У складі ОВК Івано-Франківської області упродовж першого тижня роботи відбулися суттєві заміни, зокрема й серед керівного складу. Найбльше замін здійснили кандидати на посаду Президента Юрій Тимошенко, Олександр Соловйов та Сергій Тарута – вони замінили усіх представників окружних виборчих комісій області.

Як повідомляють спостерігачі Громадянської мережі ОПОРА на Івано-Франківщині, найбільша кількість замін відбулась у виборчих комісіях №85 (Калуш), №87 (Надвірна) і №88 (Коломия) – по 8 замін, 7 замін у відбулось у складі ОВК № 86 (Долина), 6 замін у ОВК № 89 (Снятин) і по 5 замін у складі окружних виборчих комісій здійснили у ОВК №83 (Івано-Франківськ) та ОВК №84 (Тисмениця).

Внаслідок заміни членів комісій відбулися і зміни у керівному складі ОВК. Зокрема, у ОВК №83 і №84 замінили секретарів комісій, у ОВК №86 та №88 відбулась зміна голови комісії, а у ОВК №87 було змінено голову і заступника голови виборчої комісії.

Загалом упродовж першого тижня роботи замінили п’яту частину від загальної кількості членів ОВК Прикарпаття. Нагадаємо, в Івано-Франківській області утворені 7 окружних виборчих комісій загальною чисельністю 254 особи: дві ОВК утворені в складі 37 осіб, а п’ять – у складі 36 осіб.

Найбільша кількість замін у складі ОВК відбулась за поданням Юрія Тимошенка - 8 замін, по 7 замін відбулись за поданнями Олександра Соловйова і Сергія Тарути, 6 замін здійснив Віталій Скоцик, 5 замін провів Олександр Данилюк. Трьох членів ОВК замінили Юрій Дерев’янко та Віталій Купрій.

Інфографіка:

 
 

«Оскільки усі окружні виборчі комісії Івано-Франківщини працюють без суттєвих зауважень з боку спостерігачів щодо реалізації покладених на них законом повноважень, то стверджувати, що заміни у складі ОВК суттєво вплинули на роботу комісій наразі немає підстав. Однією із імовірних причин здійснення замін може бути те, що частина осіб, яких кандидати початково подали до складу ОВК, могли виконувати технічну роль – зарезервувати місце у комісії. Відтак, пізніше технічних членів ОВК заміняють реальними особами», - роз’яснює координатор спостереження ОПОРИ за виборами в Івано-Франківській області.

Крім того, кандидати можуть бути незадоволені роботою осіб, яких вони подали до складу ОВК і у процесі роботи замінювати їх, каже він. «Також причиною заміни члена ОВК може бути  його особиста заява про складення повноважень, передбачена пунктом 1 частини 4 статті 30 Закону «Про вибори Президента України». Оцінити вплив цих замін можна буде лише за результатами подальшої роботи виборчих комісій», - підсумував координатор ОПОРИ на Прикарпатті.

Він також зауважує, що заміни у складі ОВК можуть відбуватися аж до дня голосування. ОВК формуються на основі подань кандидатами на посаду Президента України з розрахунку по одній особі до однієї виборчої комісії від одного кандидата.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямовано на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Із жовтня 2018 року Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за виборами Президента. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 204 спостерігачі по всій країні. А 31 березня 2019 року та в разі проведення другого туру до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, набагато швидших за офіційні та точніших за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.

 

 

Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)