Протягом лютого на Волині спостерігачі Громадянської мережі ОПОРА виявили 14 фактів «політичної» благодійності. Активізація роботи благодійних фондів та представників місцевих осередків партій з роздачі «подарунків» може свідчити про наближення чергових парламентських виборів 2019 р.

7 лютого 2019 року на сторінці «Радикальної партії Горохів» у Facebook опублікували допис про те, що 5 лютого депутати-радикали із Горохівської райради прийшли із подарунками до Волинського обласного госпіталю ветеранів війни. У закладі реабілітуються або проходять лікування учасники АТО, афганці, чорнобильці та ветерани війни.

«Керівник штабу Горохівської партійної організації Маркін О. С. разом з депутатами провели зустріч з медичним персоналом та пацієнтами госпіталю, під час якої відбулась конструктивна розмова з пацієнтами та медичними працівниками закладу. Депутати від Радикальної партії Олега Ляшка для потреб госпіталю привезли новий принтер. Кошти на придбання принтера були виділені Горохівською районною радою за сприяння депутата Горохівської районної ради від Радикальної партії Олега Ляшка Обишука Ю. А.», - йдеться у дописі.

11 лютого на сторінці у соцмережі Facebook «Громадянська позиція – Волинська область» був опублікований допис про те, що команда волонтерського громадського руху «Чесних більше» передала «життєво важливі дороговартісні препарати медзакладам області». Представники команди Анатолія Гриценка побували у Волинській обласній лікарні, Луцькій районній лікарні, обласному онкодиспансері. Медзакладам передали 70 ящиків розчину для інфузії для тривалого крапельного внутрішньовенного вливання. У відео під дописом вказується, що цей рух («Чесних більше» - ред.) підтримує Гриценка в майбутніх президентських виборах.

 

14 лютого на сторінці у Facebook «ВО «Батьківщина» Ківерці»  розмістили новину про відвідини дитсадка. У ДНЗ «Телесик» села Карпилівка напередодні побував депутат Ківерцівської районної ради Роман Чорненький.

«На прохання керівництва та медичної сестри ДНЗ «Телесик» була надана спонсорська допомога у вигляді нової «медичної кушетки» для кабінету медичної сестри», - повідомляють на сторінці.

 

Цього ж дня, до Дня святого Валентина на сторінці «Батьківщина Володимир-Волинський» в соціальній мережі Facebook повідомили про підсумки конкурсу від Володимир-Волинської міської організації партії». В дописі зазначається, що переможцем є Микола Матусевич та Вікторія Ковч, та просять їх зв’язатися для отримання призу. Так, Микола Матусевич виграв безкоштовні квитки в кіно, а Вікторія Ковч – «солодкий приз».

 

Також протягом лютого, як і у січні поточного року, на території Волині зафіксували активну діяльність лише одного благодійного фонду, пов'язаного із політиками – Благодійного Фонду Ігоря Палиці «Тільки разом». Найінтенсивнішою така робота була у виборчому окрузі № 23, де, нагадаємо, народним депутатом обрали представницю партії «Українське об'єднання патріотів – УКРОП» Ірину Констанкевич (позафракційна). До слова, раніше Ірина Констанкевич була головою правління цього фонду.

Так, 5 лютого за сприяння БФ «Тільки разом» для Прилісненської ОТГ у Маневицькому районі закупили книги в рамках проекту забезпечення книгами сільських бібліотек. 8 лютого у місті Ківерці для закладу загальної середньої освіти І-ІІІ ступенів № 4 представники Фонду привезли сучасний принтер, фарби до нього та маркерну дошку. Подарунки отримала і ЗОШ І-ІІІ ступенів № 3 міста Ківерці – телевізор та книги. 11 лютого книги для бібліотеки від Фонду передали також у Колківській ОТГ Маневицького району. 13 лютого для ФАПу села Мощаниця Ківерцівського району від Фонду передали тонометр, електронну вагу, ростомір та сумку фельдшера. 14 лютого в селі Озеро Ківерцівського району як подарунки від Фонду Ігоря Палиці «Тільки разом» також для ФАПу, передали вагу для немовлят, дзеркала гінекологічні, термометри, а ще глюкометр.

Разом з тим, 18 лютого шкільній бібліотеці Муравищенської ЗОШ І-ІІ ступенів, що в Ківерцівському районі також «подарували» понад 20 книг, а в селі Котів Ківерцівського району для ДНЗ представники Фонду Ігоря Палиці «Тільки разом» вручили подарунок – музичну колонку. 25 лютого у селі Гайове Ківерцівського району представники Фонду передали для місцевого клубу шафу для зберігання сценічних костюмів. 

 

Менш інтенсивною була діяльність Фонду «Тільки разом» у територіальних округах № 19, № 21 та № 22. Тут виявлено лише по одному факту благодійності.

Зокрема, 15 лютого у м. Луцьку за «сприяння» Фонду відбувся святковий захід до Дня виведення військ з Афганістану. На відзначення 30-тої річниці виведення військ з Афганістану Фонд виділив 50 тис. грн. 21 лютого нові парти від працівників Фонду отримали  школярі ЗОШ І-ІІ ст. села Пехи – філії опорного закладу НВК селища Шацьк. Цього ж дня в приміщенні загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів села Соснина Іваничівського району відкрили кімнату-музей. Фонд Ігоря Палиці «Тільки разом» виділив майже 20 тис. грн на облаштування класу-музею імені Сергія Байдовського.

За словами радниці з юридичних питань Громадянської мережі ОПОРА, згідно з частиною 3 статті 3 Закону України «Про благодійну діяльність та благодійні організації» благодійні організації не мають права надавати благодійну допомогу політичним партіям або від імені політичних партій, а також брати участь у виборчій агітації. Вказане означає, що відповідно до вимог чинного законодавства про благодійну діяльність, благодійна допомога не повинна надаватись від імені кандидатів (у Президенти, у народні депутати) або жодним чином пов’язуватись з їхньою діяльністю як  кандидатів або діяльністю політичних партій, оскільки така діяльність може розцінюватись як непрямий підкуп виборців.

Щодо партій, які на цих виборах мають своїх кандидатів, то їм слід утриматися від агітації, що супроводжується наданням виборцям, юридичним особам грошей чи безоплатно або на пільгових умовах товарів, послуг, робіт, цінних паперів, кредитів, лотерей, бо це є непрямий підкуп виборці, за який настає або адміністративна (ст. 212-10 Кодексу України про адміністративні правопорушення) або кримінальна відповідальність (ч. 3 ст. 160 Кримінального кодексу України).

Нагадаємо, відповідно до частини 1 статті 70 Закону України «Про вибори народних депутатів України», партія, кандидати у депутати від якої зареєстровані у загальнодержавному окрузі, кандидати у депутати мають право розпочати свою передвиборну агітацію з дня, наступного за днем прийняття виборчою комісією рішення про реєстрацію кандидатів у депутати. Згідно з частиною 2 статті 70 передвиборна агітація закінчується о 24 годині останньої п'ятниці перед днем голосування.

Разом з тим, відповідно до частини 4 статті 64 ЗУ «Про вибори Президента України», забороняється проводити передвиборну агітацію, що супроводжується наданням виборцям грошей чи безоплатно або на пільгових умовах товарів, послуг, робіт, цінних паперів, кредитів, лотерей.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямовано на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Із жовтня 2018 року Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за виборами Президента. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 204 спостерігачі по всій країні. А 31 березня 2019 року та в разі проведення другого туру до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, набагато швидших за офіційні та точніших за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.

 

Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)