У грудні 2018 року спостерігачі Громадянської мережі ОПОРА фіксують зростання інтенсивності та масштабів дочасної агітаційної кампанії з боку потенційних кандидатів на пост Президента України, які включені до опитувань громадської думки або самостійно заявили про свою участь у майбутніх виборах.

Якщо у вересні – жовтні дочасну агітацію в значних масштабах розгорнули 13 потенційних кандидатів, то станом на кінець грудня, за оцінками ОПОРИ, 20 потенційних кандидатів здійснюють передвиборчу агітацію в різних регіонах України.

Протягом 1 – 25 грудня 2018 року спостерігачі Громадянської мережі ОПОРА зафіксували 79 регіональних візитів потенційних кандидатів на пост Президента України.

Якщо не враховувати місто Київ, в якому постійно проживає або працює значна частина потенційних кандидатів на пост Президента України, то в ракурсі уваги політичних лідерів  найбільше перебувала Дніпропетровська область. У звітний період цей регіон відвідали 7 потенційних суперників на чергових виборах Президента України, Київську область – 5, Тернопільську та Харківську –  4, 3 кандидати – Волинську, Житомирську, Івано-Франківську, Львівську, Полтавську області. До інших регіонів здійснили візити менше 3 ймовірних кандидатів. За орієнтовними даними спостерігачів ОПОРИ, потенційні кандидати повністю проігнорували у звітний період Вінницьку та Луганську області.

27 12 2018 pr conf Aivazovska minЯк відзначає координаторка виборчих та політичних програм Громадянської мережі ОПОРА Ольга Айвазовська, за активність візитів потенційних кандидатів на пост Президента України до регіонів можна відстежити їхні електоральні вподобання.

«Найбільше в полі зору потенційних кандидатів у порівнянні з іншими регіонами в контексті візитів – Дніпропетровщина. Також активну увагу приділяють Західній та Центральній Україні. На жаль, з фокусу уваги ймовірних кандидатів випадає Південь України. Ці візити засвідчують як певні електоральні вподобання і орієнтації потенційних кандидатів, так і їхню в цілому активність щодо тієї чи іншої агітаційної діяльності», – зазначила вона.

У грудні найбільшу кількість регіонів один або кілька разів відвідали Президент України  Петро Порошенко та голова Радикальної партії Олега Ляшка, народний депутат України Олег Ляшко. Ці потенційні кандидати відвідали 8 областей України. По 7 регіонів охопили особистою активністю голова Секретаріату ВО «Свобода» Руслан Кошулинський та народний депутат України, член фракції «Опозиційний блок» Олександр Вілкул. Дещо меншу кількість регіонів відвідали голова партії «Громадянська позиція» Анатолій Гриценко (5) та лідер «Опозиційної платформи – За життя» Юрій Бойко (4). У звітний період голова ВО «Батьківщина» Юлія Тимошенко фактично не здійснювала візитів у регіони, обмежившись проведенням Форуму молодіжних організацій у місті Києві.  Нагадаємо, що у вересні – листопаді Юлія Тимошенко належала до переліку потенційних кандидатів, які найактивніше відвідують регіони із заходами дочасної агітації.

Лідерами за масштабом та різноманітністю агітаційних заходів залишаються Петро Порошенко, Юлія Тимошенко і Олег Ляшко. Активність Андрія Садового, порівняно з іншими потенційними кандидатами і його основними конкурентами, у грудні дещо зменшилася. Зокрема, у частині використання радіо, телебачення та газет. Натомість Арсеній Яценюк, який розгорнув повноцінну кампанію минулого місяця, у грудні закріпив свою домінуючу присутність у різних сегментах дочасної агітаційної діяльності. За цей місяць також суттєво зросла кількість зовнішньої реклами під гаслом «Президент – слуга народу», яка асоціюється з художнім керівником Студії «Квартал 95» Володимиром Зеленським. Стосовно активності інших кандидатів – зберігаються тенденції та динаміка попереднього періоду.

Серед типів дочасної агітації продовжує домінувати зовнішня реклама (білборди, сітілайти). Значно менше потенційні кандидати використовують газети та друковану агітацію. Аудіовізуальні ЗМІ (телебачення і радіо) та Інтернет для дочасної агітації повною мірою використовують лише декілька потенційних кандидатів.

Найбільш масштабний рівень розміщення політичної реклами на зовнішніх носіях зафіксовано у наступних  потенційних  кандидатів: Юлія Тимошенко (тематичні білборди програми “Нового курсу”, “Ціну на газ українського виробництва буде знижено у 2 рази”); Петро Порошенко (тематичні білборди  “Армія, віра, мова. Ми йдемо своїм шляхом”, “Геть від Москви”); Анатолій Гриценко (білборди “Чесних більше”); Володимир Зеленський (тематичні білборди “Слуга народу”; прямо не рекламують потенційного кандидата, гасло є назвою телевізійного серіалу, виробником якого є Студія “Квартал 95” та головну роль у якому виконав Володимир Зеленський); Андрій Садовий (білборди “Наступ”); Олег Ляшко (білборди “Народний Президент”, “Високі тарифи чи високі пенсії”); Арсеній Яценюк (тематичні білборди “Зупинили дефолт у 2014”, “Енергетична незалежність”, “Шлях в НАТО”); Євгеній Мураєв (тематичні білборди політичної партії “Наші”). Територіально політична дочасна агітація на зовнішніх рекламних носіях однаково поширена як в обласних центрах, так і в менших містах.

