Центральна виборча комісія повторно відмовила кандидату на пост Президента України Анатолію Гриценку у задоволенні його заяви, якою він вимагав змінити пункт 3.5 Порядку передачі електронної копії бази даних Державного реєстру виборців депутатським фракціям у Верховній Раді України та кандидатам на пост Президента України при підготовці проведення виборів Президента України. Цими змінами пропонується можливість кандидату у Президенти ознайомлюватись з електронною копією бази даних поза межами приміщення ЦВК.

Так, Гриценко звернувся до суду з позовом щодо відсутності колегіального розгляду його заяви від 11 лютого та зобов’язання повторно її розглянути на засіданні. Верховний Суд України задовольнив апеляційну скаргу Гриценка, тим самим зобов’язавши ЦВК розглянути заяву кандидата.

Як зазначили у ЦВК, згідно з пунктом 3.5 Порядку представник фракції, кандидат може переглянути електронну копію бази даних Реєстру у приміщенні Центральної виборчої комісії, де розміщено автоматизоване робоче місце, обладнане спеціалізованим програмним забезпеченням для перегляду копій бази даних Реєстру. Під час перегляду електронної копії бази даних Реєстру представнику фракції, кандидату заборонено копіювати чи передавати наявну в ній інформацію з використанням будь-яких технічних засобів або програмного забезпечення, здійснювати фото- та відеозйомку.

Як йдеться у постанові Комісії, Шостий апеляційний суд дійшов висновку, що «надання позивачу електронної копії бази даних Реєстру разом з програмним забезпеченням для перегляду цієї копії у неконтрольованому та незахищеному просторі, поза межами приміщення Комісії, унеможливить забезпечення нею як розпорядником Реєстру законності і пріоритету прав людини, а також захищеності його відомостей, а отже, призведе до порушення вимог Конституції України, законів про захист інформації, а також міжнародних договорів у цій сфері».

«Верховний Суд у своєму рішенні дійшов висновку, що обов’язок Центральної виборчої комісії щодо надання на вимогу кандидата на пост Президента України електронної копії бази даних Реєстру виборців кореспондує інший обов’язок – забезпечення належного захисту цієї бази даних, яка містить персональні дані виборців, що належать до конфіденційної інформації та захищаються», - говориться в документі.

В свою чергу, уповноважений представник Гриценка у ЦВК  Руслан Чорнолуцький зазначив, що згідно з частиною 9 статті 31 «Про вибори Президента України» кандидат має право отримати електронну копію з ключами, а сам текст пункту 3.5 говорить лише про перегляд.

«Ми вважаємо, що не тільки кандидат Гриценко має право отримати для перегляду, а й всі інші кандидати. Ми вважаємо, що порушено принцип визначеності. Даний пункт 3.5 трактується неоднозначно, виходячи із закону. Наша позиція незмінна: ми і надалі скористаємось можливістю оскаржити цей пункт 3.5», - зазначив він.

За відмову Гриценку у задоволенні заяви проголосували 16 членів ЦВК.

Повне відео засідання