На Київщині при розгляді кандидатур до складу дільничних виборчих комісій у  96-му виборчому окрузі окружна виборча комісія виявила 75 осіб, які  подані більш, ніж один раз і від різних кандидатів. З цього приводу спостерігачка ОПОРИ звернулась до поліції.

10 березня ОВК проводила розгляд кандидатур, які подали представники кандидатів в Президенти до складу дільничних виборчих комісій. Під час цього засідання ОВК виявила 75 осіб, подані одночасно різними суб’єктами. При цьому згідно ч.6 ст. 24 ЗУ «Про вибори Президента України»: «До подання додаються ксерокопії першої та другої сторінок паспорта громадянина України кожної запропонованої особи, а також заяви осіб, запропонованих до складу дільничної виборчої комісії, про згоду на участь у роботі виборчої комісії від відповідного суб’єкта подання, згоду виконувати посадові обов’язки голови, заступника голови або секретаря виборчої комісії та про ненадання згоди на участь у роботі виборчої комісії іншим суб’єктам подання на відповідних виборах».

Враховуючи велику кількість збігів серед внесених кандидатур і той факт, що документи, які подаються додатками до подання, носять взаємовиключний характер при їх підписанні, спостерігачка ОПОРИ звернулась з заявою до правоохоронних органів з проханням перевірити можливу підробку заяв від потенційних членів ДВК.

Серед кандидатур у члени ДВК «двійників» внесли кандидати в Президенти: Олександр Мороз – 29, Ігор Шевченко - 25, Петро Порошенко – 22, Юлія Литвиненко – 15, Микола Габер – 10, Юрій Бойко – 9, Юлія Тимошенко – 7, Олександр Соловйов – 6, Сергій Тарута – 6, Олег Ляшко – 6, Володимир Зеленський – 5, Анатолій Гриценко – 4, Руслан Ригованов – 4, Руслан Кошулинський - 2.

При цьому, найбільша кількість збігів спостерігається в поданнях між кандидатами в президенти Петром Порошенком та Олександром Морозом – 14 випадків. А «лідер» по кількості кандидатів, з поданнями яких є збіги –  Ігор Шевченко – співпадіння з 10 кандидатами.

11 березня 2019 року під час засідання по формуванню ДВК, ОВК  округу №96 прийняла рішення включити до складу ДВК всі 75 кандидатур, однак лишити їх за тими кандидатами, від яких раніше надійшли подання.

Як зазначає координатор спостереження Громадянської мережі ОПОРА в Київській області: «Не дивлячись на те, що законодавчо передбачено певні запобіжники від подібних ситуацій, коли одна й та само особа включається в подання від різних кандидатів, такі випадки час від часу трапляються. Одна в даній  ситуації  мова йде про кількість збігів серед 75 осіб, тому поліція має належним чином з’ясувати –  чому так трапилось і чи не було при цьому підробки документації та використання персональних даних громадян, адже до подання додаються копії їх паспортів та власноруч підписані заяви. При цьому,  не слід обмежуватись лише комісією 96 ТВО, адже наразі нам вже відомо про подібні випадки і в інших виборчих округах Київської області».

Нагадаємо, що ще один інцидент, який стосувався подання кандидатур до складу ДВК,  спостерігачі  ОПОРИ зафіксували  у Миронівці, у  93-му ТВО, коли подання від кандидата в Президенти Андрія Новака було винесено членом ОВК у невідомому напрямку.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямовано на незаа  нгажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Із жовтня 2018 року Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за виборами Президента. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 204 спостерігачі по всій країні. А 31 березня 2019 року та в разі проведення другого туру до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, набагато швидших за офіційні та точніших за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.

Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)