Учора, 8 лютого, Студія «Квартал 95» провела у Львові 2 концерти: платний і безкоштовний. На останньому були присутні студенти, військові з родинами, люди з інвалідністю та інші соціальні групи.

Безкоштовний концерт відбувся о 17-й годині, на 3 години раніше ніж платний. Захід публічно не анонсували. Спостерігачі ОПОРИ поспілкувалися з кількома відвідувачами благодійного виступу «Кварталу 95». Відвідувачі розповіли, що квитки отримали у військовій частині, у Львівському національному університеті імені Франка, та Спілці ветеранів Афганістану, однак дати коментар з цього приводу відмовились. Ціна квитків на платний концерт становила від 350 до 1550 гривень.

9.02.2019 Lviv vidviduvachi ucherzi bilia tzyrku

Побувавши на платному концерті Студії «Квартал 95», спостерігачі ОПОРИ не зафіксували прямої агітації за Володимира Зеленського від нього самого чи інших акторів «Кварталу 95». Однак, на початку концерту транслювали рекламу «Слуги народу» за сюжетом якої, журналіст, беручи інтерв'ю в головного героя Президента Голобородька, запитує: «Про що ви мрієте?». Голобородько відповідає, що мріє про те щоб кожна родина зібралась у повному складі та після вечері подивилась випуск новин, у якому диктор скаже, що в Україні панує мир.

Крім того, розпочинаючи платний концерт, Зеленський пожартував: «Я одразу хочу попередити, що у нас не агітаційний концерт. Тому ЗЕдрастє! ЗЕдоровенькі були! І нехай все буде ЗЕшибісь у Вас!».

Чи вдавались актори Студії «Квартал 95»до агітації на безкоштовному концерті, спостерігачам ОПОРИ невідомо.

Нагадаємо, у частині 6 статті 64 Закону «Про вибори Президента України» йдеться: «Забороняється проводити передвиборну агітацію, що супроводжується наданням виборцям грошей чи безоплатно або на пільгових умовах товарів, послуг, робіт, цінних паперів, кредитів, лотерей. Така передвиборна агітація або надання виборцям грошей чи безоплатно або на пільгових умовах товарів, послуг, робіт, цінних паперів, кредитів, лотерей, що супроводжується закликами або пропозиціями голосувати чи не голосувати за певного кандидата або згадуванням його імені, вважається підкупом виборців зазначеним у пункті 1 частини третьої статті 56 цього Закону».

За словами юридичної радниці Громадянської мережі ОПОРА Тетяни Юзвяк, головною ознакою непрямого підкупу виборців (частина 4 стаття 64 Закону України «Про вибори Президента України»), є те, що він завжди відбувається на етапі проведення передвиборної агітації.  Передвиборною агітацією згідно з частиною 1 статті 58 цього ж Закону є будь-яка діяльність з метою спонукання виборців голосувати за або не голосувати за певного кандидата на пост Президента України, роз'яснює експертка.

«Одним із видів передвиборної агітації і є проведення концертів як за участі самих кандидатів, так і тих, на яких  виголошуються заклики зі спонуканням голосувати за або проти певного кандидата. Норма Закону «Про вибори Президента України», якою забороняється підкуп виборців, не містить жодних виключень щодо товарів, які можна безоплатно чи на пільгових умовах надавати відповідним суб’єктам виборчого процесу. Тобто цей закон є найбільш суворим і забороняє надавати виборцям під час агітаційних заходів безоплатно чи на пільгових умовах будь-які матеріальні блага», —  говорить юридична радниця та  застерігає, що за непрямий підкуп настає або адміністративна (стаття 212-10 Кодексу України про адміністративні правопорушення) або кримінальна (стаття 160 Кримінального кодексу України) відповідальність.

Варто зазначити, що перед початком безкоштовного концерту Студії «Квартал 95», що відбувався у Львівському Державному цирку, учасники бойових дій влаштували акцію проти кандидата на пост Президента  Володимира Зеленського.

О 16-й годині, як було анонсовано напередодні, біля Львівського Державного цирку розпочалась акція, організована громадською організацією «Об’єднання добровольців». Близько 15 молодих людей, переважно підлітки, тримали плакати з роздрукованими написами «Кандидат ЗЕ —  руйнування інституцій держави», «Клоун проплачений олігархом. Держава не цирк», «Ми воювали —  ти глузував. Керувати державою - не жартувати» та іншими. Деякі чоловіки ховали обличчя. Серед протестувальників були активісти «Правого сектору» ,ГО «Об'єднання добровольців» та ГО «Українська спілка учасників АТО». Загалом, активних учасників акції було близько 30 осіб, журналістів та правоохоронців не менше.

9.02.2019 Lviv protestuvalnyky bilia tsyrku

Акція протесту тривала не більше 20 хвилин: учасники пояснили чому виступають проти кандидата у Президенти Володимира Зеленського, фактично повторивши ті самі гасла, та увімкнувши аудіозаписи окремих висловлювань артиста. Захід вже закінчився, коли до пікетувальників вийшли Володимир Зеленський, Олександр Пікалов, Юрій Корявченков та Міка Фаталов.

Учасники акції звинуватили Зеленського у тому, що «він хотів стати перед Путіним на коліна», а також нагадали, що кандидат на пост Президента тікав від журналістів, коли ті запитували про його бізнес в Росії. Володимир Зеленський заперечив: «Це неправда, такого ніколи не було і я такого не казав. Ми — за Україну».

9.02.2019 Lviv Zelensky vyhodyt do protestuvalnykiv

Деякі з активістів почали вдаватися до провокацій та агресивно звинувачувати артистів, що ті приїхали напідпитку, а можливо, в стані наркотичного сп'яніння. Коли ж Зеленський та решта акторів «Кварталу 95» зайшли до приміщення цирку, молодики рушили за ними, викрикуючи образи. Пізніше до учасників акції вийшов Олександр Пікалов і ще деякий час спілкувався з чоловіками.

9.02.2019 Lviv molodyky blokujut vhid

За 10-15 хвилин до початку безкоштовного концерту для військових, студентів та представників інших соціальних груп, що мав відбутись о 17-й годині, протестувальники заблокували один із входів до цирку. Водночас через інший спокійно заходили відвідувачі заходу. Трохи пізніше четверо молодиків стали біля обох входів до цирку і стали роздавати усім, хто заходив у приміщення, роздруковані на глянцевому папері фотоколажі, де зображений Володимир Зеленський разом з Ігорем Коломойський, із підписом «Слуга олігарха —  лялька олігарха».

9.02.2019 Lviv photokolagi zelensky iKolomojsky

Також зазначимо, що вранці, 8 лютого в кількох медіа, зокрема на сайті 24 каналу, Zaxid.net та «Форпост», з'явилася не підтверджена інформація, що акцію проти Володимира Зеленського організував відомий у регіоні бізнесмен, колишній депутат від ВО «Свобода» Ігор Кревецький за дорученням з Адміністрації Президента. ЗМІ посилалися на джерела у правоохоронних органах без уточнень, про які саме джерела йдеться. Під час самої акції її учасники заперечили, що ця подія проплачена.

За коментарями звертайтесь: