У лютому Тернопільщина потрапила у список шести областей України, які кандидати у Президенти відвідували найчастіше. Протягом місяця у регіоні побували дев’ять претендентів на посаду Глави держави, це - Анатолій Гриценко, Володимир Зеленський, Руслан Кошулинський, Віталій Купрій, Олександр Мороз, Валентин Наливайченко, Олександр Соловйов, Юлія Тимошенко і Олександр Шевченко. Про це повідомляють спостерігачі ОПОРИ.

11 лютого в Тернопіль приїжджав кандидат в Президенти Володимир Зеленський. Він у акторському складі студії «Квартал 95» виступав на сцені Палацу культури «Березіль». За його участі відбулися комерційний, а також благодійний концерти.

Анонсування про безкоштовний виступ не було, а на шоу охочі потрапляли лише за запрошеннями. Спостерігачі ОПОРИ на цьому концерті прямої агітації не зафіксували. А сам кандидат під час виступу повідомив присутнім, що агітації не буде, бо вони і так знають що робити.

Цього ж дня, 11 лютого, у Тернополі перебував кандидат у президенти Віталій Купрій. Напередодні серед населення розповсюджувалися листівки з повідомленням про його візит та можливість під час зустрічі оформити депутатський запит. У тексті анонсу зазначалося, що особистий прийом громадян здійснюватиме депутат Верховної ради.

12 лютого Тернопільщину відвідала Юлія Тимошенко. Зранку вона в обласному центрі зустрілася із журналістами. Пізніше виступила перед виборцями на центральній площі у селищі Козова. Кандидатка говорила про теперішній стан у країні та своє бачення реформ після обрання її Президентом. Перед промовою Юлії Тимошенко співав Олександр Пономарьов, а на завершення, зі словами підтримки, на сцену вийшли представники АТО.

У місті Збаражі зустріч Юлії Тимошенко з громадою проходила майже аналогічно. Але тут у заході взяли участь декілька священників Української православної церкви, які на сцені провели молитву. Потім кандидатка відвідала місто Монастириська, де зустрілась із виборцями у районному Будинку культури. Основною темою її промови була програма «Новий курс України».

Під час передвиборчого туру Юлії Тимошенко, представники її команди пересувалася по регіоні на брендованому автобусі. А протягом публічних заходів вони у наметах розповсюджували друковані агітаційні матеріали.

14 лютого кандидат у Президенти Валентин Наливайченко провів прес-конференцію в приміщенні Тернопільського Прес-клубу, на якій говорив про свої плани на посаді Глави держави. На подію прийшло близько двадцяти осіб, журналісти та усі охочі.

Крім цього Валентин Наливайченко був в ефірі місцевих телеканалів ІНТБ та Тернопіль1 і радіохвилі «Радіо-Рокс». Також він провів зустріч з радою профспілок Тернопільської області.

19 лютого в Тернопільську область приїхав Анатолій Гриценко. Спочатку в місті Тернополі він провів прес-конференцію з місцевими журналістами, на якій наголошував про важливість публічних дебатів та звернувся до кандидатів, що згідно соціологічних опитувань мають вищі рейтинги, із пропозицією зустрітись у прямому ефірі.

Далі Анатолій Гриценко виступив перед виборцями в будинку культури у місті Чорткові. Основні теми розмови стосувалися земельної та освітньої реформ.

21 лютого на Тернопільщину приїжджав Олександр Соловйов. Цей візит не був анонсованим та не мав широко медійного представлення. Із дописів на сторінці Тернопільської обласної організації «Розумна сила» та особистого профілю кандидата в мережі Facebook відомо, що він відвідав Почаївську Лавру та поспілкувався із митрополитом Володимиром. А також зустрічався зі своїми прихильниками.

20 лютого Олександр Шевченко відвідав декілька населених пунктів Тернопільської області. Усі заходи проходили у форматі зустрічей із трудовими колективами. Так, кандидат зустрівся із працівниками пекарні міста Чорткова, із медиками районної лікарні у місті Копичинці, а також із працівниками заводу електротехніки «Інтеграл» у місті Тернополі. Інформація про візит була опублікована на офіційній сторінці УКРОП Українське об'єднання патріотів в мережі Facebook. Шевченко у своїх виступах акцентував, що країна потребує нових політиків при владі.

26 лютого в актовому залі Тернопільського кооперативного торговельно-економічного коледжу Олександр Мороз зустрівся із виборцями. Кандидат говорив про запровадження реформ та подолання кризи в економіці. Також Олександр Мороз був гостем ефіру передачі «Без цензури» на місцевому телеканалі ІНТБ, де розповідав про своє бачення розвитку країни.

Кандидат Руслан Кошулинський у лютому відвідав Тернопільську область два рази. Перший візит тривав протягом 14 та 15 лютого. Тоді кандидат провів зустрічі із працівниками Почаївської міської лікарні, Кременецької універсальної міської бібліотеки, Копичинецької міської лікарні та Чортківської районної поліклініки. Також він виступав перед громадами міст Кременець, Збараж і Чортків. Ці заходи відбувалися в актових залах Будинків культури та музичної школи.

Поза тим, в рамках цього передвиборчого туру, Руслан Кошулинський зустрівся з активом ВО «Свобода» у Народному домі «Перемога» міста Тернополя. А також став гостем студії на ефірах двох місцевих телеканалів TV-4 та ІНТБ.

25 лютого Руслан Кошулинський знову приїхав на Тернопільщину. Його візит тривав два дні. Протягом цього часу, він спілкувався з робочими колективами дитячого санаторію, навчально-реабілітаційного центру та районної лікарні міста Заліщики, а також районної лікарні селища Гусятин.

Поза тим, кандидат зустрічався з громадами селища Скала-Подільська, міста Бучач та міста Теребовля в Будинках культури, а також громадою міста Борщів в актовому залі Агроколеджу. У місті Тернополі він виступав у ефірі телеканалів ІНТБ та Тернопіль 1.

Основними темами зустрічі Руслана Кошулинського з виборцями були: загальнополітична ситуація в країні, медична реформа, стан в ЗСУ і соціальна політика держави. Також на заходах кандидат розповідав про себе.

Координаторка спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами в Тернопільській області підсумовує: «У лютому кількість візитів у Тернопільську область кандидатів у Президенти порівняно із січнем значно зросла. Протягом місяця регіон відвідало дев’ять претендентів на цю посаду. Візити кандидатів були різними за характером проведення та кількістю залучених виборців. У більшості випадків кандидати зустрічались із мешканцями районних центрів Тернопільської області»

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямовано на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Із жовтня 2018 року Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за виборами Президента. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 204 спостерігачі по всій країні. А 31 березня 2019 року та в разі проведення другого туру до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, набагато швидших за офіційні та точніших за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.