Із рахунків політичних партій, на які надходять кошти у рамках державного фінансування, протягом ІІІ-IV кварталів 2018 року перераховували гроші волинським осередкам, або ж безпосередньо фізичним чи юридичним особам на територію області. Переважно їх спрямовували на виплату заробітної плати, оплату інформаційних послуг чи пального. Про це стало відомо ОПОРІ за результатами аналізу фінансових партійних звітів за ІІІ та IV квартали 2018 року.

Спостерігачі вивчали відомості про здійснення платежів лише з рахунків для отримання коштів із державного бюджету, виділених на фінансування статутної діяльності партій. Аналізували звіти за ІІІ та IV квартали, розміщені на сайті Національного агентства із питань запобігання корупції. Під час аналізу до уваги брали кошти із відповідного рахунку, перераховані волинським осередкам партій, а також фізичним та юридичним особам, які зареєстровані на території області. Також зауважимо, що до заповнення звітів у партіях підійшли по-різному – дехто досить деталізовано описував, на що спрямовували «державні кошти», деякі зовсім не деталізували інформації.

Так, згідно зі звітом Блоку Петра Порошенка «Солідарність» за ІІІ квартал, із вказаного рахунку кошти перераховували на рахунок власної юридичної особи «Волинська територіальна організація партії «Блок Петра Порошенка «Солідарність». Загалом за третій квартал 2018 року обласний осередок отримав понад півмільйона гривень – 659 831 грн. Найбільше коштів (273 644 грн) перерахували на фінансування статутної діяльності у серпні, у липні для волинського осередку передбачили 199 659 грн, а найменшу суму - 186 528 грн - перерахували у вересні. Вказані кошти мали цільове призначення – їх використовували на забезпечення заробітної плати, відпускних, декретних та сплату комісій, податків і зборів. Окрім того, гроші використовували на компенсацію за відрядження, оренду приміщень тощо.

Відповідно до звіту за IV квартал, в останні три місяці 2018 року фінансування, порівняно і попереднім кварталом, збільшилося. Так, у жовтні  на рахунок надійшло загалом 296 506 грн, у листопаді – 206 192 грн, а у грудні – 274 064 грн. Таким чином, фінансування за IV квартал загалом становило 777 362 грн. Витрати залишилися незмінними і стосувалися фінансування статутної діяльності: сплати зарплат, виплат при звільненні, податків, зборів, комісій, а також погашення вартості оренди приміщень.

У звітах за ІІІ та IV квартали «Народного фронту» щодо використання коштів держбюджету, передбачених на статутну діяльність, зазначені витрати на користь фізичних осіб із цільовим призначенням «зарплата», «премія» тощо. Однак, тут вказані перерахування на користь конкретних осіб без можливості ідентифікувати їхню прив’язку до певного обласного осередку. Тож встановити, скільки коштів витратили для «партійців» волинського осередку, не вдалося.

Натомість у виплатах на користь юридичних осіб є прив’язка до областей. На Волині ці витрати стосуються переважно сплати за оренду приміщень. Таким чином, у ІІІ кварталі спрямували такі суми: у липні з рахунку «Народного фронту» юридичним особам, які надавали послуги оренди на території Волинської області, перерахували 19 823 гривні, у серпні – 19 680 грн, а у вересні - 19 821 грн. Тож загалом протягом кварталу оренда обійшлася у 59 324 грн.

У IV кварталі витрати на оренду розподілилися таким чином – у жовтні юридичним особам, які надавали в оренду приміщення, сплатили 19 674 грн, у листопаді – 19 840 грн,  а у грудні – 20 459 грн. Загалом оренда обійшлася 59 973 грн. Також у грудні із відповідного рахунку надійшло 21 250 грн за оренду конференц-залу та проведення заходу у луцькому готелі та 60 588  грн за розміщення відеоматеріалів на місцевому телеканалі. Відтак, загалом юридичним особам на територію області перерахували 141 811 грн.

У фінансових звітах «Об’єднання «Самопоміч» за ІІІ та IV квартали більш детально зазначили  інформацію про кошти, перераховані на рахунки фізичних та юридичних осіб. Так, фізичні особи з рахунку отримували зарплатню. Протягом третього кварталу розподіл склався таким чином: у липні для осіб, які проживають у Волинській області, надійшло 36 667 грн, у серпні – 32 470 грн, а у вересні – 35 450 грн. Окрім того, частину сплати за оренду приміщень у Волинській області також перераховували на рахунки фізичних осіб. Таким чином, у липні за оренду власниками чи орендодавцям перерахували 20 369 грн, у серпні – 5905, а у вересні - 37 072 грн.

Натомість юридичні особи, зареєстровані на території Волинської області, отримували із рахунку кошти за нафтопродукти, розміщення інформаційних матеріалів, чи, знову ж таки, оренду приміщень. Таким чином, у липні із рахунку «Об’єднання «Самопоміч» перерахували ще 56 900 грн плати за нафтопродукти, 84 гривні за оренду нежитлового приміщення,  7 570 грн за розміщення матеріалів на місцевому телеканалі та ще 4 000 грн за інформаційно-рекламні послуги одному із волинських інтернет-видань. У серпні на оплату для одного із інтернет-видань спрямували 12 000 грн, а 7 555 сплатили за відеосюжети на телеканалі. Протягом вересня за інформаційно-рекламні послуги у волинському онлайн-ЗМІ перерахували 18 000 грн. Ще 103 450 грн перерахували юридичній особі за нафтопродукти, та сплатили 2 322 грн за оренду приміщення. Таким чином, протягом кварталу сума коштів, які перерахували на територію області, становила 379 814 грн.

