Центральна виборча комісія звернулась до Служби безпеки України та Національної поліції України з проханням перевірити інформацію щодо причетності громадських організацій до незаконних збройних формувань, а також заяв організації «Національні дружини» щодо готовності діяти силовими методами на виборчих дільницях у разі виявлення фальсифікацій.

Постанову «Про звернення щодо необхідності забезпечення законності та правопорядку під час виборчого процесу чергових виборів Президента України 31 березня 2019 року» ЦВК прийняла у середу, 6 березня.

Так, до Комісії звернулась громадська організація «Громадський рух підтримки реформ» щодо перевірки діяльності громадських організацій, які мають дозвіл спостерігати на виборах. Організація посилається на інформацію про те, що «деякі з таких громадських організацій причетні до співпраці з незаконними збройними формуваннями, підконтрольними Російській Федерації в окремих районах Донецької та Луганської областей, здійснення ними діяльності, спрямованої на повалення конституційного ладу та територіальної цілісності України, а також організації та підтримки терористичної діяльності в Україні».

В ЦВК також зазначають, що у засобах масової інформації поширюються повідомлення про можливість застосування офіційними спостерігачами від громадських організацій сили в разі виявлення, на їхню думку, порушень закону під час виборів Президента України. Зокрема, на веб-сайті «Радіо Свобода» розміщено статтю під назвою «Спостерігачі від «Нацдружин» на дільницях можуть діяти силою, якщо будуть фальсифікації – речник».

«Тож, не заперечуючи право громадських організацій у встановленому законом порядку вести спостереження за ходом виборчого процесу, Центральна виборча комісія вважає неприпустимим зловживання наданими офіційним спостерігачам правами чи використання їх з метою, не пов’язаною зі спостереженням за виборами», - говориться у постанові.

Комісія своєю звернулася до Служби безпеки України перевірити викладені обставини та в разі виявлення підстав вжити визначені законодавством України заходи реагування, а також до Національної поліції України забезпечити законність та правопорядок під час чергових виборів Президента України 31 березня 2019 року в частині порушеного питання.

Також ЦВК закликала неухильно дотримуватись вимог закону під час ведення спостереження за ходом виборчого процесу чергових виборів Президента України.