Заступник голови Житомирської обласної ради, член Радикальної партії Олега Ляшка Сергій Крамаренко дякує Олегу Ляшку за сприяння у виділенні нової пожежної машини для м. Олевськ Житомирської області, яку 4 січня передали рятувальникам.

Про це він написав на своїй сторінці в мережі Facebook.

05.01 Zhytomyr Pozhezna mashyna

 «Сьогодні нарешті можу поділитися історією, яка тривала більше 6 місяців та нарешті вдало закінчилася. В червні 2018 року під час зустрічі з Олег Ляшко звернувся до нього з проханням допомогти у виділенні нової пожежної машини для Олевська. Домовились, що він вирішить це питання із керівництвом Служби. Серпень-жовтень 2018 на виконання домовленостей я двічі зустрічався з керівництвом заводу «Пожмашина», що на Чернігівщині аби пришвидшити передачу машин на Житомирщину», – йдеться в повідомленні на сторінці в Facebook.

У коментарі ОПОРІ Сергій Крамаренко розповів, що пожежну машину район отримав у рамках державної програми.

 «Це державна програма і все фінансування було за її рахунок. За останні три роки, як Олег Валерійович почав цим питанням займатися і це питання піднімати, то збільшення по цій програмі відбулося в рази. Тому, ми і не говоримо, що це наша заслуга, бо це його заслуга, що він все-таки наполіг і домігся, що вона була прийнята і почалося плюс-мінус нормальне фінансування», – зазначив Сергій Крамаренко.

Чиновник розповів, що звернутися за допомогою до лідера партії – це ініціатива обласної організації Радикальної партії Олега Ляшка.

«Це ініціатива нашої обласної Радикальної партії Олега Ляшка. Коли в червні Олег Ляшко приїжджав у Житомир, ми до нього звернулися за допомогою. Він дуже потужно працює в плані допомоги пожежникам. Завдяки йому в принципі і була прийнята ця програма по придбанню і фінансуванню цих пожежних машин. Оскільки ми знали, що він на цей процес впливає і з керівництвом служби, і з центральним апаратом, то ми, декілька районів, до нього звернулися, щоб він нам посприяв у виділенні цих машин. Коли влітку вже була інформація, що будуть ці машини виділятися на область, я повідомив керівника нашої регіональної служби, що є така домовленість. Домовленість була виконана, машини приїхали в Олевськ. Я знаю, що Олевськ останній автомобіль отримував невідомо коли, по кількості автотранспорту там непогано укомплектована пожежна охорона. А от по якості, то цим машинам по 20 по 30 років. Для Олевського району, де кругом ліси, то ця машина надзвичайно потрібна», – розповів Сергій Крамаренко.

Як зазначає координатор громадського спостереження Громадянської мережі ОПОРА у Житомирській області:  «На сьогодні в країні спостерігається чітка тенденція приписування певними політиками собі тих чи інших заслуг які були здійснені за бюджетні кошти, а по декуди – взагалі без будь-якої дотичності до самого політика. Якщо чиновник обласної ради звертається до народного депутата чи лідера політичної партії з проханням «виділити» пожежну машину – то, напевно, мається на увазі, те, що політик має купити і передати пожежну машину. Але ми бачимо, як за бюджетний кошт купується техніка для бюджетної установи. І виникає питання, яким чином це заслуга конкретного депутат? Адже, так кожен може сказати, що «за його сприяння» купуються ті чи інші речі, будуються установи та заклади… »

ОПОРА нагадує, що офіційно виборча кампанія розпочалася 31 грудня, а самі вибори Президента України відбудуться 31 березня 2019 року.

У частині 1 статті 58 Закону України «Про вибори Президента України» зазначено: «Передвиборна агітація - це здійснення будь-якої діяльності з метою спонукання виборців голосувати за або не голосувати за певного кандидата на пост Президента України. Передвиборна агітація може здійснюватися у будь-якій формі та будь-якими засобами, що не суперечать Конституції України та законам України».

У період виборчої кампанії відповідно до частини 6 статті 64 Закону України «Про вибори Президента України»: «Забороняється проводити передвиборну агітацію, що супроводжується наданням виборцям грошей чи безоплатно або на пільгових умовах товарів, послуг, робіт, цінних паперів, кредитів, лотерей. Така передвиборна агітація або надання виборцям грошей чи безоплатно або на пільгових умовах товарів, послуг, робіт, цінних паперів, кредитів, лотерей, що супроводжується закликами або пропозиціями голосувати чи не голосувати за певного кандидата або згадуванням його імені, вважається підкупом виборців, зазначеним у пункті 1 частини третьої статті 56 цього Закону». А в частині 21 цієї ж статті Закону зазначено: «Забороняється розміщення агітаційних матеріалів та політичної реклами на будинках і в приміщеннях органів державної влади, органів влади Автономної Республіки Крим та органів місцевого самоврядування, підприємств, установ і організацій державної та комунальної форми власності"».

Радниця з юридичних питань Громадянської мережі ОПОРА зазначає, що механізм виділення державних коштів усе більше  політизується.

«ОПОРА зафіксувала 748 випадків ймовірного використання інфраструктурних проектів та соціально-економічних заходів у цілях непрямої агітації на користь народних депутатів України та/чи політичних партій. Виділення бюджетних коштів в непрозорий спосіб та не на конкурсних засадах, а з використанням політичних впливів, відкриває можливості для такої непрямої агітації. Якщо ж аналізувати цей випадок в контексті виборчої кампанії на виборах Президента, то в даному випадку Олег Ляшко ще не є зареєстрованим кандидатом, тому такі дії не можна кваліфікувати як непрямий підкуп. ОПОРА продовжуватиме досліджувати непрямої агітації за рахунок використання бюджетних ресурсів».

Як повідомляла ОПОРА, у Житомирській області Олег Ляшко вітав пенсіонерів зі святом Миколая та вручив премії працівникам пансіонату. У Житомирі з початку осені на білбордах та сітілайтах почали з’являтися обличчя політиків з гаслами про сильну армію, енергетичну незалежність та побудову України.

Також в області активно працюють іменні благодійні фонди нардепів. Громадянська мережа ОПОРА проаналізувала, чим займаються ці організації в Житомирській області і що дають людям. У народного депутата Володимира Арешонкова немає власного благодійного фонду, однак він здійснює активну благодійну діяльність в окрузі від свого імені. Народний депутат Павло Дзюблик має іменний благодійний фонд, однак на даний час активної діяльності організація не веде. Одним з «найстарших» благодійних фондів  народних депутатів з Житомирської області є фонд Володимира Литвина «Майбутнє Полісся». Фонд народного депутата Борислава Розенблата відрізняється від інших фондів нардепів тим, що є родинним і має відповідну назву: «Фонд родини Розенблат», хоча власником є нардеп. Про роботу благодійного фонду нардепа Сергія Пашинського читайте тут.

 

Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)