В Одеській області вчасно провели перше засідання 10 з 11 окружних виборчих комісій. Про це повідомляють спостерігачі ОПОРИ, які побували на засіданнях.

Відповідно до частини 2 статті 23 Закону України «Про вибори Президента України», окружна виборча комісія утворюється Центральною виборчою комісією не пізніш як за 40 днів до дня виборів у складі голови, заступника голови, секретаря та інших членів комісії у кількості не менше дванадцяти осіб. Подання кандидатур до складу окружних виборчих комісій (по одній особі до однієї виборчої комісії від одного кандидата) вносяться кандидатами на пост Президента України, які зареєстровані у Центральній виборчій комісії, не пізніш як за сорок п’ять днів до дня виборів за підписом кандидата на пост Президента України або його уповноваженого представника у Центральній виборчій комісії.

Враховуючи встановлені законодавством терміни, окружні виборчі комісії мали провести перше засідання в період з 19 по 20 лютого.

Як повідомляють спостерігачі ОПОРИ, не вдалося провести засідання ОВК № 138 через відсутність кворуму, адже на засіданні були присутні 20 з 36 членів комісії. Під час другої спроби зібратися до попередньої кількості додалося лише троє членів комісії, чого також не достатньо для початку роботи. Тому наразі ОВК №138 оголосила безстрокову перерву до тих пір, поки не з’явиться хоча б ще один член комісії.

Середня кількість членів ОВК в Одеській області складає 38-36 членів. Винятком  стала ОВК №141, де є 25 членів комісії, які у повному складі були присутні на першому засіданні.

Середня кількість присутніх на першому засіданні членів ОВК Одещини склала 25-27. Найменше членів комісії були присутні на першому засідання ОВК №141 — 20, а найбільше - в ОВК №133, де цей показник склав 32 члени комісії.

Жоден з присутніх представників кандидатів на Пост Президента України, які були присутні на першому засіданні окружних комісій, не відмовилися складати присягу члена комісії.

В Одеській області жодного подання на членів окружної комісії не зробили 6 з 44 кандидатів на пост Президента України: Геннадій Балашов, Роман Безсмертний, Дмитро Гнап, Дмитро Добродомов, Ілля Кива, Аркадій Корнацький. Кандидатка  Інна Богословська направила своїх представників до складу окружних комісій лише в межах м. Одеси на 133-136 округи. Сергій Кривонос подав представників до ОВК №133, 137, 138, 139, 140, 141. Олександр Ващенко  - до ОВК №133, 134, 135, 142, 143.

Найменшу явку на засідання ОВК забезпечили представники таких кандидатів на пост Президента України: Ольги Богомолець (4 з 11), Інни Богословської (1 з 4), Віктора Бондаря (1 з 11), Олександра Данилюка (4 з 11), Юрія Дерев’янка (3 з 11), Юрія Кармазіна (1 з 10), Сергія Кривоноса (2 з 11), Віктора Кривенка (6 з 11), Віталія Купрія (1 з 10),  Євгенія Мураєва (6 з 11), Ігоря Смешка (6 з 11), Ігоря Шевченка (2 з 11). На засідання ОВК не з’явився жоден представник Олександра Ващенка.

Представники кандидатів Олександра Шевченка, Василя Журавльова та Юлії Тимошенко продемонстрували абсолютну явку на засідання окружних виборчих комісій. Також високий показник явки забезпечили представники кандидатів: Юрія Бойка (10 з 11), Олександра Вілкула (10 з 11), Анатолія Гриценка (9 з 11), Володимира Зеленського (10 з 11), Сергія Капліна (10 з 11), Руслана Кошулинського (8 з 11), Юлії Литвиненко (10 з 11), Олега Ляшка (9 з 11), Олександра Мороза (8 з 11), Андрія Новака (10 з 11),  Андрія Садового (7 з 11), Віталія Скоцика (8 з 11), Сергія Тарути (8 з 11) та Юрія Тимошенка (9 з 11).

На засіданні ОВК № 136 були відсутні 9 членів комісії, серед яких заступник голови окружної комісії, яка представляє кандидата Олександра Данилюка. У зв’язку із заміною були відсутні представники від кандидатів на пост Президента Віталія Купрія, Сергія Капліна, Інни Богословської та Віктора Бондаря. Представники від Миколи Габера та Юрія Дерев’янка були за межами міста, про що повідомили голову окружної виборчої комісії.  Представники від Ігоря Смешка та Ігоря Шевченка не брали слухавку, тому встановити зв’язок з ними не вдалось.

На засіданні ОВК № 138 був відсутній весь керівний склад окружної комісії: голова комісії (представник Юрія Дерев'янка) пропустив засідання з невідомих причин, заступниця голови (представниця Віктора Бондаря) не прийшла через сімейні обставини, також з невідомих причин був відсутній секретар комісії (представляє Віталія Купрія). Чотири члени комісії були відсутні внаслідок хвороби, троє членам комісії повідомили, що їм далеко їздити на засідання, оскільки двоє з них проживають за межами області. Ще двом членам комісії зателефонували повідомити про перше засідання о 22:00 напередодні дня засідання, тому вони пояснили, що їм було замало часу, щоб організувати поїздку. Одному з членів комісії зателефонували зі штабу кандидата Олександра Данилюка і сказали, що замість нього на засідання прийде інша особа, тому він був відсутній. 

