Почну насамперед з під­готовки до тестування. Всюди, де побували наші представники, було організоване довезення учнів до пунктів тестування, отож жодних запізнень не допущено. Проте дрібні недоліки в підготовці приміщень усе-таки зафіксовано. Так, у Городенківській ЗОШ № 2 не було гардеробу для складання речей. Годинники в класах не завжди були розміщені таким чином, щоб перебувати в полі зору учасників тестування. Здавалося б, дрібниця`. Та ця дрібниця теж могла вплинути на непродуманий розподіл часу в ході роботи над тестами. Також не всі шкільні приміщення, яких не вико­ристовували для тестування, опломбували.

І вже майже детективна іс­торія трапилася з контейнерами з тестовими матеріалами, приз­наченими для виправної колонії в Товмачику. Через прикру по­милку матеріали потрапили до пункту тестування... в Коло­мийській спеціалізованій школі № 1 ім. В. Стефаника. Правда, вчасно втрутився Івано-Франківський регіональний центр, і тести встигли доставити в колонію, так що й ув`язнені мали можливість виявити свої знання з біології.

Що стосується умов проведення тестування, то тут май­же все гаразд. На кожному пун­кті тестування чергували лікар, міліціонер, персонал мав розпіз­навальні бейджики. Єдине, що можна зауважити, - брак вка­зівників до медпункту чи туалету.

Добре організували процес реєстрації учасників незалежного оцінювання в Рожнівській школі-колегії "Гуцульщина" (Косівський район). Перевіряли документи тут працівники міліції, належно організований пропуск учасників допоміг уникнути натовпу при вході. Чого не скажеш про деякі інші пункти тестування. Нашим спостерігачам доводилося робити зауваження з приводу ретельності ідентифікації учасників. Хоча такого грубого порушення, як реєстрація підставних осіб, не виявлено.

Чи дотримувалася процедури незалежного оцінювання адміністрація тестувальних пунктів? Відповісти на це запи­тання можна ствердно. Наші спостерігачі не зафіксували фактів несвоєчасного початку тестування, непередбаченої допомоги абітурієнтам чи пош­кодження аудиторних пакетів. Зауваження викликав хіба випадок постійного перешіптування між собою інструкторів у Городенківській ЗОШ. А стосовно дотримання процедури оціню­вання самими учасниками оці­нювання, то тут можна згадати ту ж школу-колегіум у Рожнові. Одна з учасниць покинула клас і пункт тестування, забувши здати інструкторові бланк відповідей, не поставивши за нього в протоколі підпис. Ситуацію було виправ­лено, і бланк відповідей помістили з рештою бланків у спеціальний пакет.

Позаду в абітурієнтів, отже, тестування з історії України, біології й фізики, сьогодні, 15 трав­ня, вони випробовуватимуть свої знання з географії. Складається враження, що нова форма оцінювання знань випускників шкіл успішно приживається в суспільстві.