Протягом лютого Вінницьку область відвідали 4 кандидатів на пост Президента України та 5 «VIP-агітаторів». Такі результати моніторингу Громадянської мережі ОПОРА.

Так, у минулому місяці на Вінниччині були Анатолій Гриценко («Громадянська позиція»), Олег Ляшко (Радикальна партія Олега Ляшка), Олександр Мороз («Соціалістична партія Олександра Мороза») та Валентин Наливайченко («Громадсько-політичний рух Валентина Наливайченка «Справедливість»).

1 лютого у Вінниці побував Анатолій Гриценко. Під час візиту кандидат у Президенти зустрівся з медпрацівниками і пацієнтами у Вінницькому обласному клінічному госпіталі ветеранів війни, провів прес-конференцію для представників ЗМІ у готелі «Франція» та зустріч з мешканцями міста у Вінницькій обласній філармонії. Протягом зустрічей Анатолія Гриценка супроводжував лідер обласного осередку «Громадянської позиції» Сергій Гайструк.  

Фото з сайту Veжа

15 лютого Вінниччину відвідав кандидат у Президенти України Олег Ляшко. Під час свого візиту він побував у місті Ладижин та зустрівся із керівництвом і працівниками «Ладижинської ТЕС». Також політик провів зустріч із мешканцями Гайсина. Захід відбувся у районному Будинку культури. Під час зустрічей Олега Ляшка супроводжував представник обласного осередку Радикальної партії Віктор Качур.

23 лютого у Вінниці був Олександр Мороз. Зустріч із кандидатом широко не анонсувалася та відбулася у готелі «Франція».

26 лютого область відвідав Валентин Наливайченко. Кандидат у Президенти побував у місті Калинівка та зустрівся з трудовим колективом ПРАТ «Калинівський машзавод».

30 січня–2 лютого відбувся візит на Вінниччину народного депутат України від ВО «Батьківщина» Олексія Рябчина, зокрема, у міста Жмеринку та Бар (ВО №14). 20–21 лютого він відвідав Оратів, Немирів та Брацлав (ВО №18). Під час зустрічей обговорювали сучасну політичну ситуацію та проблеми, які існують в регіоні.

11 лютого представник штабу кандидата в президенти Анатолія Гриценка Віктор Чумак провів зустріч із виборцями у Вінниці в готелі «Поділля». Під час заходу представники місцевої організації партії «Громадянська позиція» поширювали інформаційну газету партії. Також Віктор Чумак зустрівся з трудовим колективом ПРАТ «Калинівський машзавод» дав та інтерв’ю двом телеканалам ТРК «Вінниччина» та «ВІТА» і двом радіостанціям «ТАКТ», «UA:Вінниця».

13 лютого відбувся візит народного депутата від «Об’єднання «Самопоміч» Олега Березюка в міста Гайсин та Немирів. 14 лютого такі ж зустрічі були у містах Вінниця (під час заходу в місті на площі біля ринку «Урожай» розливали какао напої), Бар та Жмеринка. Зустрічі з виборцями відбулися без порушень, було розміщено агітаційний намет, в якому розповсюджувалася друкована продукція – газета «Об’єднання «Самопоміч», календар, інформаційні листівки. Вся друкована продукція містила необхідні вихідні дані. Під час візиту народний депутат спілкувався із виборцями, зокрема обговорювали стан освіти, стан реалізації реформ в Україні та передвиборчу програму кандидата в Президенти України Андрія Садового.

17–19 лютого Вінниччину відвідали представники команди Анатолія Гриценка Микола Катеринчук і Тарас Стецьків. Під час зустрічі з журналістами у Вінниці в готелі «Франція» вони розповіли про технології навішування ярликів та дискредитації опонентів представниками чинної влади. Також Микола Катеринчук відвідав місто Іллінці (ВО №18), Хмільник, Калинівку і Козятин (ВО №13), де поспілкувався з мешканцями міста. Під час зустрічі представник політичної партії говорив про стан судової реформи, рівень закорумпованості державних органів у країні, а також наміри реформації держави та план її розвитку в разі перемоги кандидата в Президенти Анатолія Гриценка. Тарас Стецьків відвідав смт. Літин (ВО №14) та поспілкувався з місцевими жителями.

Відповідно до частини 1 статті 58 Закону України «Про вибори Президента України» передвиборна агітація – це здійснення будь-якої діяльності з метою спонукання виборців голосувати за або не голосувати за певного кандидата на пост Президента України. Передвиборна агітація може здійснюватися у будь-якій формі та будь-якими засобами, що не суперечать Конституції України та законам України.

Згідно з частиною 1 статті 57 Закону України «Про вибори Президента України» передвиборна агітація розпочинається кандидатом на пост Президента України наступного дня після дня його реєстрації Центральною виборчою комісією і закінчується о 24 годині останньої п’ятниці перед днем виборів. Відповідно до частини 2 передвиборна агітація - це здійснення будь-якої діяльності з метою спонукання виборців голосувати за або не голосувати за певного кандидата на пост Президента України. Передвиборна агітація може здійснюватися у будь-якій формі та будь-якими засобами, що не суперечать Конституції України та законам України.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямовано на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Із жовтня 2018 року Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за виборами Президента. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 204 спостерігачі по всій країні. А 31 березня 2019 року та в разі проведення другого туру до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, набагато швидших за офіційні та точніших за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.