Впродовж лютого в Одеській області агітаційну кампанію проводили 17 із зареєстрованих 44 кандидатів у Президенти України. Про це повідомляє ОПОРА за результатами моніторингу перебігу виборчої кампанії.

Як і до офіційної реєстрації, кандидати віддавали найбільшу перевагу зовнішній агітації, тоді як менш за все використовували агітацію у регіональних медіа.

«Всі 17 кандидатів проявили активність у сегменті зовнішньої реклами, причому найбільш часто наші спостерігачі фіксували зовнішню агітацію на підтримку кандидатів Юлії Тимошенко та Петра Порошенка. Слід зазначити, що на користь Петра Порошенка здійснювалася агітація від імені партії «Блок Петра Порошенка «Солідарність», що, по суті, є прихованою агітацією, адже партія не є суб’єктом висування кандидата», - розповів координатор спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами в Одеській області.

Середній рівень агітаційної активності проявили Андрій Садовий, Анатолій Гриценко, Олег Ляшко, Володимир Зеленський, Юрій Бойко та Олександр Вілкул.

У порівнянні з іншими кандидатами невисоку активність проявили Сергій Тарута, Руслан Кошулинський та Ольга Богомолець.

Поодинокі випадки в сегменті зовнішньої агітації зафіксовано з боку Олександра Соловйова та Геннадія Балашова.

Щодо Сергія Капліна, Євгенія Мураєва, Віталія Скоцика та Олександра Шевченка не відбулось заміни зовнішньої рекламної продукції, що була розміщена ще в січні.

Друковану агітаційну продукцію активно поширювали від імені кандидатів Анатолія Гриценка, Петра Порошенка та Юлії Тимошенко. Середній рівень активності в поширенні друкованої продукції проявили агітатори від імені Андрія Садового і Олега Ляшка, і невисокий рівень активності в сегменті поширення друкованої продукції проявили агітатори на користь Володимира Зеленського, Руслана Кошулинського та Сергія Тарути.

Команди агітаторів за Петра Порошенка, Юлію Тимошенко, Анатолія Гриценка та Андрія Садового поширювали друковану агітаційну продукцію в агітаційних наметах.

Поодинокі випадки розміщення агітаційних матеріалів в друкованих ЗМІ області зафіксовано щодо кандидатів Петра Порошенка, Юлії Тимошенко, Андрія Садового, Юрія Бойка, Олександра Вілкула та Сергія Тарути.

Безпосередню роботу з виборцями здійснювали на користь кандидатів Анатолія Гриценка, Володимира Зеленського, Руслана Кошулинського, Олега Ляшка та Андрія Садового. Найбільш активно на рівні обласного центру здійснювали пряму роботу з виборцями на користь кандидатів Андрія Садового та Анатолія Гриценка, а також у лютому в Одеській області більшість виборчих округів відвідав агітаційний автобус Олега Ляшка.

Поодинокі зустрічі з виборцями в лютому здійснювались з представниками партій «Основа» та ВО «Свобода» на користь Сергія Тарути та Руслана Кошулинського відповідно.

Крім того, з 44 на той час зареєстрованих кандидатів тільки Петро Порошенко та Олександр Вілкул використали гасла та повідомлення, які пов'язані безпосередньо з Одеською областю. Так, у селі Маяки розміщено зовнішню рекламу із гаслом: «Ми – Україна. Траса Одеса – Рені. Будуємо дороги – будуємо країну. Петро Порошенко», яка висвітлює капітальний ремонт міжнародної траси М-15 Одеса-Рені.

Також кандидат Олександр Вілкул на зустрічі зі співробітниками Іллічівського судоремонтного заводу (м. Чорноморськ) пообіцяв, що, у разі його обрання на посаду Президента, він буде сприяти відновленню виробничих потужностей цього підприємства.

Нагадаємо, що у лютому кандидати в Президенти активізували особисту агітацію на Одещині.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямовано на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Із жовтня 2018 року Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за виборами Президента. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 204 спостерігачі по всій країні. А 31 березня 2019 року та в разі проведення другого туру до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, набагато швидших за офіційні та точніших за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.

Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)