27 лютого тренери Громадянської мережа ОПОРА для 20 поліцейських превенції та 24 слідчих Головного управління Національної поліції в Івано-Франківській області провели тренінг «Ефективна поліція – забезпечення законності виборчого процесу».

Тренінг відбувся окремо для поліції превенції, окремо для слідчих. Правильно реагувати на порушення виборчого законодавства та ефективно попереджати їх навчали координатор спостереження за виборами Громадянської мережі ОПОРА у Чернівецькій області та громадська омбудсменка з виборчих прав Громадянської мережі ОПОРА у Львівській області. Загалом участь у тренінгу взяли 44 прикарпатські правоохоронці.

«З поліцією превенції ми процедурно пройшлися по Закону «Про вибори Президента України», наголошували на тому, як вони мають себе поводити у день голосування. Зі слідчими аналізували норми Кримінального кодексу України, і це вилилось у дуже активну дискусію», - розповіла представниця ОПОРИ. Більшість часу на навчанні тренери присвятили розгляду практичних кейсів, аналізуючи, як правильно реагувати в кожній конкретній ситуації.

Громадська омбудсменка з виборчих прав відзначила, що правоохоронці задавали багато конструктивних запитань щодо застосування норм ККУ та  ЗУ «Про вибори Президента України».

«Насправді сьогодні є багато юридичних колізій, поліцейські хотіли би діяти у межах закону, але закон не на всі їхні запитання дає відповіді. Ми намагалися спільно знайти алгоритм дій у межах закону. Я собі занотувала дуже багато запитань, які згодом доведеться вирішувати шляхом внесення змін у законодавство. Зараз триває робота над розробкою проекту Виборчого кодексу і я сподіваюся, що ті проблемні моменти, на які звернули увагу поліцейські в Івано-Франківську, ляжуть в основу пропозицій для зміни законодавства», - сказала представниця ОПОРИ.

Як повідомили у секторі комунікації поліції Івано-Франківщини, з отриманою на тренінгу інформацією також ознайомлять увесь особовий склад підрозділів, відділів та відділень прикарпатської поліції.

Довідково: Ця ініціатива реалізується Всеукраїнською громадською організацією «Громадянська мережа «ОПОРА» в рамках проекту «Зміцнення законодавчих та виборчих процесів шляхом посилення громадської участі та надання технічної допомоги», який здійснюється Міжнародною фундацією виборчих систем (IFES) за британської допомоги від уряду Великої Британії. Будь-які думки, викладені в цьому документі, належать авторам і не обов’язково відображають погляди уряду Великої Британії.