Громадський омбудсмен ОПОРИ із захисту виборчих прав у Одеській області звернувся до Представника Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини в південних областях через збір персональних даних, який здійснюється у рамках передвиборчої кампанії кандидата в Президенти Петра Порошенка.

Як йдеться у заяві, 23 лютого представнику ОПОРИ стало відомо, що агітаторами у агітаційних наметах кандидата в Президенти України Петра Порошенка здійснюється протиправний, на думку громадського омбудсмена, збір персональних даних осіб, що залучені до так званої «Анкети прихильника Петра Порошенка».

«При спілкуванні з агітаторами кандидата у президенти України Петра Порошенка мною було отримано фотокопію бланку такого опитування, який містить персональні дані виборців. Такі анкети заповнюються у багатьох агітаційних наметах кандидата у президенти України Петра Порошенка, що містяться на території м. Одеса та Одеської області. У осіб, яких залучають до заповнення анкет, відбирають персональні дані. Зокрема, у вказаних документах заповнюються такі дані як прізвище, ім’я та по батькові, адреса фактичного проживання, номер телефону,  особистий підпис особи. В «Анкеті» також зазначається, що особа надає згоду на обробку персональних даних», - повідомив представник ОПОРИ.

За його словами, відповідно до ст. 2 Закону України «Про захист персональних даних», персональні дані – відомості чи сукупність відомостей про фізичну особу, яка ідентифікована або може бути конкретно ідентифікована. Згідно з ч. 2 ст. 11 Закону України «Про інформацію», до конфіденційної  інформації  про фізичну особу належать, зокрема, дані про  її  національність,  освіту, сімейний стан, релігійні переконання, стан здоров’я, а також адреса, дата і місце народження. Відповідно до ч. 5, 6 ст. 6 Закону України «Про захист персональних даних», обробка персональних даних здійснюється для конкретних і законних цілей, визначених за згодою суб’єкта персональних даних, або у випадках, передбачених законами України, у порядку, встановленому законодавством. Не допускається обробка даних про фізичну особу, які є конфіденційною інформацією, без її згоди, крім випадків, визначених законом, і лише в інтересах національної безпеки, економічного добробуту та прав людини.

«Згідно з правовими позиціями Уповноваженого ВРУ з прав людини, викладених в Роз’ясненнях до Типового порядку обробки персональних даних від 08.01.2014, згода на обробку персональних даних має бути свідомим рішенням особи, яке вона приймає добровільно, без примусу і погроз. Для того, щоб зробити свідомий вибір – давати чи не давати згоду на обробку персональних даних – особа до надання згоди повинна мати відповіді на такі питання: хто оброблятиме її персональні дані (назва володільця персональних даних, його адреса, контактні телефони тощо); з якою метою оброблятимуться персональні дані (мета має бути сформульована чітко та зрозуміло); які персональні дані будуть оброблятися (конкретний вичерпний перелік персональних даних особи, який планується обробляти); які дії з персональними даними передбачатиме їх обробка (збір, зберігання, передача, оприлюднення, знеособлення тощо); хто є розпорядником персональних даних та які права і повноваження розпорядника щодо обробки персональних даних;  кому можуть бути передані персональні дані, з якою метою, на яких підставах; скільки часу персональні дані будуть зберігатися у володільця;   на яких умовах особа може відкликати згоду на обробку персональних даних та які наслідки такої дії. Ми вважаємо, що особи, які підписують «Анкету прихильника Петра Порошенка», позбавлені вищенаведеної інформації, а отримання згоди на обробку їхніх персональних даних здійснюється протиправним шляхом, мета отримання вказаних персональних даних визначена нечітко, відтак є нелегітимною. По-друге,  «Анкети прихильника Петра Порошенка» містять прямі вказівки на збір персональних даних з фізичних осіб та їх обробку, зокрема збирається інформація про прізвище, ім’я та по батькові особи, поштову адресу, вік, телефон, політичні переконання. При цьому в жодному документі не міститься згадки про надання опитуваними особами згоди на обробку вищезазначених персональних даних», - сказано в заяві.

Крім того, відповідно до ч. 1 ст. 9 Закону України «Про захист персональних даних», володілець персональних даних повідомляє Уповноваженого про обробку персональних даних, яка становить особливий ризик для прав і свобод суб’єктів персональних даних, упродовж тридцяти робочих днів з дня початку такої обробки. За правовою позицією Уповноваженого ВРУ з прав людини, до чутливих даних належать, зокрема, політичні або світоглядні переконання.

На переконання громадського омбудсмена, збір і обробка персональних даних без отримання згоди суб’єкта персональних даних та без повідомлення Уповноваженого про обробку персональних даних становить особливий ризик для прав і свобод суб’єктів персональних даних.

Також громадський омбудсмен ОПОРИ із захисту виборчих прав у Одеській області нагадав, що статтею 18839 Кодексу про адміністративні правопорушення України встановлено відповідальність за неповідомлення або несвоєчасне повідомлення Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини про обробку персональних даних або про зміну відомостей, які підлягають повідомленню згідно із законом, повідомлення неповних чи недостовірних відомостей (ч. 1 ст. 18839), а також за недодержання встановленого законодавством про захист персональних даних порядку захисту персональних даних, що призвело до незаконного доступу до них або порушення прав суб’єкта персональних даних (ч. 4 ст.18839).

Громадський омбудсмен у своїй заяві просить Уповноваженого Верховної Ради провести перевірку фактів, викладених у заяві, а у випадку встановлення порушень законодавства у сфері захисту персональних даних вжити відповідних заходів: надіслати вимогу (припис) про порушення законодавства або скласти протокол за ст. 18839 КУпАП.

Нагадаємо, що спостерігачі ОПОРИ звернулися до поліції через агітацію у приміщенні РДА в Одеській області.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямовано на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Із жовтня 2018 року Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за виборами Президента. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 204 спостерігачі по всій країні. А 31 березня 2019 року та в разі проведення другого туру до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, набагато швидших за офіційні та точніших за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.

 

Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)