У лютому десятеро кандидатів на пост Президента здійснили візити у Львівську область. Зокрема, йдеться про Дмитра Добродомова, Анатолія Гриценка, Володимира Зеленського, Олександра Шевченка, Віталія Купрія, Віталія Скоцика, Валентина Наливайченка, Руслана Кошулинського, Юлію Тимошенко та Петра Порошенка.

У лютому Громадянська мережа ОПОРА зафіксувала суттєве збільшення активності кандидатів на пост Президента у Львівській області.  Якщо у січні лише 1 кандидат відвідав регіон, то у лютому спостерігачі зафіксували щонайменше 13 візитів кандидатів. Із мешканцями Львівщини зустрілись Дмитро Добродомов, Анатолій Гриценко, Олександр Шевченко, Віталій Купрій, Віталій Скоцик, Валентин Наливайченко, Руслан Кошулинський, Юлія Тимошенко та Петро Порошенко. Зауважимо, Дмитро Добродомов, Олександр Шевченко і Валентин Наливайченко приїздили на Львівщину по 2 рази. Крім того, Володимир Зеленський разом зі Студією «Квартал 95» провів 2 концерти у Львові. Більшість кандидатів здійснювали точкові візити, відвідуючи не більше одного населеного пункту за раз. Однак, Олександр Шевченко, Руслан Кошулинський, Юлія Тимошенко та Петро Порошенко спланували свої поїздки так, щоб встигнути побувати у кількох населених пунктах.

24 лютого Дмитро Добродомов провів зустріч із виборцями у Львові, де представив передвиборчу програму, основним напрямом якої є подолання корупції. На заході був присутній Валерій Веремчук — депутат Львівської міської ради від партії «Громадський рух «Народний контроль», яку очолює Добродомов. Раніше, 3 лютого, Добродомов поспілкувався з мешканцями Самбора, а 4 лютого зустрівся з партійцями «Народного контролю» у Львові.

23 лютого Петро Порошенко взяв участь у засіданні Ради регіонального розвитку Львівщини. У своєму виступі під час засідання Президент наголосив, що запорукою успіху країни будуть інвестиції в галузі, які стануть точками прориву для економіки: агросектор, IT-сектор, промисловість, інфраструктурні проекти, туризм. У той самий день Порошенко провів 2 зустрічі виборцями у містах Червоноград та Жовква Львівської області. На кожну з цих подій зібралось щонайменше по кількасот людей. Під час зустрічей Глава держави розповідав, як змінилася армія за час  його президентства, про отримання Томосу, про шлях України до НАТО та ЄС. Спілкуючись із громадою Червонограду він також заявив: «Разом із найпершою загрозою – дати відсіч агресору, ми маємо другий фронт. Це боротьба з бідністю. 12,7 млрд грн від розмитнення «євроблях» піде в пенсійний фонд на підвищення мінімальних пенсій». У місті Великі Мости Порошенко відвідав церкву Пресвятої Богородиці та подякував громаді цього храму за те, що вона одна з перших перейшла з УПЦ МП до Православної Церкви України. Його дружина Марина Порошенко відвідала Львівський онкологічний регіональний лікувально-діагностичний центр та взяла участь у відкритті інформаційно-ресурсного центру в Червонограді.

Координатор спостереження за виборами Громадянської мережі ОПОРА у Львівській області зауважує: «Примітно, що в першій половині дня Президент брав участь у певних заходах в межах робочого візиту, тоді як у другій половині дня його заходи вже не були прямо пов'язані з обов'язками Глави держави та мали ознаки агітації».

Під час перебування Порошенка на Львівщині його супроводжували перший віце-прем'єр-міністр Степан Кубів, віце-прем'єр-міністр Геннадій Зубко, голова Львівської обласної державної адміністрації Олег Синютка та дружина Президента Марина Порошенко.

Валентин Наливайченко 21 лютого у Львові зустрівся з власниками машин на єврономерах. На своїй сторінці у Facebook політик заявив, що процедура розмитнення автомобілів має бути здешевлена і спрощена. Він також зазначив:  «За 37 днів ми змінимо владу та наведемо порядок, за яким громадяни отримають спрощені і доступні умови розмитнення та реєстрації авто! В Україні запрацює електронний уряд та електронна митниця без хабарів та хабарників!». На тиждень раніше, 13 лютого, кандидат у Президенти Наливайченко, зустрівся з медичними працівниками Львівської обласної інфекційної лікарні, ймовірно, в робочий час. Того ж дня політик провів зустріч із однопартійцями та дав прес-конференцію, під час якої представив передвиборчу програму й стратегічний план відновлення миру в Україні.

19 лютого Олександр Шевченко відвідав Львів і Трускавець. Політик поспілкувався з мешканцями міста та курортниками, зазначивши, що має досвід у туристичному бізнесі та коли прийде до влади створить умови для розвитку курортного міста Трускавця. Того ж дня Шевченко відвідав ПАТ «Нафтопереробний комплекс «Галичина» у Дрогобичі і Жидачівський целюлозно-паперовий комплекс. Раніше, 4 лютого, політик побував у Львові та Золочеві, зі Львівщини розпочавши свій передвиборчий тур.

