У Білій Церкві та Богуславі представники ОПОРИ зафіксували білборди без вихідних даних двох кандидатів у Президенти – самовисуванця Юрія Бойка та лідерки ВО «Батьківщина» Юлії Тимошенко.

25 січня представник Громадянської мережі ОПОРА виявив білборд на розі вулиць Князя Володимира та Голибуної з Юрієм Бойком. Особливість цієї зовнішньої реклами полягає в тому, що на білборді використана  місцева специфіка – саме в січні 2019 року виповнюється 75 років з дня визволення Білої Церкви. В зв'язку з цим Юрій Бойко та «Опозиційна платформа — За життя» розмістила в місті білборд з нагадуванням про цю подію.

ЦВК зареєструвала Юрія Бойка кандидатом на пост Президента України 22 січня. Оскільки білборд розміщений з ймовірним порушенням виборчого законодавства, адже на ньому відсутні дані, передбачені ч. 3 ст. 59 ЗУ «Про вибори Президента України», представник Громадянської мережі ОПОРА написав заяву до правоохоронних органів щодо ймовірного адмінпорушення за ст. 212-13 КУпАП.

26 01 2019 Boyko agitaciya bord BC Kyivska obl

Джерело: власне фото

26 січня представники ОПОРИ зафіксували білборд Юлії Тимошенко у Богуславі. ЦВК напередодні зареєструвала її в якості кандидатки на пост Президента України. Виборче законодавство передбачає обов’язкове розміщення на зовнішній рекламі зареєстрованих кандидатів інформації про установу, яка здійснила друк, тираж, інформацію про осіб, відповідальних за випуск та замовника. У зв'язку з відсутністю на борді вихідних даних, представники Громадянської мережі ОПОРА викликали поліцію та написали заяву про ймовірне адміністративне правопорушення.

26 01 2019 Tymoshenko agitaciya bord Boguslav Kyivska obl

Джерело: власне фото

Нагадаємо, відповідно до ч. 3 ст. 59 ЗУ «Про вибори Президента України», друковані матеріали передвиборної агітації повинні містити відомості про установу, що здійснила друк, або вказівку, що друк здійснено з використанням обладнання відповідно кандидата на пост Президента України або партії, яка висунула кандидата на пост Президента України, їх тираж, інформацію про осіб, відповідальних за випуск, та замовника відповідних матеріалів. А згідно з ч. 16 ст. 64 ЗУ «Про вибори Президента України», виготовлення та розповсюдження друкованих передвиборних агітаційних матеріалів, що не містять відомостей про установу, яка здійснила друк, їх тираж, інформацію про осіб, відповідальних за випуск, та замовника відповідних матеріалів забороняється.

Київщина: кандидати у Президенти розміщують агітаційні матеріали з порушеннями виборчого законодавства