6 березня близько 100 поліцейських Києва пройшли навчання в рамках проекту «Ефективна поліція – забезпечення законності виборчого процесу». Учасники заходу проаналізували виборче законодавство й розглянули способи реагування на правопорушення, можливі в рамках виборчого процесу.

Переважна більшість учасників тренінгу – це правоохоронці, які будуть безпосередньо чергувати на виборчих дільницях. З огляду на це, тренери Громадянської мережі ОПОРА зосередили увагу на тих етапах виборчого процесу, під час яких ймовірність порушень зростає. Йдеться, зокрема, про транспортування виборчих бюлетенів від ОВК до ДВК, про переддень та день голосування. Разом з тренерами поліцейські аналізували правопорушення, які можливі в ході підготовчого засідання комісії, в процесі голосування та після нього, коли відбуватиметься підрахунок голосів та транспортування бюлетенів до ОВК. Заняття мало як теоретичну, так і практичну частини, в рамках якої учасники розібрали конкретні кейси.

Зокрема, правоохоронці проаналізували випадок, коли виборець, який допустив помилку, звертається з проханням видати йому новий бюлетень. Так згідно з ч. 9 ст. 76 Закону  «Про вибори Президента України» такий виборець має право невідкладно звернутися з письмовою заявою до члена виборчої комісії, який видав йому виборчий бюлетень, з проханням видати йому інший бюлетень. Член комісії видає інший бюлетень в обмін на зіпсований, про що робить відповідну позначку в списку виборців напроти прізвища виборця і розписується. Зіпсований бюлетень негайно погашається як невикористаний, про що складається акт. Зіпсований і погашений виборчий бюлетень при підрахунку голосів враховується як невикористаний і запаковується разом із контрольним талоном у пакет з невикористаними виборчими бюлетенями. Повторна видача виборчого бюлетеня замість невірно заповненого не допускається.

Як розповідає один з тренерів, радник з юридичних питань Громадянської мережі ОПОРА, досвід попередніх кампаній показує, що інші виборці або непідготовлені спостерігачі часто трактують видачу нового бюлетеня як неправомірні дії членів ДВК й намагаються апелювати до поліції, відволікаючи їх від справжніх порушень. «Щоб не розгубитися в цій ситуації, правоохоронці повинні досконало знати виборче законодавство».

«Аудиторія була доволі активною, лунало багато запитань. З огляду на анкети, які заповнили учасники, можна припустити, що тренінг допоміг їм суттєво покращити свою готовність реагувати на виборчі правопорушення. Перед початком заняття ми запитали присутніх про теми, які їх цікавлять передусім, і згодом намагались максимально їх розкрити. Щодо дня голосування, то крім власне реагування на порушення, важливо, щоб поліцейські мали змогу реалізувати власне виборче право. Керівництво Національної поліції повинне завчасно розподілити своїх співробітників по виборчих дільницях, щоб до 25 березня вони змогли звернутися до органів ведення Державного реєстру виборців щодо тимчасової зміни місця голосування. Це важливе питання, адже, наскільки мені відомо, загалом під час виборів будуть задіяні понад 100 тисяч поліцейських», – наголошує тренер, радник Громадянської мережі ОПОРА з юридичних питань.

За словами учасників тренінгу, захід був для них цікавим та корисним.

«Моделювання можливих порушень дозволяє правоохоронцям більш ефективно реагувати на них в майбутньому. Завдяки таким навчанням працівники поліції краще орієнтуватимуться в законодавстві при кваліфікації виборчих правопорушень. Я служу в поліції вже 19 років і працював під час усіх виборів, які відбулись протягом цього часу. Найчастіше доводилось мати справу з порушеннями на кшталт фотографування бюлетеня в кабінці для голосування або спроби винести бюлетень за межі дільниці тощо. Нерідко виборці приходять на дільницю у нетверезому стані. Поліцейські зобов’язані належними чином реагувати на такі ситуації», – розповідає заступник начальника відділу превенції Дарницького УП ГУНП у м. Києві Віктор Луценко.

Як повідомляла ОПОРА, попередній тренінг на тему виборчого законодавства відбувся у Києві 20 лютого. Тоді у заході взяли участь понад 40 поліцейських. Навчання в рамках проекту «Ефективна поліція – забезпечення законності виборчого процесу» відбуваються в усіх областях країни.

Довідково: Ця ініціатива реалізується Всеукраїнською громадською організацією «Громадянська мережа «ОПОРА» в рамках проекту «Зміцнення законодавчих та виборчих процесів шляхом посилення громадської участі та надання технічної допомоги», який здійснюється Міжнародною фундацією виборчих систем (IFES) за британської допомоги від уряду Великої Британії. Будь-які думки, викладені в цьому документі, належать авторам і не обов’язково відображають погляди уряду Великої Британії.