6 та 9 березня на Вінниччині відбулися концерти «Ліги сміху». Під час них глядачам показали відеозвернення кандидата на посаду Президента України Володимира Зеленського. Про це повідомляють спостерігачі Громадянської мережі ОПОРА.

Концерт у Жмеринці відбувся 6 березня в Будинку Науки та Техніки, а 9 березня у Ладижині їх було два у Палаці культури «Прометей». За словами спостерігачів ОПОРИ, квитки на концерти були у вільному продажу та коштували від 150 до 250 гривень.  

Під час концертів на екрані показували анонс нового сезону фільму «Слуга народу» та  звернення автора проекту «Ліга сміху» Володимира Зеленського. І хоча звернення актора Володимира Зеленського, який одночасно є кандидатом на пост Президента України (політична партія «Слуга народу»), не було титровано як звернення кандидата, однак в розпал передвиборної гонки його звернення містило виборчий політичний контекст та заклик прийти на вибори.

«Це «Ліга сміху», я Володимир Зеленський. Але, на жаль, я не приїхав. Зате, друзі, приїхали найкращі представники нашого веселого проекту «Ліга сміху». І вони тут. Це ніяка не агітація, це просто концерт для того, щоб підняти вам настрій в наш смутний, депресивний час. А ви люди розумні, ви самі визначитесь, за кого вам голосувати. Чому я про це говорю? Тому що ми з вами живемо в скаженому темпі, в скажений час і, напевно, забуваємо про важливий вчинок. Я вас дуже прошу, просто по-людськи: не забудьте 31 березня прийти і проголосувати, щоб ваш голос залишився ваш. Знову ж доповнюю себе і ще раз повторюю – неважливо за кого. І головне: не будьте байдужими. Зробимо це разом. І за традицією – Слава Україні!», - сказав у відеозверненні Володимир Зеленський.

ОПОРА звертає увагу на  наявність ознак прихованої передвиборної агітації на концертах продюсерського центру «Ліга сміху», засновником якого є кандидат на пост Президента України Володимир Зеленський. Під час проведення таких концертів у регіонах України транслюється відеозвернення Володимира Зеленського, яке має ознаки передвиборної агітації. Відповідно до чинного законодавства України кандидат на пост Президента України має право підтримувати проведення концертів, що є легальною формою агітації. Такі агітаційні заходи повинні бути профінансовані з виборчого фонду кандидата. Володимир Зеленський зобов’язаний у разі проведення агітації у межах концертів «Ліги сміху» фінансувати їх з виборчого фонду або уникати будь-яких проявів передвиборної агітації під час проведення цих розважальних заходів. ОПОРА закликала кандидата чітко розмежовувати свою професійну і політичну діяльність, дотримуючись вимог законодавства щодо фінансування передвиборної агітації з виборчого фонду.

Як раніше повідомляла ОПОРА, у Сумах під час «Ліги сміху» транслювали відеозвернення Зеленського, а в Конотопі провели безкоштовний концерт для студентів та військових.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямовано на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Із жовтня 2018 року Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за виборами Президента. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 204 спостерігачі по всій країні. А 31 березня 2019 року та в разі проведення другого туру до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, набагато швидших за офіційні та точніших за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.