Упродовж лютого виборча кампанія на Одещині характеризувалася як досить активна. Кандидати у Президенти досить активно відвідували область порівняно з січнем. Найбільш популярною формою агітації, як і в січні, стала зовнішня реклама, яку використовували 17 кандидатів. Про це говорили на прес-конференції, яка відбулася в Одесі 4 березня.

Як повідомив координатор спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами в Одеській області, у лютому активна фаза президентської виборчої кампанії прийшлась на регіони.

«Ми спостерігали активізацію кандидатів у Президенти, хоча слід відзначити, що президентська кампанія є до певної міри загальною і не має певної специфіки в Одеській області. Здебільшого кандидати сфокусувалися на інструментах зовнішньої агітації. При цьому, наші спостерігачі розпочали фіксувати незначну агітацію окремих кандидатів у друкованих ЗМІ. І якщо в січні на Одещину не приїздили кандидати у Президенти, то в лютому відбулося 9 таких візитів», - розповів він.

За результатами спостереження ОПОРИ, після завершення кампанії з реєстрації кандидатів суттєво збільшилась агітаційна активність. Спостерігачі фіксували прояви агітації 17 кандидатів на пост Президента України з 44 зареєстрованих. Лише у лютому проявилась агітаційна активність кандидатів Руслана Кошулинського та Олександра Соловйова, які у січні агітацію не проводили.

Найбільш активно по території всієї області здійснюють агітацію кандидати Юлія Тимошенко та Петро Порошенко. Активні, проте переважно в містах кандидати Анатолій Гриценко, Андрій Садовий та Володимир Зеленський. Навпаки, переважно в сільських районах області проявляє активність кандидат Олег Ляшко. Юрій Бойко та Олександр Вілкул проявляють високу агітаційну активність, яка переважно зосереджена на центральному та південному регіонах Одеської області. Посередню активність в здійсненні агітації проявили Сергій Тарута, Руслан Кошулинський та Ольга Богомолець. Поодинокі випадки передвиборчої агітації, які імовірно, є залишками дочасної агітації кандидатів з січня 2019 року, спостерігачі фіксували щодо Сергія Капліна, Євгенія Мураєва, Віталія Скоцика та Олександра Шевченка. Наприкінці лютого спостерігачі вперше зафіксували поодинокі випадки розміщення зовнішньої агітації кандидата Олександра Соловйова.

У лютому спостерігалось розміщення медійної агітації в друкованих медіа на користь кандидатів Олександра Вілкула, Юрія Бойка, Петра Порошенка, Андрія Садового, Сергія Тарути, Юлії Тимошенко, а також більш активна пряма робота з виборцями з боку кандидатів Анатолія Гриценка, Володимира Зеленського, Руслана Кошулинського, Олега Ляшка, Андрія Садового, Сергія Тарути, Юлії Тимошенко, чого не спостерігалось в попередній період.

У лютому Одеську область відвідали дев’ять кандидатів: Ольга Богомолець, Володимир Зеленський, Віталій Купрій, Петро Порошенко, Андрій Садовий, Олександр Вілкул, Юлія Тимошенко, Інна Богословська, Анатолій Гриценко. Також область відвідували відомі партійні лідери, політики та діячі культури для здійснення агітації за кандидатів Олега Ляшка, Анатолія Гриценка, Андрія Садового, Руслана Кошулинського, Юлію Тимошенко, Володимира Зеленського. Регіональну тематику в агітації одноразово використали лише Петро Порошенко та Олександр Вілкул.

Звітний період не відзначився масовими порушеннями. Найчастіше спостерігачі фіксували порушення, пов’язані з випуском друкованої агітаційної продукції без вихідних даних, або ж розміщення матеріалів рекламного характеру в ЗМІ без належного маркування.

У порівнянні з січнем, в лютому спостерігачі ОПОРИ фіксували значно менше таких випадків: 6 випадків друкованої агітаційної продукції, що не містить вихідних даних та 7 випадків розміщення матеріалів рекламного характеру без належного маркування в друкованих медіа.

У лютому спостерігачі фіксували поодинокі випадки перешкоджання здійсненню передвиборчої агітації через пошкодження агітаційної продукції (5 випадків), а також  зловживання державними ресурсами в інтересах кандидатів: використання службового становища для розгортання передвиборчої агітації, публічна підтримка кандидатів посадовцями в робочий час, розміщення агітаційних матеріалів в приміщенні місцевого органу влади. 

Резонансною подією лютого стали масові заповнення громадянами Одеської області заяв до Одеської облдержадміністрації з приводу можливості отримання одноразової матеріальної допомоги в разі мінімального доходу громадян. Під час заходів, які відвідували спостерігачі ОПОРИ, не фіксувалось здійснення агітації. Втім,  сам факт такої активності, яка не відбувалась в довиборчий період, разом із суттєвими змінами фінансування у грудні 2018 року, внесені до обласної цільової програми, з якої планується надати таку одноразову матеріальну допомогу громадянам, може містити ознаки зловживань державними фінансовими ресурсами, що мотивовані виборчими перегонами.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямовано на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Із жовтня 2018 року Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за виборами Президента. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 204 спостерігачі по всій країні. А 31 березня 2019 року та в разі проведення другого туру до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, набагато швидших за офіційні та точніших за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.

 

Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)