильства або знищення чи пошкодження майна», −  наголошує координатор спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами в Миколаївській області.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямовано на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Із жовтня 2018 року Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за виборами Президента. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 204 спостерігачі по всій країні. А 31 березня 2019 року та в разі проведення другого туру до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, набагато швидших за офіційні та точніших за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.

За коментарями звертайтеся:

e-mail: [email protected]

Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)