У зв’язку із відсутністю керівного складу на засіданні надійшла пропозиція від члена комісії Аркадія Андрущенка (представник Олега Ляшка) обрати головуючим Максима Обода (представник Романа Насірова), оскільки він має досвід головування на засіданнях ОВК на попередніх виборах. Також, за пропозицією Андрущенка було обрано секретарем члена комісії Олену Смоляр (представниця Василя Журавльова), тож вона вела облік присутніх на засіданні комісії.

В ОВК №139 на першому засіданні був відсутній секретар комісії та представник від кандидата на пост Президента України Андрія Садового. Він повідомив, що працювати не буде і його замінять. Двом членам ОВК не повідомили про засідання через помилку в телефонному номері (це представники Юрія Кармазіна та Віктора Бондаря). Ще п’ять членів ОВК були відсутні  без пояснення причин, хоча повідомлення про засідання отримали.

На засіданні ОВК №140 відсутньою була секретар комісії (представниця Ігоря Шевченка) через те, що з нею не змогли зв’язатися та повідомити про засідання. Причина відсутності ще 8 членів комісії невідома.

В ОВК №142 голова комісії (представляє Віктора Бондаря) не була присутньою на засіданні. Повідомити їй про нього виявилося неможливим через недійсність вказаного номеру телефону. Відсутнім був також секретар окружної комісії (представник Ігоря Смешка). Вона відмовилася приїхати на засідання і працювати в комісії. Основними причинами відсутності членів ОВК були названі віддалене місце проживання, відмова працювати у комісії, а один із членів комісії зазначив, що погано почувається.

Секретар ОВК №143 (представниця Ольга Богомолець) відмовилася брати участь у роботі комісії з невідомих причин. Також невідома причина неявки ще восьми членів окружної комісії.

Окрім членів окружних виборчих комісій, на перших засіданнях були присутні журналісти та довірені особи кандидатів на пост Президента України: на ОВК №133 – двоє, ОВК № 134 – троє, ОВК №135 – один, ОВК №140 – двоє, ОВК № 141 – двоє, та один в ОВК № 142. Крім того, на засіданні ОВК № 135 був присутній Олександр Скопа — заступник голови Приморської районної адміністрації Одеської міської ради.

Під час засідання ОВК №136 у зв’язку з тим, що голова комісії не знала, як виглядають члени комісії, а процедуру реєстрації присутніх на засіданні осіб організовано не було, під час голосування за закриття першого засідання було виявлено сторонню особу, яка представилась другом одного з членів комісії та покинула залу.  Крім того, на засіданні ОВК був присутній голова виборчого штабу кандидата Юрія Бойка. Він був присутній впродовж всього засідання, представився голові комісії, однак за його присутність на засіданні комісія не голосувала.

Також виявилося, що вказана на сайті ЦВК адреса ОВК № 137 (просп. Шевченка, 28, м. Одеса) відрізняється від фактичної. Засідання проводилося за адресою: вул. Бочковича, 1 в будинку культури. Причиною такого рішення стало те, що за юридичною адресою незручне приміщення, а установа, яка знаходиться в тому приміщенні, відмовила в наданні його для засідань ОВК.

ОПОРА зазначає, що на момент перших засідань ОВК жодна з окружних комісій не була забезпечена технічним обладнанням повною мірою, а це комп’ютер, копіювальний апарат, принтер, доступ до мережі Інтернет, три телефонні апарати, та, щонайменше, дві телефонні лінії, як цього потребує постанова ЦВК «Про вимоги до приміщень окружних і дільничних виборчих комісій з виборів Президента України та приміщень для голосування, норми забезпечення виборчих комісій з виборів Президента України транспортними засобами, засобами зв’язку, обладнанням, інвентарем, оргтехнікою, іншими матеріальними цінностями, види послуг, які виборчі комісії можуть закуповувати за рахунок коштів Державного бюджету України». На даний момент найкраще забезпечення мають ОВК №133 та №143, у яких відсутній лише інформаційний стенд. Також жодна з комісій ще не має таблички, яка б повідомляла про те, що в приміщенні знаходиться окружна виборча комісія.

Більшість комісій планують ознайомлювати населення зі своїми рішеннями та постановами шляхом оприлюднення матеріалів на інформаційній дошці та через ЗМІ. Однак ОВК № 138 поки що не повідомила про те, як буде ознайомлювати громадськість зі своєю діяльністю.

Також спостерігачі ОПОРИ зазначають, що органи місцевого самоврядування проявили пасивність щодо інформування населення про створення та проведення перших засідань ОВК, адже відповідна інформація не поширювалася на офіційних сайтах органів місцевого самоврядування.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямовано на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Із жовтня 2018 року Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за виборами Президента. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 204 спостерігачі по всій країні. А 31 березня 2019 року та в разі проведення другого туру до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, набагато швидших за офіційні та точніших за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.

 

Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)