Спостерігачі ОПОРИ на Дніпропетровщині заявляють про високу агітаційну активність кандидатів на пост Президента та продовжують фіксувати нові випадки порушень виборчого законодавства. Тільки в лютому місяці було зафіксовано 25 подібних випадків. Про це 6 березня на прес-конференції розповів  координатор громадського спостереження ОПОРИ за виборами в Дніпропетровській області.

«Після завершення реєстрації кандидатів в Дніпропетровській області відбулась певна активізація їхніх команд. Загальна агітаційна активність в області оцінюється як висока в порівнянні з січнем 2019 року. В залежності від віддаленості районів та міст обласного значення від обласного центру стан активності може змінюватись. В містах активність більш висока, в сільській місцевості та районах в залежності від дат, від свят, під час візитів кандидатів, відбувається певна активізація агітаційних мереж»

З початку виборчої кампанії довготермінові спостерігачі ОПОРИ подали до правоохоронних органів близько 80 заяв про виявлені порушення виборчого законодавства. В лютому таких заяв подано близько 25. В ряді районів і міст Дніпропетровської області виявлено на зовнішніх носіях, які перебувають на балансі Дніпропетровської обласної адміністрації, агітаційних матеріалів на користь чинного Президента та кандидата на пост Президента України Петра Порошенка. Такі білборди виявлені в Кам’янську, Покровську, в Солонянському районі, П’ятихатському районі. Спостерігачі ОПОРИ звернулись до правоохоронних органів.

«Вони мали провести перевірку, встановити відповідний факт правопорушення та в подальшому передати справу до суду»

Окрім рекордної кількості зареєстрованих кандидатів на пост Президента України, під час цієї виборчої кампанії подана рекордна кількість членів окружних виборчих комісій, що з одного боку могло полегшити роботу комісій. Проте після формування окружних виборчих комісій були певні труднощі з кворумом на перших засіданнях для прийняття присяги членами комісій. Крім цього, після формування були випадки, коли члени комісій після набуття повноважень звертались до органів місцевого самоврядування щодо невідповідності наданих приміщені, зокрема в 33 окрузі в Кривому Розі. В 24 окрузі на етапі формування комісії чинився тиск на голову комісії, після чого він склав повноваження, а кандидат, що подавав його кандидатуру, провів відповідну заміну.

В 36 територіальному виборчому окрузі спостерігачі ОПОРИ зафіксували перешкоджання діяльності спостерігачів міжнародної організації.

«Голова ОВК заборонила і попросила їх покинути приміщення під час засідання. Вона посилалась на те, що вони запізнились та перешкоджають їй вести засідання. Але з цього питання комісія не приймала жодних рішень і це, на мою думку, було самоуправство голови ОВК. Вона перевищила свої повноваження»

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямовано на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Із жовтня 2018 року Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за виборами Президента. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 204 спостерігачі по всій країні. А 31 березня 2019 року та в разі проведення другого туру до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, набагато швидших за офіційні та точніших за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.

 Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)