На Кіровоградщину приїздив чинний Президент України та кандидат Петро Порошенко. Він провів кілька зустрічей в області. Зокрема, взяв участь у Раді регіонального розвитку, відвідав  сільську амбулаторію. На центральній площі Олександрії та Кропивницького Порошенко провів агітаційну зустріч з містянами. Під час події із наметів роздавали політичну пресу та повітряні кульки з лозунгом «Ми йдемо свої шляхом! Петро Порошенко». Інформацію про зустріч з мешканцями Олександрії оприлюднили на сайті Кіровоградської ОДА та трьох сайтах РДА.

Президента супроводжував голова Кіровоградської ОДА Сергій Кузьменко, перший заступник голови Кіровоградської ОДА Сергій Коваленко, перший заступник голови Кіровоградської обласної ради Юрій Гугленко. Як повідомила начальник відділу управління персоналом облдержадміністрації Наталія Якуніна, Сергій Кузьменко та Сергій Коваленко взяли відпустку на один день – 28 лютого. Також у відпустці перебуває Юрій Гугленко. Про це зазначила начальник відділу кадрового забезпечення Кіровоградської облради Світлана Святовець.

Впродовж 28 лютого – 1 березня на сайті Кіровоградської ОДА та на трьох сайтах РДА (Олександрівської, Новомиргородської та Онуфріївської райдержадміністрації) оприлюднили матеріали з ознаками агітації: «Президент про майбутній розвиток держави: Українець отримає повагу до себе, достойну зарплату та гарантовану безпеку». Ці статті стосуються заходів, на яких Порошенко закликав підтримати свою кандидатуру на виборах Президента. Всі сайти посилаються на офіційне інтернет-представництво Президента України.

У тексті йдеться, що Порошенко зустрівся з мешканцями Олександрії і розповів, яким бачить майбутній розвиток України.

«Що отримає країна в наступні п’ять років? Безпека – це сильна армія. Достойне поважне місце на міжнародній арені і ми зробили перші важливі кроки в цьому напрямку. Мільярди інвестицій, мільйони нових робочих місць, інклюзія, ліквідація розриву між багатими і бідними шляхом підвищення рівня оплати праці»,  – назвав основні напрямки розвитку України Глава держави», – зазначено у матеріалі.

У тексті акцентується увага на майбутніх перспективах розвитку країни і Кіровоградщини, що стосується: ОТГ, сільського виробництва, медицини тощо.

«Поширення інформації про плани Петра Порошенка на наступні п’ять років на сайтах РДА та ОДА може свідчити про створення додаткових переваг та використання адміністративного ресурсу. Варто зазначити, що матеріал наповнений обіцянками на наступну каденцію і не стосується виконання чинним Президентом своїх повноважень», – зазначила координаторка спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами  в Кіровоградській області.

Згідно з ч. 3 ст. 56-1  Закону України «Про вибори Президента України» органи державної влади при поширенні інформації про вибори, яка не є передвиборною агітацією зобов’язані дотримуватися  неупередженості.

У ч. 3 ст. 58 Закону України «Про вибори Президента України» зазначено, що до передвиборної агітації не належать офіційні повідомлення в період виборчого процесу (без коментарів, які можуть мати агітаційний характер, а також відео-, аудіозаписів, кінозйомок, фотоілюстрацій) про дії кандидатів на пост Президента України, пов'язані з виконанням ними посадових (службових) повноважень, передбачених Конституцією України або законами України.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямовано на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Із жовтня 2018 року Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за виборами Президента. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 204 спостерігачі по всій країні. А 31 березня 2019 року та в разі проведення другого туру до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, набагато швидших за офіційні та точніших за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.