У лютому в газетах Львівської області спостерігачі ОПОРИ виявили 44 матеріали прихованої реклами. Це 82% від усієї політичної реклами на шпальтах видань. Переважна більшість матеріалів прихованої реклами стосувалась Петра Порошенка.

У лютому Громадянська мережа ОПОРА продовжила моніторити приховану рекламу в друкованих ЗМІ Львівщини. Із 54 рекламних публікацій, які виявили спостерігачі ОПОРИ, 44 матеріали, або 82% мали ознаки прихованої реклами. З них 42 не мали жодного маркування, а ще 2 мали позначки «особливий погляд», «точка зору». Приховану рекламу розміщували у рубриках «політика», «суспільство», «візит політика», «аналітика», «позиція», «погляд на життя», «моя думка», «українська пошта», «реалії дня», «брудні технології» або взагалі без рубрики.

Лідери прихованої реклами серед політиків

У 23 матеріалах (52%) прихованої реклами позитивно висвітлюється діяльність кандидата на пост Президента Петра Порошенка. У 2 публікаціях (5%) висвітлюють діяльність кандидатки Юлії Тимошенко. Поодинокі матеріали стосувались Руслана Кошулинського, Дмитра Добродомова та Сергія Тарути (по 2%). Щодо антиреклами, ОПОРА виявила 3 матеріали (7%) у Львівських ЗМІ, автори яких критикували Володимира Зеленського. Зауважмо, у двох із них Зеленському протиставлявся Петро Порошенко із його успіхами на посту глави держави. Йдеться про публікації «Зеленський, Голобородько чи Коломойський: за кого голосуватимуть українці» у Високому замку та «До другого туру виходять Порошенко та ... Коломойський» у Ратуші.

Також приховану рекламу в друкованих ЗМІ Львівщини розміщували політики, які не є кандидатами в Президенти. Зокрема, у 8 (18%) друкованих медіа з’явились немарковані матеріали про з’їзд «Народного Фронту», що відбувся 2 лютого. Примітно, у 7 газетах надрукували однакові матеріали з назвою «Яценюк іде в прем'єри». Такі публікації спостерігачі виявили у газетах «Львівська пошта», «Бойківщина», «Яворівщина», «Наш край», «Народна думка», «Самбірська газета» та «Голос з-над Бугу». Також у пресі з'явилась прихована реклама народних депутатів Андрія Кота та Андрія Лопушанського (двічі), міського голови міста Винники Володимира Квурта, благодійного фонду «Добре серце», який очолює народний депутат України VII скликання Олег Канівець.

Водночас, реклама кандидатів в Президенти Анатолія Гриценка, Валентина Наливайченка, Андрія Садового (який на час виходу публікацій ще не відмовився від участі у виборах), Олега Ляшка, частина матеріалів про діяльність Юлії Тимошенко також з'явилися на шпальтах львівських газет, проте були марковані належним чином.

Лідери  прихованої реклами серед видань

Найбільше матеріалів прихованої реклами друкували у газетах «Високий замок» та «Львівська пошта» (Львів)  —  по 7 публікацій або 16%. Трохи рідше прихована реклама  з’являлась у «Ратуші» (Львів) —  5 разів (11%). У газеті «Бойківщина» приховану рекламу розміщували 4 рази (9%), у «Голосі  Відродження» (Бродівський район) та «Яворівщині» (Яворівський район) —  по 3 рази (7%), у  «Народній думці» (Городоцький район), «Прикарпатській ватрі» (Старосамбірський район), «Бойківській думці» (Сколівський район), «Самбірській газеті» (Самбірський район) та «Народному слові» (Золочівський район) —  по 2 рази (5%). Також, поодинокі публікації з ознаками прихованої реклами спостерігачі ОПОРИ знаходили у виданнях «Голос з-над Бугу» (Сокальський район), «Голос Прикарпаття» (Старосамбірський район), «Голос Самбірщини» (Самбірський район), «Наш край» (Мостиський район), «Новини Прибужжя» (Червоноград), «Фортуна» (поширюється у Стрию, Дрогобичі, Трускавці, Моршині, Миколаєві, Жидачеві, Сколі, Бориславі, Стебнику).

