У Херсоні під час тренінгу «Ефективна поліція – забезпечення законності виборчого процесу» 1 березня 27 працівників поліції превенції та 30 слідчих навчилися кваліфікувати порушення виборчого законодавства. Тренерами виступили громадські омбудсмени із захисту виборчих прав Громадянської мережі ОПОРА.

Тренери ознайомили представників поліції з виборчим циклом, розповіли, хто є суб’єктом виборчого процесу, розібрали можливі адміністративні та кримінальні правопорушення під час виборчого процесу та особливості дня голосування. Під час роботи в міні-групах учасники визначали типові порушення під час виборчого процесу та розбирали кейси щодо виборчих порушень та їх ідентифікації.

Як прокоментувала тренерка Марія? результати тренінгу можна буде побачити по реакції правоохоронців на порушення.

«Представники поліції превенції розповідали нам про факти реагування на переважно адміністративні правопорушення. З цим проблем нема: протоколи складаються, направляються до суду. Що стосується слідчих, досвіду розслідування кримінальних правопорушень, пов’язаних з виборчим процесом, у тих, хто потрапив на наш тренінг, не було», – розповіла вона.

У відділі комунікації поліції Херсонської області зазначили, що набуті знання поліцейські передадуть своїм колегам з територіальних підрозділів.

Як зазначає начальник Головного управління Національної поліції в Херсонській області Артур Мєріков, особовий склад поліції Херсонської області готовий забезпечити законність та правопорядок під час виборчого процесу.

«Поліція була і є поза політикою, діє виключно в рамках правового поля, наші працівники реагують на всі повідомлення про порушення виборчого законодавства, належним чином реєструють та розглядають такі заяви, у подальшому по ним приймаються відповідні процесуальні рішення, – зазначає Артур Мєріков. – Поліція зробить усе можливе, щоб волевиявлення жителів Херсонщини було безпечним, чесним та прозорим».

Нагадаємо, що моніторинг діяльності правоохоронних органів та судових інституцій України, який у 2015 році провела Громадянська мережа ОПОРА спільно з Міжнародною фундацією виборчих систем (IFES), засвідчує безрезультатність понад 75% кримінальних проваджень щодо злочинів проти виборчих прав громадян під час виборів народних депутатів 2014 року. До суду дійшло лише 4,5% кримінальних проваджень (13 з 291 проваджень). У 74% досудових розслідувань намісцевих виборах 2015 року органи слідства встановили відсутність складукримінального правопорушення, що призвело до закриття відповідних проваджень.

 

Довідково: Ця ініціатива реалізується Всеукраїнською громадською організацією «Громадянська мережа «ОПОРА» в рамках проекту «Зміцнення законодавчих та виборчих процесів шляхом посилення громадської участі та надання технічної допомоги», який здійснюється Міжнародною фундацією виборчих систем (IFES) за британської допомоги від уряду Великої Британії. Будь-які думки, викладені в цьому документі, належать авторам і не обов’язково відображають погляди уряду Великої Британії.