28 лютого депутати міськради від фракції ВО «Батьківщина» завітали на засідання  37-ї сесії Запорізької міської ради вбрані у одяг із гаслами «Вірю в Україну», що використовуються у передвиборчій кампанії зареєстрованої кандидатки на посаду Президента України Юлії Тимошенко. Міський голова Володимир Буряк звернув їхню увагу на можливе порушення цим Закону України, однак депутати проігнорували це зауваження і засідання продовжилося далі. Як згодом зазначив представник поліції — ними були зафіксовані можливі прояви агітації.

Перед початком сесії представники фракції ВО «Батьківщина» провели перед будівлею міської адміністрації анонсований ними у соціальній мережі «Фейсбук» мітинг на підтримку імпічменту чинного Президента України Петра Порошенка.

Депутат Віталій Рябцев зустрівся  із групою прихильників Юлії Тимошенко та представниками ГО «Батьківщина Молода». Присутні на зустрічі були вдягнені у шапки і шарфи із написами «Юлія Тимошенко 2019» та світшоти із написами «За Юлію Тимошенко!» та «Вірю в Україну!».

Нагадаємо, що гасло «Вірю в Україну!» використовується кандидаткою на посаду Президента України Юлію Тимошенко в передвиборчій компанії. Про це свідчить інформація на сайті «Батьківщини» та зафіксовані раніше ОПОРОЮ бігборди на підтримку Юлії Тимошенко.

Невдовзі Віталій Рябцев із групою активістів зайшов у приміщення міської ради, де у присутності начальника управління внутрішньої політики, преси та інформації Запорізької міської ради Владислава Ніколаєва представники ОПОРИ нагадали депутату про можливе порушення Закону. На що Віталій Рябцев заявив: «Це мій верхній одяг. Я носитиму його до кінця виборів, не знімаючи. Це мій особистий вибір. Це не агітація».

Далі Віталій Рябцев та інші члени фракції ВО «Батьківщина» (Володимиром Москаленком, Володимир Максимовим та іншими), а також активісти з політичними гаслами Юлії Тимошенко пройшли у приміщення для голосування.

Представники ОПОРИ звернулися за роз'ясненням ситуації до секретаря Запорізької міської ради Руслана Пидороча, який сказав: «Якщо ми входимо у виборчу кампанію, а зараз у нас виборча кампанія, то це пряма агітація за кандидата. Ми перш за все озвучимо це питання. І я думаю, що ми будемо пропонувати залишити цю залу».

На початку засідання сесії міський голова Володимир Буряк зачитав норму статті 64 Закону України «Про вибори Президента України», яка встановлює обмеження в політичній агітації в органах державної влади.

Представники ВО «Батьківщина» це зауваження проігнорували і пленарне засідання розпочало свою роботу. Вже під час засідання до Володимира Буряка звернувся голова політичної фракції «БПП «Солідарність» у Запорізькій міській раді Олександр Константинов із проханням відреагувати на присутність політичної агітації. У відповідь міський голова поцікавився у представника поліції чи зафіксоване правоохоронними органами можливе порушення Закону і отримав ствердну відповідь. Цю ситуацію прокоментував Олександр Константинов під час перерви: «З початку пленарного засідання були в залі присутні депутати від політичної фракції «Батьківщина» і їхні прихильники, якісь люди, які не є депутатами, вони були одягнені у футболки із написом «За Юлію Тимошенко». Ми вважаємо, що це порушення українського законодавства, яке чітко забороняє передвиборчу агітацію в установах і органах місцевого самоврядування, в тому числі. Тому я звернувся до міського голови із вимогою припинити це правопорушення, на що я отримав відповідь про те, що він зробив зауваження на початку сесії, він дійсно його робив. В залі також був присутній представник поліції, який заявив, що вони зафіксували це порушення українського законодавства».

Апелюючи Олександру Константинову на підтримку колег з фракції ВО «Батьківщина» до Володимира Буряка звернувся депутат від політичної фракції «Об'єднання «Самопоміч» Олег Корольов. На його думку наявність подібних підписів на одязі не є проявом агітації. Свою думку він пояснив представникам ОПОРИ: «Неможливо законодавчо сказати, що якщо у мене ручка, або, наприклад, на телефоні написано, що я голосую, або я підтримую того чи іншого кандидата — чи є це заклик до інших осіб, або це є особисто моя думка і моє особисте переконання».

Цього ж дня Віталій Рябцев опублікував у фейсбуці світлину свого письмового пояснення начальнику Вознесенівського відділу поліції ГУНП в Запорізькій області. Там він вказав, що під час пленарного засідання не проводив агітації, не порушував дисципліни, а вибір вбрання пояснив «модним трендом».

Також зазначимо, що за словами начальника управління внутрішньої політики, преси та інформації Запорізької міської ради Владислава Ніколаєва засідання міської сесії мало відбуватися у прямому ефірі муніципального телеканалу «Z».

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямовано на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Із жовтня 2018 року Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за виборами Президента. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 204 спостерігачі по всій країні. А 31 березня 2019 року та в разі проведення другого туру до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, набагато швидших за офіційні та точніших за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.