Із 16 по 21 лютого Руслан Кошулинський побував у 16 населених пунктах Львівщини. Кандидат відвідав Ходорів, Жидачів, Стрий, Великі Мости, Жовкву, Раву-Руську, Мостиську, Судову Вишню, Бортятин, Городок, Червоноград, Сокаль, Соснівку, Турку, Старий Самбір, Самбір, Рудки, а також провів дві зустрічі з львів'янами 17 і 18 лютого в Кінотеатрі імені Довженка та Народному домі на Левандівці. Під час зустрічей з громадянами Кошулинський говорив про міжнародну політику, яку вестиме у разі перемоги на виборах Президента. Кошулинський розповів, що якщо стане Президентом ініціюватиме зміну Мінських угод та Нормандського формату на Будапештський формат за участі США і Великої Британії. Він також зазначив, що працюватиме над укладенням двосторонніх угод з США і Великою Британією про повномасштабну військово-технічну допомогу Україні та формуватиме новий вектор геополітики — на утворення Балто-Чорноморського Союзу.

12 лютого кандидат в Президенти та народний депутат Віталій Купрій здійснив особистий прийом громадян у Львові. Метою прийому було депутатське реагування на будь-які порушення прав людини чиновниками та правоохоронцями. Зустрічі з виборцями у подібному форматі політик проводив 30 січня у Львові та 31 січня у Моршині. Так само, 12 лютого Купрій провів прес-конференцію у Львові, анонсувавши відкриття двох своїх приймалень у Золочеві й Червонограді.

11 лютого до Львова приїхала Юлія Тимошенко. Під час прес-конференції кандидатка на пост Президента заявила, що в разі перемоги на виборах перегляне фінансово-кредитну політику держави й це допоможе розв’язати житлову проблему. Зустрівшись того ж дня  з мешканцями Дрогобича й Самбора вона розповіла, що основними напрямами для «нової влади» стануть «наступ на дипломатичному фронті» із застосуванням Будапештського формату, зміцненням армії та подоланням корупції у війську. Зазначимо, спостерігачі ОПОРИ зафіксували кілька автобусів, які підвозили, ймовірно, з сусідніх населених пунктів людей на зустріч із кандидаткою на пост Президента у Дрогобичі. Крім того, у Трускавці Тимошенко зустрілася з медиками й працівниками санаторіїв Трускавця, Моршина та Східниці, з якими обговорила економічні та соціально-культурні засади своєї програми.

8 лютого Студія «Квартал 95» провела у Львові 2 концерти – платний і безкоштовний. На останньому були присутні студенти, військові з родинами, люди з інвалідністю. Безкоштовний концерт публічно не анонсували, а квитки поширювали через військові частини, Спілку ветеранів Афганістану,  студентські профбюро, та інші організації. Зазначимо, ціна квитків на платний концерт становила від 350 до 1550 гривень. Фактів прямої агітації під час нього спостерігачі ОПОРИ не зафіксували. Однак, на початку концерту глядачам показали рекламу  серіалу «Слуга народу». Також, розпочинаючи концерт, Володимир Зеленський пожартував: «Я одразу хочу попередити, що у нас не агітаційний концерт. Тому ЗЕдрастє! ЗЕдоровенькі були! І нехай все буде ЗЕшибісь у Вас!». Чи вдавався кандидат або інші актори Студії «Квартал 95» до агітації на безкоштовному концерті, спостерігачам ОПОРИ невідомо.

Перед безкоштовним концертом під будівлею Львівського державного цирку, де мав відбутися захід, учасники бойових дій організували акцію проти кандидата в Президенти Володимира Зеленського. Коли до пікетувальників вийшов сам Зеленський, вони звинуватили його в тому, що він в одному з інтерв'ю сказав, що готовий «стати перед Путіним на коліна». А також нагадали, як кандидат тікав від журналістів, коли представники ЗМІ запитували про його бізнес в Росії. Деякий час між протестувальниками і Зеленським тривала суперечка, після якої кандидат повернувся в приміщення цирку. Учасники акції намагались блокувати вхід до цирку, а потім почали роздавати відвідувачам концерту фотоколажі з зображенням Володимира Зеленського й Ігоря Коломойського та підписом «Слуга олігарха —  лялька олігарха». Акція протесту масштабно висвітлювалась медіа.

Кандидат на пост Президента Анатолій Гриценко відвідав Львів 5 лютого. Політик дав прес-конференцію, на якій представив свою кандидатуру на пост Міністра оборони. Ним став колишній директор Департаменту воєнної політики Міноборони Іван Апаршин. На прес-конференції кандидат у Президенти також зазначив, що в разі перемоги на виборах відсторонить Віктора Медведчука від усіх переговорних груп. Увечері того ж дня Анатолій Гриценко зустрівся з громадянами у Львові. Біля будівлі, де проходила зустріч, спостерігачі мережі ОПОРА зафіксували автобус, в якому, ймовірно, підвозили на захід людей із сусідніх населених пунктів.

Візит Віталія Скоцика до Львова 1 лютого не передбачав публічних подій. Кандидат у Президенти обмежився  робочою зустріччю з академіком Ігорем Юхновським щодо внесення змін до Конституції України.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямовано на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Із жовтня 2018 року Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за виборами Президента. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 204 спостерігачі по всій країні. А 31 березня 2019 року та в разі проведення другого туру до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, набагато швидших за офіційні та точніших за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.

За коментарями звертайтеся: