Після відвідин кандидатом на пост Президента України Андрія Садового міста Дніпра, на вулицях міста з’явились борди «Андрій Садовий. Наступний» без вихідних даних. Представники «Об’єднання «Самопоміч» заявляють, що це провокація. Напередодні в місті демонтували борди іншого кандидата Олександра Вілкула.

25 лютого місто Дніпро відвідав кандидат на пост Президента України Андрій Садовий. На зустрічі з журналістами він підтвердив неможливість розмістити зовнішню рекламу в Дніпрі. «Є вказівка, що не можна. Такі реалії. Просити не буду», - зазначив Андрій Садовий.

Наступного дня спостерігачі Громадянської мережі ОПОРИ виявили білборди «Андрій Садовий. Наступний», виконані в стилістиці агітаційної продукції Андрія Садового. На всіх зазначених білбордах відсутні дані про установу, яка здійснила друк, тираж, інформацію про осіб, відповідальних за випуск та замовника матеріалів. Зазначимо, що принаймні один з таких білбордів, за адресою Каруни, 95, з’явився саме 25-26 лютого. Про виявлене ймовірне порушення виборчого законодавства спостерігачі ОПОРИ звернулись до правоохоронців.

У Дніпровському штабі кандидата ОПОРІ повідомили: «Виборчим штабом кандидата в Президенти України Андрія Садового не замовлялися та не оплачувалися будь-які борди з політичною агітацією за Андрія Садового у місті Дніпрі. Вважаємо, що розміщення невідомими особами друкованих агітаційних матеріалів з написами «Андрій Садовий. НАСТУПНИЙ» без відомостей про установу, яка здійснила друк, їх тираж, інформацію про осіб, відповідальних за випуск та замовника відповідних матеріалів є: по-перше, спрямованою провокацією щодо кандидата в Президенти України Андрія Садового, по-друге – грубим порушенням законодавства. У зв’язку із зазначеним, представники штабу звернулись до правоохоронних органів для притягнення винних осіб до відповідальності».

26 лютого деякі ЗМІ Дніпра повідомили, що Андрій Садовий спекулює на розміщенні агітаційної продукції в Дніпрі. При чому дані публікації супроводжувались негативними висловлюваннями та зображенням, що може містити ознаки чорного піару.

Напередодні, 19 лютого Дніпровська міська рада прийняла рішення про демонтаж рекламних засобів, відповідно до якого було демонтовано один з найбільших білбордів кандидата на пост Президента України Олександра Вілкула в Дніпрі, розташований на фасадній частині магазину «Океан» за адресою пр. Слобожанський, 68Б. Разом з ним було демонтовано ще три білборди кандидата на пост Президента Олександра Вілкула з написом «Восстановим стабильность».

Відповідно до цього рішення, 20 лютого також було демонтовано білборд «Єдиний шанс на зміни» на даху будинку за адресою вул. Старокозацька, 62 кандидата на пост Президента Андрія Садового.

Нагадаємо, на початку лютого спостерігачі Громадянської мережі ОПОРА повідомляли, що за час з початку виборчого процесу не виявили жодного білборда кандидатів на посаду Президента України Андрія Садового та Олександра Вілкула в Дніпрі. 8 лютого було опубліковано інтерв’ю ІА «ЛІГАБізнесІнформ», в якому міський голова Дніпра Борис Філатов пов’язав заборону з діяльністю «24 каналу», який належить дружині Андрія Садового: «Це рішення вільних рекламних агенцій. Вільні журналісти знімають гидоту, а дніпровські фірми не вішають Садового».

Заборона на розміщення реклами окремих кандидатів також не відповідає європейським стандартам у сфері виборів. Зокрема, Кодекс належної практики у виборчих справах Венеціанської комісії передбачає, що «всім партіям і кандидатам мають бути гарантовані рівні можливості, що має на увазі безстороннє ставлення органів державної влади, зокрема до: виборчої кампанії…», а також  «державні органи зобов’язані дотримуватися безсторонності, зокрема стосовно до … наочної агітації».

Згідно з частиною 4 статті 3 Закону України «Про вибори Президента України» виборчий процес має здійснюватися на засадах «рівності всіх кандидатів на пост Президента України» та «неупередженості органів виконавчої влади, органів влади Автономної Республіки Крим, органів місцевого самоврядування, підприємств, закладів, установ і організацій, їх керівників, інших посадових і службових осіб до кандидатів на пост Президента України, партій».

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямовано на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Із жовтня 2018 року Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за виборами Президента. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 204 спостерігачі по всій країні. А 31 березня 2019 року та в разі проведення другого туру до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, набагато швидших за офіційні та точніших за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.