26-27 лютого в Дніпропетровській області зафіксовано кілька інцидентів із завданням шкоди майну суб’єктів виборчого процесу. Так, в Дніпрі було скоєно напад на офіс політичної партії, а в Кам’янському особи в нетверезому стані пошкодили кілька агітаційних наметів.

У ніч з 26 на 27 лютого в Дніпрі невідомі здійснили напад на штаб політичної партії «Наші», від якої висунуто кандидатом на пост Президента України Євгена Мураєва. Як повідомляє Національна поліція, о 3:30 невідома особа розбила склопакет на вхідних дверях офісу приймальні політичної партії, після чого кинула до приміщення запальну рідину. В результаті виникло займання, яке швидко погасло, не завдавши істотної шкоди. За фактом пошкодження офісу політичної партії поліція відкрила кримінальне провадження. Повідомляється, що наразі працівники поліції проводять оперативно-розшукові заходи щодо встановлення осіб, причетних до пошкодження майна, з’ясовують усі обставини події. За даним фактом відкрито кримінальне провадження за ч. 2 ст. 194 Кримінального кодексу України (умисне знищення або пошкодження майна). Санкція статті передбачає покарання у вигляді позбавлення волі на строк від трьох до десяти років.

Регіональна керівниця політичної партії «Наші» в Дніпропетровській області Олена Бочарнікова заявила: «Ми сподіваємось, що заведене кримінальне провадження буде доведено до логічного завершення. Хотілось би звернути особливу увагу на безпеку в місті в момент передвиборчих кампаній. Коли в місто приїжджають представники багатьох політичних сил, і радикально налаштовані люди… потрібна особлива увага, щоб всі суб’єкти передвиборчої кампанії, які сьогодні є в Україні, відчували себе впевнено, як в цивілізованій державі». Олена Бочарнікова також звернулась окремо до представників правоохоронних органів, органів влади з проханням забезпечити всім суб’єктам виборчого процесу чесні та демократичні вибори: «31 березня покаже хто є хто і за кого голосує сьогодні народ. Тому, велике прохання, щоб всі суб’єкти виборчого процесу могли в нашому місті відчувати себе спокійно, достойно, і ми як столиця Придніпров’я могли з честю приймати всіх суб’єктів виборчого процесу».

26 лютого в місті Кам’янському поблизу залізничного вокзалу поліція затримала чоловіка, який облив агітаційний намет кандидата на пост Президента України Петра Порошенка розчином для розпалювання і погрожував підпалити. Як повідомили спостерігачі ОПОРИ, затриманий був у нетверезому стані.

На лівому березі міста Кам’янського, поблизу магазину АТБ, за адресою пр. Перемоги, 54, в цей же день було пошкоджено агітаційний намет кандидата на пост Президента України Петра Порошенка. Затриманий також перебував у нетверезому стані.

Щодо цих випадків представниками патрульної поліції було складено протоколи за статтею 173 Кодексу України про адміністративні правопорушення «Дрібне хуліганство».

«Пошкодження офісу політичної партії, від якої висунуто кандидата на пост Президента України, а також пошкодження агітаційних наметів зареєстрованого кандидата може розглядатися як перешкоджання діяльності суб'єкта виборчого процесу, що поєднане з пошкодженням майна (ч. 2 ст. 157 ККУ). При кваліфікації зазначених діянь поліції слід звернути увагу на мету скоєння злочину. У випадку відсутності мети у винної особи щодо перешкоджання реалізації виборчого права суб’єктом виборчого процесу, такі дії можуть мати ознаки хуліганства (ст. 296 ККУ)», — зазначає радник з юридичних питань Громадянської мережі ОПОРА.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямовано на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Із жовтня 2018 року Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за виборами Президента. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 204 спостерігачі по всій країні. А 31 березня 2019 року та в разі проведення другого туру до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, набагато швидших за офіційні та точніших за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.