Жителька Оболонського району Києва повідомляє, що  нібито представники депутата фракції «Солідарність» у Київраді Людмили Костенко проводять «соцопитування» щодо електоральних вподобань і збирають персональні дані мешканців будинку. Іншій жительці Оболоні нібито представник Костенко телефонував з пропозицією за гроші проводити агітацію під виглядом «соціології», роздавати агітматеріали і працювати в комісії. В приймальні Костенко свою причетність до «опитувань» і дзвінків відкидають.

Жителька Оболонського району столиці Тетяна Мілевська 20 січня на своїй Facebook-сторінці повідомила, що по квартирам в її будинку ходять нібито представники депутата з фракції «Солідарність» в Київраді Людмили Костенко, які проводять «соцопитування» і  збирають персональні дані мешканців.

З-поміж питань, які цікавили авторів опитування: «Чи плануєте ви йти на вибори?  Якщо б вибори проходили в найближчу неділю, то за кого з кандидатів в президенти ви б проголосували? Яке ваше ставлення до Петра Порошенка по п'ятибальній шкалі? Які позитивні зміни що відбулися за 4 роки вам відомі? (варіанти відповіді: реформа правоохоронної системи, Томос, отримання безвізового режиму, зростання зарплат і пенсій, зростання авторитету України в світі, боєздатна армія) З яких джерел ви частіше дізнаєтеся новини про події в Україні? (телебачення, інтернет, друзі, радіо)».

02 02 2019 Kyiv bpp ankety1

Людмила Костенко – депутат Київради 8-го скликання (депутатська фракція «Солідарність»), територіальний виборчий округ №67.  Заступник голови постійної комісії з питань бюджету та соціально-економічного розвитку. На позачергових місцевих виборах 2014 року була обрана депутатом Київради 7-го скликання від Радикальної партії Олега Ляшка. Раніше, у Верховній Раді 6-го скликання була помічником на громадських засадах народного депутата Вадима Столара (на той час – «Партія регіонів»).

02 02 2019 Kyiv bpp kostenko

Профіль Людмили Костенко на сайті Київради

У телефонному коментарі ОПОРІ Тетяна Мілевська підтвердила викладену в повідомленні інформацію. «В моєму будинку на вулиці Богатирській мешкають кілька жінок, які входять до команди Людмили Костенко. Вони агітують за неї, а депутат періодично їм допомагає – то фарбу виділить, то квіти тощо. Кілька місяців тому, ще до Нового року, одна з сусідок телефонувала мені й агітувала також приєднатись до команди Костенко. Згодом вони знову подзвонили, але мене не було вдома – з ними поспілкувалась моя мати. Пропонували взяти участь в агітації – за їхніми словами, в місяць можна заробити до 4 тисяч гривень», – розповідає Тетяна Мілевська.

 

Пізніше ці ж жінки, як розповідає Тетяна Мілевська, ходили по будинку й проводили «соцопитування». «Вони мали з собою анкету для відповідей, в яку також записували персональні дані: прізвище, ім’я, по-батькові, адресу й номер телефону. За їхніми словами, «опитування» має на меті з’ясувати настрої людей. Мовляв, незабаром відбудуться вибори Президента, а вже через місяць-два розпочнеться й парламентська кампанія, в якій Костенко має намір взяти участь», – пояснює Тетяна Мілевська.

Про аналогічні дзвінки нібито від представників депутата Костенко в публікації від 17 січня на сайті «Громада Київщини» повідомляє журналістка й також жителька Оболоні Тетяна Катриченко. В коментарі ОПОРІ Тетяна Катриченко розповіла, що ще у травні отримала поштою від Костенко привітальну листівку з нагоди дня народження. «Мене це обурило, тому я звернулась до Костенко через Facebook з вимогою пояснити, звідки в неї мої персональні дані – адреса, дата народження тощо. Спершу депутат припустила, що я раніше зверталась до її приймальні. Коли я відповіла, що це не так, Костенко написала, що привітання могли розіслати шахраї, щоб скомпрометувати її. Згодом в іншому районі столиці аналогічна листівка прийшла покійному батькові мого чоловіка нібито від депутата Київради від «БПП «Солідарність» Наталі Приходько», – розповідає Тетяна Катриченко.