Унікальність матеріалів

Як зазначалося раніше, у 7 місцевих виданнях були розміщені однакові матеріали із назвою «Яценюк іде в прем'єри». Крім того, така публікація з'явилася на сайті газети «Вісник Розділля» Миколаївського району. Матеріал «Геополітична катастрофа Путіна, який «втрачає Україну назавжди» опублікували у виданнях «Яворівщина», «Фортуна», вкладках газети «Високий Замок» «Високий Замок. Самбірщина» та «Високий замок. Дрогобиччина». Публікацію «Петро Порошенко: «Я хочу перетворити країну в регіонального лідера, де будуть жити вільні, заможні, щасливі люди» можна було побачити у «Бойківській думці», «Народному слові», «Прикарпатській ватрі».  Матеріал «Порошенко запропонував реальний план зростання добробуту українців» друкували на шпальтах «Яворівщини» та «Народної думки». Матеріал Юлія Тимошенко: «Українська нація має бути сильною та успішною» крім газети «Голос Самбірщини» опублікували на сайті газети «Вісник Розділля». Також публікації «До другого туру виходять Порошенко та ... Коломойський», «Народний фронт» боротиметься за нову Верховну Раду і новий уряд», "Порошенко чи Путін: вибір-2019» («Ратуша»), «Військовий експерт Арестович: «Порошенко переможе на виборах Президента», «Бідність —  ворог не менший, ніж Росія” («Львівська пошта»), «Зеленський, Голобородько чи Коломойський: за кого голосуватимуть українці» («Високий замок») спостерігачам ОПОРИ вдалось знайти у друкованих виданнях Львівської області та інших областей, а також інтернет-змі.

Авторство матеріалів

У 30 виявлених матеріалах прихованої реклами (68%) був вказаний автор публікації, у 2 публікаціях (5%) як автора вказували прес-службу політичної сили, ще 2 не мали автора, однак мали посилання на джерело. Варто зазначити, здійснюючи моніторинг прихованої реклами у ЗМІ, спостерігачі ОПОРИ виявили, що стаття «Зеленський, Голобородько чи Коломойський: за кого голосуватимуть українці», опублікована у газеті «Високий замок», вийшла також в інтернет-виданні «Волинь» Волинської області із тією ж назвою, проте з іншим автором. Якщо у «Високому замку» матеріал був підписаний іменем та прізвищем «Олег Стриж», то в інтернет-змі «Волинь» той самий текст вийшов за авторства Дмитра Петренка.  Також, матеріал «Геополітична катастрофа Путіна, який «втрачає Україну назавжди» у вкладках газети «Високий замок» надрукували за авторства Миколи Ковалишина, у «Прикарпатській ватрі» за авторства Петра Гнатіва, у решті видань без зазначення автора.

Нагадаємо, згідно з частиною 3 та частиною 5 статті 9 Закону України «Про рекламу», інформаційний, авторський чи редакційний матеріал, в якому привертається увага до конкретної особи чи товару та який формує або підтримує обізнаність та інтерес глядачів (слухачів, читачів) щодо цих особи чи товару, є рекламою і має бути вміщений під рубрикою «Реклама» чи «На правах реклами». Прихована реклама забороняється. Відповідно до частини 5 та частини 6 статті 63 Закону України «Про вибори Президента України», кандидат на пост Президента України має право публікувати агітаційні матеріали в друкованих засобах масової інформації усіх форм власності за рахунок коштів свого виборчого фонду. Агітаційні матеріали публікуються на підставі угоди, що укладається між розпорядником поточного рахунку виборчого фонду кандидата на пост Президента України та редакцією друкованого засобу масової інформації. Без укладення угоди та надходження коштів на рахунок редакції друкованого засобу масової інформації публікація цих матеріалів заборонена. Також, згідно з частиною 10 статті 64 Закону «Про вибори Президента України»: «Політична реклама повинна бути відокремлена від інших матеріалів та означена як така».

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямовано на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Із жовтня 2018 року Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за виборами Президента. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 204 спостерігачі по всій країні. А 31 березня 2019 року та в разі проведення другого туру до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, набагато швидших за офіційні та точніших за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.

За коментарями звертайтеся:
 
(#вибори; #opora; #опора)