Керівництво Головного управління в Запорізькій області 2 березня провело навчання з відлагодження дій поліції, ДСНС, Національної гвардії та інших структур в межах тренінгу з підвищення ефективного реагування правоохоронців на можливі порушення під час виборчого процесу, який започаткувала ОПОРА. Підрозділи відпрацьовували оперативні дії в умовах можливих інцидентів на виборчій дільниці. За виконанням наказів спостерігали тренери ОПОРИ.

Під керівництвом заступника начальника ГУНП в Запорізькій області Олександра Панченка розроблений план сценаріїв з 14-ти можливих порушень, що можуть відбутися у день президентських виборів на будь-якій з дільниць. За його словами, мета цього проекту полягала в тому, щоб визначити недоліки в роботі поліції та виправити їх у подальшій роботі.

«На цих навчаннях були працівники Національної поліції, Національної гвардії України, ДСНС, кінологічна служба, піротехнічна служба Міністерства надзвичайних ситуацій. Також були залучені спецпідрозділи поліції особливого призначення, підрозділи «ТОР» і слідчо-оперативні підрозділи національної поліції міста Запоріжжя», - зазначив він. 

Тренери ОПОРИ надали консультації та відповіли на запитання з суперечливих ситуацій, що зацікавили поліцейських. Серед іншого, приділили увагу всім категоріям суб’єктів виборчого права, із якими правоохоронці можуть взаємодіяти у день виборів. Зокрема нагадали, що виборець може проводити на дільниці стільки часу, скільки йому необхідно для того, щоб проголосувати, але після цього має покинути це приміщення. Інакше може утворюватися велике скупчення людей, які іноді супроводжуються порушеннями (спробою закинути в урну кілька бюлетенів тощо). Також тренери нагадали, що у випадку коли виборець ненавмисно пошкодив бюлетень, або поставив позначку не там, де свідомо хотів – він має право отримати новий бюлетень після погашення попереднього.

Всі випадки змодельованих ситуацій відтворювалися на території загальноосвітньої школи № 30. Керівний склад та тренери ОПОРИ в режимі онлайн спостерігали за реакцією підрозділів на можливі порушення

В підсумку про особливість проекту розповів тренер Громадянської мережі ОПОРА, завідувач кафедри кримінально-правових дисциплін Львівського університету внутрішніх справ Василь Луцик: «Це один з перших заходів, який проводився у такому форматі. Формат доволі інноваційний і відзначився широким залученням різних служб і процесом їхньої взаємодії. Враховуючи те, що проводився вперше, то, звичайно, є низка огріхів, але загалом працівники поліції побачили, із чим вони можуть зіткнутися на виборах і відпрацювали елементарні алгоритми дій у цих ситуаціях».

Як зазначає Василь Луцик, серед випадків були і найбільш поширені на практиці, і досить неординарні. Серед запланованих сценаріїв втілені ситуації з відсутності голови ОВК на початку роботи дільниці, свідоме пошкодження виборцем бюлетеня, спроба підкупу голосів, масові заворушення поблизу дільниці тощо.

Думками про унікальність проведених тренувань ділиться регіональний координатор ОПОРИ:

«Сьогодні із поліцією в Запорізькій області нам вдалося змінити трішки формат. Практичні ситуації ми не лише проговорювали, вони були відтворені. Відбувалася так звана симуляція дій поліції у день виборів на виборчій дільниці. І що найбільш цінним було, коли керівництво намагалося ідентифікувати і дати правильні вказівки для своїх підлеглих щодо дій в тій чи іншій ситуації».

Оскільки з виборчим законодавством правоохоронці в роботі зустрічаються не так часто, то деякі їхні дії потребували фахового корегування. Одна з рекомендацій, надана тренерами полягала в тому, щоб правоохоронці у день виборів розмежували свої обов’язки та обов’язки членів виборчої комісії, яка не може приймати рішення одноосібно і є колегіальним органом.

 Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)

Довідково: Ця ініціатива реалізується Всеукраїнською громадською організацією «Громадянська мережа «ОПОРА» в рамках проекту «Зміцнення законодавчих та виборчих процесів шляхом посилення громадської участі та надання технічної допомоги», який здійснюється Міжнародною фундацією виборчих систем (IFES) за британської допомоги від уряду Великої Британії. Будь-які думки, викладені в цьому документі, належать авторам і не обов’язково відображають погляди уряду Великої Британії.