Протягом 79 регіональних візитів усіх кандидатів на пост Президента України зафіксовано 20 випадків передачі від їхнього імені або від імені партії товарів громадянам та трудовим колективам, а також участі політичних лідерів у офіційному врученні товарів, закуплених за бюджетні кошти. Найчастіше випадки стосувалися активностей Олега Ляшка та Петра Порошенка (7 і 5 випадків відповідно).

27 12 2018 pr conf Kliuzhev minЗа словами аналітика Громадянської мережі ОПОРА Олександра Клюжева, при аналізі активностей дочасної агітаційної кампанії потенційних кандидатів на пост Президента України необхідно також враховувати й загальні тенденції в областях.

«Президентська виборча кампанія фактично вже накладається з парламентською кампанією і це є достатньо суттєвим фактором, який ми маємо враховувати під час аналізу ситуації напередодні офіційного початку виборчого процесу. Місцеві політичні лідери та чинні народні депутати України активно вдаються до різних форм благодійної діяльності, яка прямо не пов’язана з активністю потенційних кандидатів на пост Президента України. Але, враховуючи те, що значна частина цих політичних лідерів належать до політичних партій, які збираються висувати потенційних кандидатів, можемо говорити, що ця благодійна діяльність або використання бюджетних програм в інтересах місцевих організацій політичних партій може створити суттєві ризики для конкурентності виборчого процесу саме на виборах Президента України», – наголосив він.

За даними ОПОРИ, у 67% усіх заходів, які особисто провів лідер партії «Народний фронт» Арсеній Яценюк, брали участь посадові особи органів влади різних рівнів. У випадку із офіційними робочими поїздками Президента України, участь голів ОДА та обласних рад, міських, сільських, селищних голів та інших чиновників мала характер загального правила. Разом з тим  для чинного Президента України критично важливим є чітке розмежування посадової та виборчої активностей після старту офіційної кампанії. Це дозволить уникнути зловживань адміністративними ресурсами під час виборів та забезпечити стандарти конкурентної електоральної кампанії.

Також спостерігачі ОПОРИ зафіксували випадки присутності посадових осіб органів влади на заходах Олега Ляшка і Руслана Кошулинського.  Найчастіше ці особи займали посади в органах місцевого самоврядування.

У сегменті дочасної агітації у друкованих ЗМІ суттєво переважають публікації про Петра Порошенка (виявлені в значних кількостях у 20 регіонах) і Юлію Тимошенко (виявлені в значних кількостях у 18 регіонах).

Публічні заходи та вуличні акції з ознаками дочасної агітації, окрім Петра Порошенка і Юлії Тимошенко, активно використовували також Олег Ляшко, Руслан Кошулинський, Андрій Садовий, а в більш географічно обмеженому масштабі – Олександр Вілкул та Сергій Тарута. У тому числі в областях, де було введено режим воєнного стану, спостерігачі фіксували зростання інтенсивності публічних вуличних заходів, порівняно з листопадом. Найбільш масові заходи за кількістю учасників, за оцінками спостерігачів, проводив Петро Порошенко.  

Для належної організації виборчого процесу Центральна виборча комісія затвердила у грудні 2018 року Календарний план організації і проведення чергових виборів Президента України. Відповідно до документа виборчий процес має розпочатися 31 грудня 2018 року. Етап висування кандидатів на пост Президента України розпочинається з першого дня виборчого процесу і закінчується до 55 днів до дня виборів (до 3 лютого 2019 року включно).  ЦВК зобов’язана завершити процес реєстрації кандидатів на пост Президента України до 8 лютого включно (не пізніше 50 днів до дня голосування). Як встановлює Закон України «Про вибори Президента» та Календарний план виборів, передвиборна агітація кандидата розпочинається на наступний день після його офіційної реєстрації й завершується не пізніше 24 години останньої п’ятниці перед днем голосування.

ОПОРА також звертається до ЦВК з рекомендацією забезпечити максимально можливе охоплення виборців Донецької та Луганської областей голосуванням на виборах Президента України, уникаючи необґрунтованих рішень щодо непроведення голосування на окремих підконтрольних державі територіях цих регіонів. Такі заходи мають базуватися на пріоритеті загального виборчого права в умовах правової невизначеності з питань врахування висновків військово-цивільних адміністрацій у сфері виборів.

Із повним текстом звіту можна ознайомитись за посиланням.

За коментарями звертайтеся:
Ольга Айвазовська, координаторка виборчих та політичних програм Громадянської мережі ОПОРА
(044) 591 44 44