У січні-лютому 2019 року в друкованих ЗМІ Херсонщини суттєво зросла кількість матеріалів, які мають ознаки «замовності». Лише за лютий довготерміновими спостерігачами ОПОРИ зафіксовано більше ніж 170 матеріалів з ознаками «замовності».  У використанні цієї технології лідирує кандидатка в Президенти Юлія Тимошенко, а головним «героєм» матеріалів з ознаками «чорного піару» став кандидат Володимир Зеленський.

За результатами моніторингу друкованих ЗМІ Херсонської області представники Громадянської мережі ОПОРА виявили, що перше місце (25% від загальної кількості матеріалів з ознаками «замовності») припадає на позитивне висвітлення кандидатки в Президенти Юлії Тимошенко. Інформаційна кампанія кандидатки складається як з власне промо матеріалів, так і активізації локальних представників, включаючи звіти районних фракцій та навіть депутатів (наприклад, депутата Каховської міськради Олександра Бойка), обрання довіреної особи (Олександр Кістечок по 185-му округу), статті народного депутата від «Батьківщини» Юрія Одарченко тощо.

На другому місці за кількістю матеріалів з ознаками «джинси» (20%) кандидат в Президенти Володимир Зеленський, але здебільшого це статті з негативним забарвленням, що містять ознаки «чорного піару».

На третьому місці кандидат Анатолій Гриценко, матеріали про якого складають 17 % із загальної кількості матеріалів з ознаками «замовності».

Чинний Президент Петро  Порошенко, один з лідерів попереднього моніторингу, значно зменшив свою присутність у друкованих ЗМІ і зміг посісти лише четверту сходинку з 15%.

Основною тенденцією останнього місяця у використанні цього сегмента агітації є поява регулярних випадків «чорного піару».

Як прокоментував координатор довготермінового спостереження Громадянської мережі ОПОРА в Херсонській області, велика кількість політичної реклами в друкованих ЗМІ розміщується в прихований спосіб без належного маркування, що створює ризики для офіційного виборчого процесу.

Переважно дані матеріали у звітному періоді були спрямовані на дискредитацію Юлії Тимошенко,  Анатолія Гриценко та Володимира Зеленського. Якщо проти Юлії Тимошенко та Анатолія Гриценка фіксувались поодинокі випадки так званого «чорного піару», то лише на анти матеріалах у друкованих засобах масової інформації Володимир Зеленський отримав другу сходинку по кількості матеріалів з ознаками «замовності».

Також в останні 2 тижні лютого спостерігачі Громадянської мережі ОПОРА в Херсонській області фіксували і зростання медійної присутності не кандидатів у Президенти. Так, колишній Прем'єр-міністр України  Арсеній Яценюк зайняв п'яту сходинку у рейтингу щодо кількості матеріалів з ознаками «замовності» у ЗМІ, обійшовши навіть достатньо активних учасників  агітації - Олега Ляшка, Сергія Таруту, Олександра Вілкула, Юрія Бойка. Зростає  і медійна присутність чинного керівника Уряду  Володимира Гройсмана.

Як підкреслив координатор, лише поодинокі видання маркують політичною рекламою чи передвиборчою агітацією дані матеріали. Серед лідерів з застосування даного маркування – херсонські газети «Гривна», «Новий день»  та «Трудова слава» (видання Новотроїцького району). Але навіть у цих виданнях відповідно маркуються не всі матеріали.

Громадянська мережа ОПОРА нагадує, що прихована реклама забороняється українським законодавством. У Законі «Про рекламу» (стаття 9, частина 3) це питання регулюється так: «Інформаційний, авторський чи редакційний матеріал, в якому привертається увага до конкретної особи чи товару та який формує або підтримує обізнаність та інтерес глядачів (слухачів, читачів) щодо цих особи чи товару, є рекламою і має бути вміщений під рубрикою «Реклама» чи «На правах реклами». Прихована реклама прямо забороняється частиною 5 цієї ж статті.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямовано на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Із жовтня 2018 року Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за виборами Президента. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 204 спостерігачі по всій країні. А 31 березня 2019 року та в разі проведення другого туру до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, набагато швидших за офіційні та точніших за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.

(#вибори; #opora; #опора)