За словами Тетяни Катриченко, нещодавно до неї зателефонував чоловік нібито з приймальні Людмили Костенко, який запропонував співпрацю. «Оскільки мене не було вдома, з ним спілкувалася моя мати. Чоловік, який представився Володимиром, пропонував агітувати за Костенко та Порошенка серед мешканців мого будинку. Пізніше я передзвонила за номером, який він залишив. До слова, в Інтернеті номер телефону Володимира фігурує як номер ріелтора. Володимир розповів, що вони шукають людей, які працюватимуть у комісіях на президентських виборах від Порошенка, а на парламентських – від Костенко. З його слів, від мого та кількох інших будинків потрібно 8 людей. Крім того, Володимир пропонував роботу агітатором. З-поміж обов’язків агітатора – провести «опитування» серед мешканців свого під’їзду щодо їхніх електоральних вподобань. За це мають заплатити тисячу гривень. Крім того, потрібно роздати (але не через скриньки, а з рук в руки) агітматеріали – за це дадуть ще 1000. Головне ж завдання – знайти 15 людей, які готові голосувати за Порошенка, й напередодні голосування нагадати їм про важливість участі у виборах. Загалом, за його словами, за 3 місяці можна заробити до 5 тисяч гривень. Заплатять нібито офіційно. Звідки у нього мої особисті дані, Володимир також не пояснив», – розповідає Тетяна Катриченко.

 

Після цієї розмови Тетяна Катриченко знову написала Костенко у Facebook, але вона заперечила, що Володомир має відношення до її команди. «Тоді я знову зателефонувала Володимиру, однак він зробив вигляд, що не пригадує нашої попередньої розмови. Коли я запропонувала зустрітись щодо оформлення можливої співпраці, він відмовив і запевнив, що сам зі мною сконтактує. Після цього ми не спілкувались», – розповідає Тетяна Катриченко.

В приймальні Людмили Костенко ОПОРУ запевнили, що вони не мають жодного відношення ні до телефонних дзвінків з пропозицією співпраці, ні до «соцопитувань». «Я єдиний помічник Людмили Костенко. Також у нашій приймальні працюють помічники інших депутатів, два юриста і секретар. Всі ми виконуємо винятково свої службові обов’язки. Приймальня не займається передвиборчою кампанією. Депутати працюють зі своїми округами й з проблемами виборців. Водночас нам вже повідомляли про подібні випадки, але мені немає що на це відповісти. Зараз триває передвиборча компанія й тому можливі будь-які провокації», – розповідає помічник депутата Людмили Костенко Тетяна.

25 січня відео проведення аналогічного «соцопитування від Порошенка» в Києві опублікували на Facebook-пабліку «Вибори 2019». Представники ОПОРИ звернулись до авторів сторінки, щоб дізнатись деталі інциденту, але відповіді не отримали.

ОПОРА нагадує, що відповідно до ст. 2 Закону України «Про захист персональних даних», персональними даними є відомості чи сукупність відомостей про фізичну особу, яка ідентифікована або може бути конкретно ідентифікована. Згідно з ч. 5 ст. 6 цього ж Закону, обробка персональних даних здійснюється для конкретних і законних цілей, визначених за згодою суб'єкта персональних даних, або у випадках, передбачених законами України, у порядку, встановленому законодавством. Крім того, згідно з ч. 2 ст. 11 Закону України «Про інформацію», серед іншого, адреса,  дата  і  місце народження належить до категорії конфіденційної інформації про фізичну особу. Відповідно до ст. 11 цього ж Закону, не допускаються  збирання,  зберігання,  використання  та поширення конфіденційної інформації про особу без її  згоди,  крім випадків,  визначених  законом,  і  лише  в інтересах національної безпеки,  економічного  добробуту  та  захисту  прав  людини.

Крім того,відповідно до частини 6 статті 64 Закону України «Про вибори Президента», забороняється укладення з виборцями за рахунок коштів виборчого фонду оплатних договорів на проведення передвиборної агітації.

Раніш ОПОРА повідомляла про те, як проводять «соцопитування» представники «БПП «Солідарності» на Херсонщині, представники «команди Порошенка» у Рівному, представники «Батьківщини» у Запоріжжі, а також про те, як збирають персональні дані представники Олега Ляшка та Анатолія Гриценка на Рівненщині, Радикальна партія на Вінниччині та на Тернопільщині

«Випадки збору персональних даних політичними партіями і кандидатами ОПОРА неодноразово фіксувала у різних регіонах України, зокрема і у Києві. Деякі суб’єкти виборчого процесу прагнуть отримати, зокрема, адреси, дати народження і місця проживання потенційних виборців з метою подальшого використання цих даних для цільової агітації. Способи отримання такої інформації не є цілком законними, часто такі дії можна розцінювати як порушення законодавства. Водночас партії та представники кандидатів не завжди переймаються збереженням конфіденційності даних респондентів, адже їх хвилюють передусім рейтинги. Закликаємо усіх виборців бути пильними та відповідально ставитися до передачі своїх персональних даних», – коментує координатор спостереження за виборами ОПОРИ в Києві.

 

Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)