У  голови дільничної виборчої комісії дільниці №180936 (виборчий округ №66 з центром м. Малин) Радомишльського району Житомирської області невідомі особи вкрали з автомобіля сумку з речами, серед яких була печатка комісії.  На ранок 25 березня речі разом з печаткою підкинули до будинку голови ДВК.

Інформація про інцидент розміщена на сайті Головного управління поліції у Житомирській області.

«Серед викрадених у заявника речей – печатка дільничної виборчої комісії одного із сіл Радомишльського району. За фактом крадіжки правоохоронці розпочали кримінальне провадження. Станом на 25 березня печатка знайдена, однак через втрату не матиме подальшої юридичної сили. За словами заявника, 68-річного жителя с. Заболоті, з його незачиненого автомобіля ВАЗ 2105, припаркованого біля будинку, хтось викрав барсетку із особистими документами та печаткою виборчої комісії, головою якої він є.  Вказані відомості були внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань за ч.1 ст.185 (Крадіжка) Кримінального кодексу України. Водночас про втрату печатки було в установленому порядку повідомлено Центральну виборчу комісію, якою розпочато процес її ануляції. Найближчими днями дільнична виборча комісія має отримати нову печатку. Водночас, як стало відомо уранці 25 березня, заявник знайшов викрадену барсетку з усім її вмістом»,  – йдеться у повідомленні на сайті.  

Голова окружної виборчої комісії №66  (м. Малин) Тетяна Грищенко 26 березня  у коментарі ОПОРІ розповіла, що печатку голова забрав з собою, бо не працював замок у сейфі.

«У нього просто барсєтку викрали з документами, а там знаходилася печатка, так як ще не працював у них замок у сейфі. Ми написали заяву до поліції, на ранок прокинулися і печатку підкинули під ворота разом із документами.  Про це знає і ЦВК. Ми одразу визвали поліцію, написали заяву. Написали звернення до ЦВК, щоб нам ту анулювали і дублікат зробили, але вони ще не використали цей дублікат. Все нормально, далі працюють. Ми просто подали документи і анулювали ту постанову і наш запит. Цю печатку, яку викрали, ми востановили», – зазначила голова ОВК.

У коментарі ОПОРІ керівник відділу комунікації Головного управління Національної поліції в Житомирській області Алла Ващенко зазначила, що обставини та винуватці крадіжки встановлюються.

«Повідомлення про викрадення зафіксоване і комісії приймали рішення, що робити далі. Ми розбираємося з крадіжкою і встановлюємо всі обставини», – зазначила Алла Ващенко.

Відповідно до пункту 15 частини 1 статті 26 Закону України «Про вибори Президента України», окружна виборча комісія забезпечує передачу дільничним виборчим комісіям  після їх утворення отриманих від Центральної виборчої комісії печаток цих комісій  та штампів «Вибув» дільничних виборчих комісій;

Як повідомляла ОПОРА, у Житомирській області ОВК з другої спроби розпочала роботу – збирали кворум та порушили процедуру заміни керівних посад.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямовано на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Із жовтня 2018 року Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за виборами Президента. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 204 спостерігачі по всій країні. А 31 березня 2019 року та в разі проведення другого туру до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, набагато швидших за офіційні та точніших за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.

 

Веб-сайт|Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)