Потенційний кандидат у Президенти Олег Ляшко активізувався на львівському телебаченні, запустивши свою програму «Час справедливості», яка транслюється також і в інших областях. Про це повідомляють спостерігачі ОПОРИ.

Щотижня на телеканалах «Перший Західний» та «НТА» виходить телепередача «Час справедливості». Це ідентичний на обох каналах сюжет про проблеми звичайних українців, які намагається вирішити Олег Ляшко зі своїми партійцями. Контент перших чотирьох випусків стосувався проблем мешканців Дніпропетровської, Черкаської та Рівненської області та жодним чином не був адаптований до львівського контексту.

Як розповіли у львівському осередку Радикальної партії, політична сила відкрила всеукраїнську гарячу лінію, на яку можуть звернутися громадяни за допомогою. Саме на основі питань, з якими звертаються люди, знімають сюжети для програми та на договірних засадах розміщуються на місцевому телебаченні.

18.12.18 lviv prntscr zapys efiru chasu spravedlyvosti

Скріншот запису ефіру

Аналітики ОПОРИ надіслали інформаційний запит директору «Першого західному» та звернення виконавчому директору «НТА», щоб з’ясувати на яких умовах здійснюють трансляцію «Часу справедливості» львівські телеканали. Згідно з їхніми відповідями, замовником програми є Радикальна партія Олега Ляшка, розробником —  34 канал, що мовить у Дніпрі. Трансляція на обох львівських телеканалах здійснюється на підставі укладених договорів. Відповідно до договору укладеного між каналом НТА і Радикальною партією телепередачу транслюватимуть щотижня до кінця 2018 року.

Щодо періоду транслювання програм на «Першому Західному», директорка каналу зазначила, що це залежатиме від рівня якості та змістовного наповнення програми, відповідності телевізійним та журналістським стандартам, доцільності транслювання програми за рівнем рейтингу, за домовленістю сторін.

Один випуск «Часу справедливості» в середньому 15-16 хвилин і маркується як реклама. Відповідно до частини першої статті 13 закону «Про рекламу», на  телебаченні  час  мовлення,  відведений  на рекламу,  не  може  перевищувати  15  відсотків (тобто 9 хвилин) протягом кожної астрономічної години фактичного мовлення. Втім, юристка Львівської обласної організації Громадянської мережі ОПОРА Наталія Матківська відзначає: «Оскільки закон чітко не регулює можливості замовляти рекламу у формі телепередачі, то я б не говорила одразу про порушення». Експертка також відзначає позитив у тому, що канали маркують телепроект як рекламу, а отже не приховують цього.

18.12.18 lviv reklama chasu spravedlyvosti

Реклама телепроекту «Час справедливості» у значній кількості присутня на білбордах в різних частинах міста. Телепередачу також анонсувала місцева газета «Високий замок». А в газеті «Ратуша» регулярно розміщують матеріали на основі сюжетів «Час справедливості».

18.12.18 lviv materialy ratushi na osnovi chasu spravedlyvosti

Телепроект «Час справедливості» також транслюють на Сумщині, Херсонщині, Тернопільщині та Хмельниччині. Гарячу лінію проекту рекламують у Волинській та Луганській областях.

«Настільки активна і системна присутність потенційного кандидата у медійному просторі Львівщини та інших регіонів, ймовірно, є частиною спланованої агітаційної кампанії і потребує залучення великих коштів. Власна телепрограма  у комплексі з регулярною публікацією матеріалів у місцевих газетах та рекламою на зовнішніх носіях дозволяє охопити максимальну кількість аудиторії. Вочевидь, багатосторонній медійний вплив стане основною стратегією Олега Ляшка на президентських виборах у 2019 році» — зазначає координатор кампанії спостереження за виборами Громадянської мережі ОПОРА.

Громадянська мережа ОПОРА нагадує, що відповідно до частини першої статті 58 Закону «Про вибори Президента» України: «Передвиборна агітація розпочинається кандидатом на пост Президента України наступного дня після дня його реєстрації Центральною виборчою комісією і закінчується о 24 годині останньої п’ятниці перед днем виборів».

 

e-mail: [email protected]

 Веб-сайт| Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)