У лютому 2019 року в Івано-Франківській області спостерігалася висока активність кандидатів на пост президента України. Якщо у січні Івано-Франківськ відвідали лише Руслан Кошулинський та Андрій Садовий, то у лютому в область приїжджали восьмеро кандидатів: Анатолій Гриценко, Володимир Зеленський, Віктор Кривенко, Юлія Тимошенко, Петро Порошенко, Валентин Наливайченко, Юрій Дерев’янко, Руслан Кошулинський.

6  лютого Івано-Франківщину відвідав кандидат у Президенти Анатолій Гриценко.  У Коломиї він зустрівся із виборцями, а у Калуші та Івано - Франківську взяв участь у ефірах на телебаченні та на радіо. За словами кандидата, найбільше Прикарпаття потерпає від нищення лісів та руйнації довкілля. Гриценко пообіцяв виборцям зупинити цей злочин.

11 лютого Івано-Франківськ відвідав голова політичної партії Народний Рух України, кандидат на пост Президента України Віктор Кривенко. Кандидат зустрівся з працівниками та студентами міста, зокрема, Івано-Франківського професійного будівельного ліцею, Вищого художнього професійного училища, Івано-Франківського коледжу фізичного виховання та провів зустріч з виборцями в Університеті Короля Данила. Наступного дня Віктор Кривенко відвідав Калуш, де зустрівся з трудовим колективом ТОВ «Кахелина»; колективом санепідстанції та колективом Калуського заводу будівельних машин. Того ж дня у Калуші кандидат провів зустрічі з партійними активом політичної партії Народного Руху. Основна проблематика зустрічей - це висвітлення програми кандидата Віктора Кривенка.

Петро Порошенко приїхав на Прикарпаття 18 лютого. Він зустрівся із вірянами Української Православної церкви у Манявському Скиті Богородчанського району. Разом із ним на Прикарпаття приїхав митрополит Української Православної Церкви Епіфаній. Цього ж дня Порошенко провів зустріч із виборцями у Калуші на центральній площі міста. Після Калуша, Петро Порошенко зустрівся із франківцями в обласному муздрамтеатрі. На зустріч відвідувачів пускали за списками, які формувалися за місцем роботи.

Під час зустрічей Петро Порошенко розповідав про свою виборчу програму: незмінність курсу на вступ до ЄС та НАТО, важливість надання Томосу Українській Православній Церкві, формування єдності у війні з Росією, питання розвитку економіки та агропромислового комплексу.

Петро Порошенко та Валентин Наливайченко, візити яких були наближені у часі до річниці подій на Майдані, вшановували пам’ять Героїв Небесної Сотні біля пам’ятника наймолодшому герою Небесної Сотні франківцю Роману Гурику.

Валентин Наливайченко 19 лютого поспілкувався з виборцями, громадськими активістами та журналістами у приміщенні готелю «Станіславів» у Івано-Франківську. Кандидат приїхав на Прикарпаття з презентацією виборчої програми. Основний наголос під час зустрічі - на питанні врегулювання військового конфлікту на Сході України.

Кандидатка Юлія Тимошенко приїхала на Прикарпаття 13 лютого. В Івано-Франківську Тимошенко зустрілась із виборцями одного з мікрорайонів міста. На зустрічі був присутній заступник міського голови Івано-Франківська. Тематика зустрічі - проблеми молоді, молодіжне кредитування, передвиборча програма кандидатки.

Цього ж дня Юлія Тимошенко провела зустріч із підприємцями області у приміщенні обласної філармонії. У Коломиї та Надвірній кандидатка зустрілась з виборцями на центральних площах міст. Під час зустрічей вона представляла передвиборчу програму з акцентом на зниження тарифів , закінчення війни та розвиток економіки.

23 лютого на Прикарпаття приїжджав кандидат на посаду Президента України Руслан Кошулинський. Він зустрівся із виборцями Івано-Франківська, а потім провів зустріч із виборцями у Коломиї та селищі Отинія. Основними темами зустрічей були: деолігархізація, питання трудової міграції, військового конфлікту, розвитку економіки.

Також у лютому в Івано-Франківську відбулася зустріч кандидата у Президенти Юрія Дерев’янка із виборцями. Про це повідомили місцеві сайти. В Івано-Франківську Юрій Дерев’янко розповів про свою програму. Її головними ідеями є  мораторій на перевірки бізнесу до проведення ліберальної податкової реформи; розмитнення авто за 10%; право на захист за допомогою вогнепальної зброї, 50% жінок - у владу; орієнтація на цифрову економіку та IT-сектор; переведення всіх державних реєстрів на систему блокчейн; повернення заробітчан, збереження довкілля та захист тварин. 

Своєрідним і новим за форматом був також візит Володимира Зеленського до Івано-Франківська. Кандидат приїхав у складі «Студії «Квартал 95» та виступав під час благодійного та комерційного концертів в обласному облмуздрамтеатрі. Прямої агітації під час концертів зафіксовано не було.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямовано на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Із жовтня 2018 року Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за виборами Президента. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 204 спостерігачі по всій країні. А 31 березня 2019 року та в разі проведення другого туру до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, набагато швидших за офіційні та точніших за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.

 
(#вибори; #opora; #опора)