27 лютого кандидат на посаду Президента України Олег Ляшко зустрівся з виборцями селища Гоща та міста Рівне, а у містах Костопіль та Сарни відбулась зустріч в рамках туру на підтримку кандидатки в Президенти Юлії Тимошенко. Під час обох заходів виборців закликали брати гроші за голосування.

Кандидат на посаду Президента України Олег Ляшко зустрівся з виборцями селища Гоща та міста Рівне. У Гощі зустріч відбулася у центрі селища. Поблизу сцени, де виступав Олег Ляшко був розміщений інформаційний намет, звідки поширювали агітаційні матеріали та пригощали чаєм.

 

Під час свого виступу Олег Ляшко звернувся до виборців зі словами:

«31 березня йдемо на вибори. Голосуємо. Там носять від Порошенка гроші. У Гощу донесли вже, ні? Не донесли. Во паразіти. Якщо принесуть – беріть. Це вкрадені у вас гроші. Не соромтесь. Бо багато люди думають. Ні-ні-ні-ні. Я з вами не згоден. Це не гроші сатани. Це ваші гроші. Вони по тисячі гривень зараз перед виборами роздають, щоб купити ваші голоси. Уявляєте, скільки мільярдів нада було вкрасти, щоб роздавати по тисячу, по дві і десь там показують, що більше дають. Це ваші гроші, які вони вкрали. Тому, коли вам приносять – беріть. Тисячу беріть у Петра, а голосуйте за Ляшка.» 

Після виступу кандидат дарував жінкам тюльпани.

У Рівному Олег Ляшко провів зустріч з виборцями у Рівненському міському будинку культури, де також озвучив: «Беріть гроші у Петра, а голосуйте за Ляшка».

Супроводжували кандидата народний депутат України Андрій Лозовой, керівник Рівненської обласної організації партії «Радикальна партія Олега Ляшка» Оксана Лозова та народна артистка України Лілія Сандулесу.

Також 27 лютого у містах Костопіль та Сарни  відбулася зустріч в рамках Всеукраїнського туру на підтримку кандидатки на пост Президента України Юлії Тимошенко «Вірю в Україну!».

Під час зустрічі на сцені до виборців звертались народний депутат України Сергій Євтушок, народний депутат та заступник Юлії Тимошенко Іван Крулько, голова ГО «Батьківщина молода» Сергій Митрофанський, перший заступник голови ГО «Батьківщина молода» Сергій Воронов,  голова київського осередку ГО «Батьківщина молода» Олексій Захарченко.  Крім цього, відбувся концерт, де виступали  співаки Анастасія Приходько та Павло Зібров.

У місті Костопіль після свого виступу Павло Зібров зазначив:

«І знаєте, ходять зараз по 300, 500 гривень, да? Поголовно. Взяли у нас гроші і віддають подачками. Беріть – беріть, гречку беріть. Все, що дають беріть. Воно ваше, але голосуйте так, як вам каже ваша совість».

Радниця з юридичних питань Громадянської мережі ОПОРА застерігає, що такі заклики кандидатів містять в собі небезпеку, адже згідно ч.1 ст. 160 Кримінального кодексу України є кримінально карним діяння з прийняття пропозиції, обіцянки або одержання виборцем, учасником референдуму для себе чи третьої особи неправомірної вигоди за вчинення чи невчинення будь-яких дій, пов’язаних з безпосередньою реалізацією ним свого виборчого права або права голосу (відмова від участі в голосуванні, голосування на виборчій дільниці (дільниці референдуму) більше одного разу, голосування за окремого кандидата на виборах або відмова від такого голосування, передання виборчого бюлетеня (бюлетеня для голосування на референдумі) іншій особі), незалежно від фактичного волевиявлення особи та результатів голосування (під неправомірною вигодою у даній статті розуміються кошти чи інше майно, переваги, пільги, послуги або нематеріальні активи, вартість яких перевищує 3%  розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб (на сьогодні, це 57,63 грн.), які пропонують, обіцяють, надають чи одержують без законних на те підстав.

«Акцентую,  що пропозиція отримати кошти за ваш голос, так і прийняття цієї пропозиції - несе кримінальну відвідальність для обох сторін. Тому, закликаю, не «продавати» ваш голос на виборах, а робити свідомий вибір», - наголосив координатор спостереження ОПОРИ за виборами у Рівненській області. 

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямовано на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Із жовтня 2018 року Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за виборами Президента. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 204 спостерігачі по всій країні. А 31 березня 2019 року та в разі проведення другого туру до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, набагато швидших за офіційні та точніших за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.