У звіті партії за IV квартал йдеться, що у жовтні на рахунки фізичних осіб на території Волинської обрості спрямували загалом 63 478 грн. Із них  на зарплату спрямували 43 081 грн, ще 1 300 перерахували фізичній особі за організацію заходу, а 19 144 грн сплатили за оренду нежитлового приміщення та комунальні послуги. Потягом листопада на оренду та сплату комунальних послуг спрямували 19 335 грн, на зарплату перерахували 67 004 та ще 4 583 грн оплатили як кошти за відрядження. Тож загалом за місяць фізичним особам перерахували 90 922 грн. У грудні  кошти перераховували лише на зарплату та відрядження – суми становили 5 415 та 1 698 грн відповідно, а у сумі – 7 113 грн.

Також протягом IV кварталу низка переказів із рахунку, на який надходять державні кошти для фінансування партій,  надходили юридичним особам,  зареєстрованим на території Волинської області. Так, у жовтні за розміщення статті на сайті інтернет-видання сплатили 6 000 грн,  а за розміщення низки сюжетів на місцевому телеканалі – 11 357 грн. Ще 124 960 грн оплатили юридичній особі за нафтопродукти,  а також іншій юридичній особі сплатили 115 грн за оренду приміщення. У листопаді за розміщення сюжетів на двох місцевих телеканалах перерахували загалом 55 715 грн, ще 412 560 із рахунку надійшло у якості оплати за нафтопродукти. Таким чином, протягом четвертого кварталу на рахунки фізичних та юридичних осіб на теорії Волині загалом перерахували 772 927 грн.

Згідно зі звітом «Радикальної партії Олега Ляшка» за ІІІ квартал на заробітну плату особам, які працюють на території Волинської області, а також як розрахунок для юридичних осіб, загалом спрямували 148 347 грн. На початку кварталу (у липні) «державні» кошти для фізичних осіб на Волині спрямовували лише на заробітну плату та компенсацію за відпустку. Таким чином, загальна сума становила 14 918 грн. Натомість у серпні левову частку витрат спрямували на оплату за інформаційні послуги друкованим виданням, інтернет-виданню та як сплату за білборд. Таким чином, із загальної суми у 78 893 грн на заробітну плату спрямували 16 319 грн, решту ж коштів – на оплату за інформаційні послуги. У вересні загальна сума знову дещо знизилася – на заробітну плату спрямували 22 334 грн, а 32 202 грн використали на оплату інформаційних послуг.

Відповідно до звіту партії за IV квартал, на заробітну плату особам із Волинської області, а також як розрахунок для юридичних осіб, загалом спрямували 167 727 грн. У жовтні обсяг коштів, сплачених у якості заробітної плати та відпускних становив загалом 20 784 грн, у листопаді на зарплату спрямували 24 937 грн, а у грудні – 38 203 грн. На рахунки юридичних осіб кошти перераховували  за інформаційні послуги – розміщення сюжетів на телебаченні чи матеріалів у друкованих газетах. У жовтні сума становила 54 818 грн, а у листопаді – 28 985 грн.

Із рахунку, який партія «Опозиційний блок» використовує для отримання коштів із держбюджету на фінансування статутної діяльності, на рахунок волинської парторганізації протягом третього кварталу перерахували 103 393 грн. Зокрема, найбільша сума надійшла у липні – 46 905 грн, у серпні партосередок отримав 27 639 грн, а у вересні – 28 849 грн.

У четвертому кварталі осередок отримав загалом 170 544 грн. Найбільшу суму перерахували у жовтні – 83 464 грн, у листопаді надійшло 28 781 грн, а у грудні – 58 299 грн. Зауважимо, що у графі призначення платежу» усі кошти, відправлені регіональній організації політичної партії «Опозиційний блок» у Волинські області, вказане лише «фінансування статутної діяльності», без деталізації.

Відтак, як видно із результатів, протягом IV кварталу із з рахунків для отримання коштів із державного бюджету, виділених на фінансування статутної діяльності партій, дещо збільшилися суми, які надходили отримувачам у Волинській області.

Натомість у звітах Всеукраїнського об’єднання «Батьківщина» за ІІІ та IV квартал немає згадок про виділення коштів на обласний осередок партії із вищевказаного рахунку. Проте у звіті за IV квартал вказано, що юридичній особі, яка зареєстрована на Волині, у грудні як сплату за паливо переказали 302 885 грн із вказаного рахунку.

Нагадаємо, державне фінансування політичних партій передбачене Законом України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо запобігання і протидії політичній корупції», який набув чинності 1 липня 2016 року. Згідно із законом, передбачене державне фінансування статутної діяльності політичних партій та відшкодування витрат на передвиборчу агітацію під час виборів народних депутатів України та запроваджена обов'язкова щоквартальна звітність про майно, доходи, витрати та зобов’язання фінансового характеру політичних партій, що подається до Національного агентства з питань запобігання корупції.

 

Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)