Протягом січня та лютого, спостерігачі ОПОРИ зафіксували 27 випадків розміщення агітаційної продукції без вихідних даних на носіях зовнішньої реклами і склали 15 заяв у поліцію. Про це представники ОПОРИ повідомили 26 лютого на прес-конференції «Перші два місяці виборчої кампанії на Тернопільщині: тенденції та порушення».

Типові порушення виборчого законодавства

Захід розпочав регіональний координатор Громадянської мережі ОПОРА, який розповів про принципи довготермінового спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами Президента України, зокрема і в Тернопільській області.

Далі координаторка спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами в Тернопільській області повідомила присутнім, що від початку виборчої кампанії спостерігачі ОПОРИ 15 разів зверталися до поліції щодо 27 випадків розміщення агітаційної продукції, які могли містити ознаки порушення виборчого законодавства.

Майже всі вони стосувалися розповсюдження друкованих агітаційних матеріалів без передбачених законодавством вихідних даних. Частиною 16 статті 64 Закону України «Про вибори Президента України» заборонено поширення друкованих передвиборчих агітаційних матеріалів, що не містять відомостей про установу, яка здійснила друк, їх тираж, інформацію про осіб, відповідальних за випуск, та замовника.

Без вихідних даних на зовнішніх носіях реклами поширювалися агітаційні матеріали, які мали ознаки агітації за вісьмох кандидатів: Андрія Садового, Анатолія Гриценка, Ольги Богомолець, Олександра Шевченка, Олега Ляшка, Юлії Тимошенко, Руслана Кошулинського та Петра Порошенка.

Поза тим був зафіксований один випадок розміщення друкованих матеріалів із ознаками агітації у приміщенні Бережанської районної державної адміністрації. У частині 21 статті 64 Закону України «Про вибори Президента України» зазначено, що забороняється розміщення агітаційних матеріалів та політичної реклами на будинках і в приміщеннях органів державної влади та органів місцевого самоврядування.

Громадянська мережа ОПОРА відкрита до співпраці з правоохоронними органами з метою попередження та оперативного реагування на правопорушення виборчого законодавства. Так, нещодавно для працівників поліції Тернопільської області, рамках проекту «Зміцнення законодавчих та виборчих процесів шляхом посилення громадської участі та надання технічної допомоги», відбулося два тренінги «Ефективна поліція - забезпечення законності виборчого процесу», які провели громадські омбудсмени із захисту виборчих прав Громадянської мережі ОПОРА.

Тоді начальник Головного управління Національної поліції в Тернопільській області Олександр Богомол повідомив, що за час кампанії до правоохоронних органів надійшло 60 заяв щодо порушень виборчого законодавства, за результатами яких складено 20 адміністративних протоколів та порушено одне кримінальне провадження. Частина матеріалів була передана в інші області, а частина не підтвердилися. За його словами, окрім заяв про розповсюдження друкованих агітаційних матеріалів без вихідних даних, був ряд звернень щодо неналежного розміщення агітаційних наметів і ведення агітації, яка супроводжувалася заповненням анкет та збором персональних даних осіб, а також було декілька повідомлень про можливий підкуп виборців.

Підсумовуючи питання щодо виборчих правопорушень, регіональний координатор Громадянської мережі ОПОРА додав, що не рекомендує брати фінансову нагороду за свій голос, бо відповідальність несуть не тільки ті особи, які її дають, але також і ті, хто її приймає. «Заяви політиків з телеекранів, які пропонують: «Беріть гроші, а голосуйте як хочете», я розцінюю як провокації до злочинів», - сказав він.

У Тернопільській області окрім спостерігачів також працює громадська омбудсменка із захисту виборчих прав Громадянської мережі ОПОРА. На прес-конференції вона розповіла, що Громадянська мережа ОПОРА за підтримки Європейського Союзу створила мережу громадських омбудсменів з захисту виборчих прав. Метою діяльності омбудсменів є захист виборчих прав за допомогою всіх доступних відповідно до законодавства можливостей та забезпечення невідворотності покарання за порушення виборчих прав. Одним з аспектів нашої діяльності є аналіз судової практики.

«За період президентських виборів 2019 року судами Тернопільської області було прийнято 6 постанов по адміністративних правопорушеннях щодо виборчих прав громадян. По одній з постанов матеріали були направлені на доопрацювання і згодом справа була розглянута Тернопільським міськрайонним судом. Всі постанови стосуються розміщення передвиборчої агітації без передбачених законодавством вихідних даних. І у всіх випадках розміщувачі були визнані винними у порушенні законодавства та притягнуті до відповідальності у вигляді штрафу», - проінформувала громадська омбудсменка.

Загальні тенденції перебігу виборчої кампанії

Від початку виборчої кампанії Тернопільщину відвідало вісім кандидатів на пост Президента України: Віталій Купрій, Володимир Зеленський, Юлія Тимошенко, Руслан Кошулинський (тричі), Валентин Наливайченко, Анатолій Гриценко, Олександр Шевченко та Олександр Соловйов. За підрахунками спостерігачів, кандидати із публічними зустрічами побували у 10 населених пунктах Тернопільської області.

Окрім цього спостерігачі ОПОРИ на Тернопільщині фіксували друковану агітаційну продукцію на носіях зовнішньої реклами 13 кандидатів у Президенти Ольги Богомолець, Анатолія Гриценка, Володимир Зеленський, Руслана Кошулинського, Олега Ляшка, Євгенія Мураєва, Петра Порошенка, Андрія Садового, Олександра Соловйова, Сергія Тарути, Юлії Тимошенко, Ігоря Шевченка та Олександра Шевченка.

Поза тим в містах та селищах Тернопільщини ОПОРА фіксувала намети, у яких проводилася агітація за Петра Порошенка, Анатолія Гриценка, Андрія Садового, Юлію Тимошенко, Руслана Кошулинського й Олександра Шевченка. А також в області були помічені брендовані автобуси Юлії Тимошенко, Андрія Садового та Олега Ляшка, в яких представники команди цих кандидатів пересуваються для здійснення агітації.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямовано на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Із жовтня 2018 року Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за виборами Президента. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 204 спостерігачі по всій країні. А 31 березня 2019 року та в разі проведення другого туру до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, набагато швидших за офіційні та точніших за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.