Волинь потрапила до 6 областей, які у 2018 році отримали найменшу кількість коштів субвенцій на соціально-економічний розвиток із державного бюджету і, разом з тим, увійшла в трійку областей, де зафіксовано найбільше випадків «політичного піару» на цих коштах. Такими виявились результати аналізу Громадянської мережі ОПОРА, який проводився з червня 2018 р. по лютий 2019 р.

Протягом 2018 року уряд загалом розподілив 4 млрд 96 млн грн із держбюджету між регіонами, які отримали кошти як субвенції на соціально-економічний розвиток. Із вказаної суми Волинь отримала 114, 5 млн грн, що становить  2,8 % від загальної суми. В результаті Волинська область опинилася серед шести регіонів, які отримали найменше субвенцій державних коштів. Ще менше коштів отримали Житомирська (114 млн), Рівненська (112 млн), Запорізька (95 млн), Тернопільська (77 млн) та Луганська (26 млн) області.

Розподіл між округами

Загалом 114, 5 млн грн надійшло до Волинської області у вигляді 507 субвенцій. Кошти на реалізацію проектів надходили до місцевих бюджетів, або ж до обласного бюджету, а вже звідти їх спрямували на реалізацію проектів. Таким чином, із загальної суми 4,68 млн  «пройшли» через обласний бюджет.

Загалом в округ № 19 надійшло 299 субвенцій на загальну суму 27,85 млн грн. Таким чином, середній розмір субвенцій становив 90 тис. грн. Найдорожчий проект в окрузі обійшовся у 2, 5 млн грн – йдеться про капітальний ремонт трибун та бігових доріжок стадіону «Шахтар» у місті Нововолинськ. Найменше вартісним стало придбання принтера для школи с. Заозерне Любомльського району – на це витратили 5,4 тис. грн.

Для округу № 20 спрямували 24,34 млн грн. у вигляді 69 субвенцій, тож середня сума виділених коштів становить 350 тис. грн. Найбільш вартісним проектом у межах округу стало будівництво спортивного комплексу на вулиці Незалежності у селищі Торчин, що у Луцькому районі. Загалом на будівництво спрямували 2,1 млн грн. субвенції. Найменшу суму – 19,4 тис. грн  – спрямували на придбання техніки для школи у с. Лобачівка Горохівського району.

В округ № 21 залучили 26,97 млн грн – загалом надійшла 81 субвенція. Тож середній її обсяг становить 330 тис. грн. Найдорожчим проектом, який обійшовся у 2 млн 104 тис. 725 грн, стала тепломодернізація огороджуючих конструкцій будівлі школи у м. Ковель. Натомість, найдешевше обійшлося придбання комп'ютерної техніки для  садочка «Журавлик» у с. Журавлине Старовижівського району.

На округ № 22 надійшло 12 субвенцій на загальну суму 24,15 млн грн. Відтак, середній обсяг субвенції становив понад 2 млн грн. Субвенцію найбільшого обсягу – 10 млн грн – спрямували на придбання медичного обладнання та устаткування для Волинського обласного перинатального центру. Йдеться про закупівлю інкубатора-трансформера, інкубатора з автономним живленням для транспортування новонароджених в умовах стаціонару з апаратом ШВЛ типу «АТОМ», монітора поліфункціонального для новонароджених з комплектами манжеток та датчиків, оксиметра церебрального та іншого медичного обладнання.  Найменший обсяг субвенції на окрузі – 100 тис. грн, які витратили на купівлю медичного обладнання для  Луцької міської клінічної лікарні.

Для округу № 23 надійшло 11,23 млн грн, які перерахували на 46 субвенцій. Таким чином, середній їх обсяг становив 240 тис. грн. Найдорожчим проектом тут став капітальний ремонт будівлі ДНЗ «Сонечко» у с. Липне Ківерцівського району – на це спрямували 769 тис. грн. Натомість, найменше грошей – 20 тис. грн – витратили на придбання та встановлення павільйону автобусної зупинки у с. Мала Глуша Любешівського району.

Тематика розподілу субвенцій

Встановлення дитячих майданчиків, закупівля вікон, дверей, меблів та іншого обладнання для освітніх закладів, ремонт медичних закладів та закупівля медичного обладнання – таким переважно було цільове призначення субвенцій з державного бюджету на соціально-економічний розвиток територій Волинської області у Волинській області.

Загалом, найменша кількість об’єктів, та, відповідно, найменша сума субвенцій стосувалися відновлення та встановлення доріг на території Волині. Зокрема, таких субвенцій зафіксували 3 на загальну суму 1,44 млн грн.

104 субвенції спрямували на придбання та встановлення дитячих та спортивних майданчиків. Відтак, загальна сума, спрямована на ці цілі, становила 8,7 млн грн.

На соціально-культурну сферу спрямували 3, 91 млн грн у рамках 33 субвенцій.

Ще 41 субвенцію спрямували на проекти, що стосувалися житлово-комунального господарства та інфраструктури. Таким чином, їх загальна вартість становила 15,71 млн грн.

47 субвенцій залучили на фінансування ремонтів приміщень чи придбання обладнання для волинських медичних закладів. Відтак, 26,37 млн грн спрямували саме на ці потреби.

Рекордна кількість субвенцій, та, відповідно, коштів була спрямована на розвиток закладів освіти – йдеться про 279 субвенцій на загальну суму 58,35 млн грн.

Таблиця 1. Розподіл субвенцій за тематикою

округ

ЖКГ і інфраструктура

Соціально-культурна сфера

Дороги

Медичні заклади

Освітні заклади

Дит. і спорт майданчики

Кількість субвенцій

19

21

25

1

29

135

88

20

6

3

1

-

57

2

21

10

3

-

7

52

9

22

1

-

-

9

2

-

23

3

2

1

2

33

5

Волинський нардеп – лідер з «піару» на субвенціях в Україні

Громадянська мережа ОПОРА зафіксувала випадки непрямої агітації з ймовірним використанням бюджетних ресурсів у всіх без винятку регіонах України. У Волинській області було виявлено 109 випадків «піару депутатів» на державних коштах. Відтак, Волинь за цим показником виявилась на третьому місці після Черкаською (124 випадки) та Львівської (119 випадків) областей. 

Зауважимо, що у 2018 р. найбільшу кількість субвенцій на Волині отримав мажоритарний округ № 19 Ігоря Гузя – 299. Згідно з результатами моніторингу, у період з червня 2018 року по січень 2019 року непряма дочасна агітація з ймовірним використанням бюджетних ресурсів найбільш активно проводилась у Волинській області саме на користь народного депутата-мажоритарника Ігоря Гузя («Народний фронт», ОВО № 19). Зокрема, було виявлено 72 випадки його «піару» на заходах, оплачених за державні кошти. 

Разом з тим, інші нардепи-мажоритарники, які представляють Волинську область у парламенті – Сергій Мартиняк (ОВО № 20), Степан Івахів (ОВО № 21), Ігор Лапін (ОВО № 22) та Ірина Констанкевич (ОВО № 23) згадували про субвенції з держбюджету, виділені на округи «за їх сприяння» від 1 до 10 разів.

Звіт щодо розподілу субвенцій на соціально-економічний розвиток регіонів України можна знайти на офіційному сайті Громадянської мережі ОПОРА.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямовано на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Із жовтня 2018 року Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за виборами Президента. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 204 спостерігачі по всій країні. А 31 березня 2019 року та в разі проведення другого туру до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, набагато швидших за офіційні та точніших за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.

 

Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)