Найбільш поширеними порушеннями, які впродовж двох місяців виборчої кампанії фіксували в області спостерігачі Громадянської мережі ОПОРА, це – розповсюдження агітаційної продукції без вихідних даних та публікація замовних матеріалів у ЗМІ. Тенденцією можна назвати і проведення агітаційних заходів у навчальних закладах.  Крім того, в регіоні неодноразово траплялися випадки, що мають ознаки порушення принципу рівних можливостей та вільних і конкурентних виборів. Про це розповіли представники Громадянської мережі ОПОРА на прес-конференції в Хмельницькому 27 лютого.

«Одним із найбільш поширених порушень за два місяці, що минули від офіційного старту виборчої кампанії, на Хмельниччині стало розповсюдження друкованих агітаційних матеріалів без вихідних даних. Такий випадок, зокрема, фіксували у місті Шепетівці, де з наметів «Об’єднання «Самопоміч» роздавали агітацію за Андрія Садового, що не містила вихідних даних, як того вимагає виборче законодавство.  Крім того, у Шепетівці, Славуті та Хмельницькому виявляли білборди з рекламою Анатолія Гриценка, на яких також не було вихідних відомостей», – повідомив координатор спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами у Хмельницькій області.

За словами громадського омбудсмена із захисту виборчих прав Громадянської мережі ОПОРА у Хмельницькій області, на сьогодні в області зареєстровано 21 звернення до правоохоронних органів з приводу порушень, пов’язаних із виборами, складено п’ять протоколів про порушення.

Неодноразово в регіоні ОПОРА фіксувала ситуації з ознаками порушення принципу рівних можливостей та вільних і конкурентних виборів. Йдеться, зокрема, про навчання для «волонтерів», що мали проводити «соцопитування» на користь чинного Президента, під час якого встановили використання адмінресурсу для залучення працівників бюджетних установ до участі в цьому «опитуванні»; повідомлення на табличці, розміщеній на недобудованій амбулаторії, про причетність на той момент потенційного кандидата до будівництва, що насправді фінансується за кошти державної субвенції; урочисте вручення представникам амбулаторій ключів від нових авто, під час якого наголошували на перевагах чинного Глави держави та на необхідності продовження його курсу після виборів; поширення на сайтах обласної державної адміністрації та райдержадмінстрацій тексту виступу Президента України, у якому він повідомив про намір балотуватися. В усіх зазначених випадках дії місцевих чиновників можуть створювати переваги кандидату на виборах, про що неодноразово зазначали спостерігачі Громадянської мережі ОПОРА.

«Тенденцією цієї виборчої кампанії уже можемо назвати і агітацію в навчальних  закладах. Такі випадки ми зафіксували на Віньковеччині та в Хмельницькому», – зазначив координатор спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами у Хмельницькій області.

Так, 13 лютого в одній зі шкіл Віньковецького району в робочий час відбулася зустріч педагогів із депутатом районної ради і водночас довіреною особою кандидата на пост Президента України Руслана Кошулинського. Під час зустрічі депутат роздавав газету з агітацією та радив звернути увагу на кандидата, якого представляє. 21 лютого учнів та викладачів Хмельницького центру професійно-технічної освіти сфери послуг зібрали в актовому залі для зустрічі з депутатом обласної ради Віталієм Олуйком (22 лютого ЦВК зареєструвала його довіреною особою кандидата Петра Порошенка в 188 окрузі). Гість зробив порівняльний аналіз кандидатів, розповівши при цьому про переваги чинного президента і недоліки його конкурентів. При виході із залу роздавали агітаційну продукцію Петра Порошенка. 25 лютого о 13:00 в актовому залі Хмельницького обласного ліцею-інтернату зібрали працівників ліцею та працівників і слухачів курсів Хмельницького обласного інституту післядипломної педагогічної освіти на зустріч із головою Хмельницької ОДА, під час якої він, з-поміж іншого, розказував про досягнення чинного Президента.

Характерною рисою цієї передвиборчої кампанії є також значна кількість замовних матеріалів у місцевих ЗМІ. Наприклад, у січні в районних та обласних газетах Хмельниччини ОПОРА зафіксувала 74 матеріали з ознаками «джинси» за тоді ще здебільшого потенційних кандидатів. Два матеріали на користь потенційного кандидата опублікували за підписами голів райдержадміністрацій, що суперечить принципу рівності можливостей. Водночас безсторонність посадових та службових осіб мала б бути одним із невід’ємних стандартів як виборів, так і публічної  служби.

Як розповів координатор спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами у Хмельницькій області, упродовж двох місяців на Хмельниччину навідалися лише четверо кандидатів на пост Президента України. Анатолій Гриценко та Андрій Садовий зустрілися з виборцями в Кам’янці-Подільському, Віталій Купрій побував у Кам’янці-Подільському та Хмельницькому, Олег Ляшко відвідав Деражню та Летичів, де, до речі, відзначився висловлюваннями, що можуть спричинити розпалювання расової ворожнечі.

Відповідно до календарного плану заходів в області триває підготовка до президентських виборів, що мають відбутися 31 березня цього року. На Хмельниччині утворено сім окружних виборчих комісій, у яких, за попередніми підрахунками ОПОРИ, працюватиме 252 особи – представники 37 кандидатів. Попередній досвід роботи у виборчих комісіях мають 58 (23%) із них, а більшість членів комісій становлять жінки – їх 56%. Однак ці цифри не є остаточними, оскільки продовжуються заміни членів комісій. У всіх територіальних виборчих округах області окружні виборчі комісії вчасно провели перші засідання, які були повноважними.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямовано на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Із жовтня 2018 року Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за виборами Президента. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 204 спостерігачі по всій країні. А 31 березня 2019 року та в разі проведення другого туру до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, набагато швидших за офіційні та точніших за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.