У селі Чорноморка Очаківського району на зустрічі з народним депутатом чиновник Вітовської райдержадміністрації в робочий час брав участь у заході з підписання Меморандуму на підтримку чинного Президента, що містив ознаки агітації.   

18 лютого в селі Чорноморка Очаківського району в місцевому клубі відбулась зустріч мешканців із народним депутатом від партії «БПП «Солідарність» по округу №127 Борисом Козирем. На зустрічі були присутні голова Чорноморської об’єднаної громади Андрій Дмитренко, голова Очаківської райдержадміністрації Сергій Самоуков, директор Чорноморської ЗОШ I−III ступенів Алла Сидорчук, голова ГО «Центр «Джерело» Павло Казарян.

Після виступів Бориса Козиря та Андрія Дмитренка, які розповідали про переваги реформ, запроваджених чинним Президентом України, до мікрофону запросили ще одного гостя. Не називаючи ні імені, ні посади, вийшов (як пізніше дізнався спостерігач ОПОРИ) завідувач сектору культури Вітовської райдержадміністрації Сергій Гололобов.

«Декілька десятків місцевих, регіональних і всеукраїнських громадських організацій об’єднали свої зусилля для того, щоб виказати довіру  чинному Президенту за його ініціативу, розпочаті реформи, за ту діяльність, яку він провадить», − наголосив Сергій Гололобов. За його словами, до так званого «громадського соціокультурного руху «Команда Порошенка» виявили бажання приєднатися й три місцеві організації: ГО «Очаківська районна організація осіб з інвалідністю Союзу організацій осіб з інвалідністю України», ГО «Очаківські мальви» і ГО «Центр «Джерело».

Також він зачитав текст Меморандуму про приєднання до громадської ініціативи «Команда Порошенка». «Ми, громадяни України, усвідомлюючи значущість вибору під час голосування за Президента України, неприпустимість втрати нашої незалежності, проголошуємо своє приєднання до  принципів та ідеологічних засад Всеукраїнської громадської ініціативи «Команда Порошенка». Ми розділяємо погляди та ціннісні орієнтири чинного Президента України, підтримуємо його кропітку роботу, спрямовану на єдність українців та розбудовану нашої держави. Головним своїм завданням ми вважаємо збільшення ролі і участі у розбудові відкритого громадянського суспільства, забезпечення принципу народовладдя та демократизації суспільства, вивчення та всебічний аналіз напрямів діяльності, шляхів реформування України Президентом, забезпечення публічності, відкритості та демократичності виборчого процесу під час чергових виборів Президента України…», − йдеться у документі.

У свою чергу, Андрій Дмитренко також зауважив, що дані громадські організації будуть мати пряму комунікацію зі штабами та закликав присутніх звертатися до них зі своїми проблемами та пропозиціями.

По завершенні зустрічі в фойє клубу відбулося підписання Меморандуму про приєднання до громадської ініціативи «Команда Порошенка». До речі, навпроти клубу на металевій конструкції  був прикріплений банер без вихідних даних з текстом:  «15 грудня 2018 року. Цей день увійшов в історію. Президент України Петро Порошенко».

Оскільки захід відбувався в робочий час, спостерігач ОПОРИ звернувся з інформаційним запитом до голови Вітовської РДА, в якому поцікавився, чи завідувач сектору культури Вітовської райдержадміністрації Сергій Гололобов не був цього дня у відпустці.  27 лютого  виконувач функцій і повноважень голови РДА Андрій Приходченко  надав витяги з табелів обліку робочого часу Сергія Гололобова. Згідно з наданими документами, 18 лютого він був на робочому місці.

«Даний факт містить ознаки порушення пункту 2 частини 1 статті 64 Закону України «Про вибори Президента України», відповідного до якого участь у передвиборній агітації забороняється: органам виконавчої влади, органам влади Автономної Республіки Крим та органам місцевого самоврядування, правоохоронним органам і судам, їх посадовим і службовим особам у робочий час (крім випадків, коли відповідна особа є кандидатом на пост Президента України). Зазначені дії можуть мати ознаки адміністративного правопорушення передбаченого статтею 212-10 КУпАП, що тягне за собою накладення штрафу від тридцяти до п'ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб - від п'ятдесяти до вісімдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян», − наголошує координатор спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами в Миколаївській області.

За даним фактом 1 березня спостерігач ОПОРИ подав відповідну заяву до поліції.

Як зазначає радник з юридичних питань Громадянської мережі ОПОРА, окрім ознак здійснення агітації особою, якій заборонено агітувати, слід звернути увагу також на можливі порушення трудового законодавства. Враховуючи відомості, зазначені в табелі, чиновник мав перебувати на робочому місці, однак із зафіксованої спостерігачем інформації перебував на заході в іншому районі. Тому виникають питання, на якій підставі чиновник перебував у робочий час в іншому місці, та чому табелювався за повний робочий день. У зв’язку з чим достовірність інформації, зазначеної в документі обліку робочих годин, викликає сумніви та вбачаються ознаки прогулу без поважних причин з боку чиновника.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямовано на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Із жовтня 2018 року Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за виборами Президента. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 204 спостерігачі по всій країні. А 31 березня 2019 року та в разі проведення другого туру до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, набагато швидших за офіційні та точніших за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.

За коментарями звертайтеся: