У трьох містах Миколаївської області під виглядом дослідження громадської думки щодо політичних настроїв набирають людей у команду агітаторів за потенційного кандидата в Президенти Петра Порошенка. Спостерігачі ОПОРИ побували на кількох ознайомчих зустрічах та дізналися про принципи роботи агітаторів та оплату їхньої праці.

Мешканцям Миколаєва, Южноукраїнська та Вознесенська пропонують долучитися до проведення «Дослідження громадської думки», начебто ініційованого ГО «Інститут розвитку і сприяння демократії», метою якого є виявити потенційних прихильників Петра Порошенка та зібрати їхні контактні дані.

Спостерігачам ОПОРИ стало відомо, що в Миколаєві, на базі обласного центру перепідготовки і підвищення кваліфікації працівників державної влади (вул. Шевченка, 64), 19 січня проводилася реєстрація громадян, які хочуть долучитись до проведення соціологічного дослідження.

21 01 Mykolaiv centr perepidgotovky

З’ясувалося, що отримати цю роботу можна лише за рекомендацією від координатора, назвавши його ім’я та прізвище. У тих, хто прийшов на установчу зустріч, брали копію паспорта, фотографували, пояснюючи, що це необхідно для звіту, та давали заповнити «Анкету однодумця», вказавши там персональні дані. До пакету документів входять бланки анкет, інструкція для проведення соціологічного опитування та звіт про обхід мешканців. Анкета складається з 11 пунктів, серед яких, зокрема, є питання про ставлення опитуваного до Петра Порошенка, яке треба оцінити за 5-бальною шкалою, про позитивні зміни, які сталися завдяки чинному Президенту України. Також респондентів запитують їхні прізвище та ім’я, вік, поштову адресу та номер телефону. Громадянам, які стали частиною команди агітаторів, обіцяли за анкетування 50-60 осіб заплатити на початку лютого по 1000 гривень.

21 01 Anketa lyst 1

21 01 Anketa lyst 2

Ще один штаб агітаторів за Петра Порошенка був зафіксований ОПОРОЮ 18 січня в Южноукраїнську, за адресою: вулиця Дружби народів, буд 19, розташований в павільйоні ринку. В невеликому приміщенні без будь-яких розпізнавальних знаків близько 10 осіб опрацьовували анкети та проводили набір інтерв’юерів. На столах лежали заповнені анкети та паспортні дані мешканців міста. Набір до команди агітаторів тримався в секреті.

21 01 Runok Juzhnoukrajinsk

На вході в ринок спостерігачу ОПОРИ вдалося поспілкуватися з місцевою мешканкою, яка зареєструвалась для проведення опитування. За її словами, необхідно ретельно збирати інформацію щодо політичних вподобань мешканців та їхні контактні дані, обов’язково фіксувати на фото свою роботу. Кожному інтерв'юеру потрібно опитати мешканців одного під’їзду багатоповерхівки, обіцяють  в лютому заплатити за дану роботу близько 1000 гривень.

Працівники місцевої преси газети «Контакт» підтвердили інформацію про проведення опитування серед мешканців. До речі, поруч із офісом, де реєстрували інтерв'юерів, знаходиться бухгалтерія, де також підтвердили що в сусідньому приміщенні працюють представники партії «БПП «Солідарність».

Окрім того, в южноукраїнському штабі агітаторів спостерігачу ОПОРИ повідомили, що у Вознесенську теж формують команду агітаторів за чинного Президента з числа повнолітніх осіб.

«Відповідне опитування, яке проводиться командою Петра Порошенка, в першу чергу, порушує міжнародні стандарти виборів та принцип рівності кандидатів, оскільки він наразі не є зареєстрованим кандидатом. Дане опитування не містить вибірки, вимог щодо кількості інтерв'юерів, методу, часу та конкретного місця дослідження. Окрім того, невідомо, для чого збирають персональні дані людей, та як юридично буде оформлено надання даних послуг. Тому дані дії сприймаються як формальний підкуп виборців на користь потенційного кандидата та пошук потенційних прихильників Петра Порошенка, на яких можна буде впливати в подальшому виборчому процесі», − наголошує координатор громадського спостереження ОПОРИ за виборами в Миколаївській області.

Радниця з юридичних питань Громадянської мережі ОПОРА зазначає, що відповідно до частини 6 статті 64 Закону України «Про вибори Президента» забороняється укладення з виборцями за рахунок коштів виборчого фонду оплатних договорів на проведення передвиборної агітації. В описаному випадку під виглядом соціологічного опитування фактично проводитиметься оплатна прихована агітаційна діяльність, звичайно, за межами витрат виборчого фонду. 

За коментарями звертайтеся: