Сьогодні зранку координаторці  спостереження Громадянської мережі ОПОРА, та довготерміновій спостерігачці з київського номера 044 2252019 надійшло привітання від кандидатки в Президенти Юлії Тимошенко.

Запис голосу разом із загальними побажаннями містить слоган рекламної кампанії кандидатки «Весна – переможе!» і автоматично розсилається з номера, який не відповідає на вхідні дзвінки.

Довготермінова спостерігачка від ОПОРИ, каже, що не встигла відповісти на перший дзвінок, але майже одразу пролунав повторний: «Після нього я спробувала дізнатися у своїх знайомих, чи не отримували вони подібне привітання, аж ні. Можливо, саме з нас почали цю акцію».

Координаторка спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами в Чернігівській області, вважає, що «це може бути прикладом практичного використання так званих «списків» в агітаційний кампаніях кандидатів. Ймовірно, збираються дані з відкритих джерел, анкет із зустрічей чи волонтерами і, як ми і попереджали раніше, контакти можуть використовуватися на розсуд власників баз даних. Хочу наголосити, що відповідно до ч. 5, 6 ст. 6 Закону України «Про захист персональних даних», обробка персональних даних здійснюється для конкретних і законних цілей, визначених за згодою суб’єкта персональних даних, або у випадках, передбачених законами України, у порядку, встановленому законодавством. Не допускається обробка даних про фізичну особу, які є конфіденційною інформацією, без її згоди, крім випадків, визначених законом, і лише в інтересах національної безпеки, економічного добробуту та прав людини. Порушення цих умов несе особливий ризик для прав і свобод суб’єктів персональних даних».

Телефон чернігівського осередку ВО «Батьківщина» не відповідає, тож отримати коментар на регіональному рівні нам не вдалося.

Нагадаємо, що раніше ОПОРА  фіксувала в Полтаві збір персональних даних в наметі кандидата в Президенти, подібні випадки також спостерігалися на Одещині, в Запоріжжі та Кіровоградщині.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямовано на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Із жовтня 2018 року Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за виборами Президента. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 204 спостерігачі по всій країні. А 31 березня 2019 року та в разі проведення другого туру до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, набагато швидших за офіційні та точніших за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.

Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)