Невідомі зафарбували слово «порох» на щитах Шевченка в різних районах міста. Представники кандидата стверджують, що на рекламістів здійснюють тиск «влада та правоохоронці». Київська поліція жодних заяв щодо псування бордів не отримувала.

На відміну від аналогічної ситуації в Кривому Розі, де рекламні щити Олександра Шевченка просто закидали фарбою, в столиці невідомі акуратно зафарбували слово «порох» у гаслі «Прибрати порох з нашої оселі».

Пошкоджені білборди Олександра Шевченка спостерігачі ОПОРИ зафіксували на вулицях Стеценка та Курнатовського, а також в районі Академмістечка, навпроти ТРЦ Lavina Mall.

22 01 2019 Kyiv bilbordy shevchenka kurnatovskoho2

22 01 2019 Kyiv bilbordy shevchenka akademmistechko

Фото ОПОРИ

Слід зазначити, що спостерігачі ОПОРИ зробили знімки протягом 17-21 січня, але ще до того, коли 21 січня ЦВК зареєструвала Олександра Шевченка кандидатом у Президенти від партії УКРОП, отже на той момент інцидент не можна було розглядати як перешкоджання агітації та нищення передвиборчих матеріалів. ОПОРА нагадує, що згідно з ч. 1 ст. 57 Закону України «Про вибори Президента», передвиборна агітація розпочинається кандидатом на пост Президента України наступного дня після дня його реєстрації Центральною виборчою комісією і закінчується о 24 годині останньої п’ятниці перед днем виборів.

Раніше, 17 січня під час XVII з'їзду партії УКРОП, що відбувся у великій залі Київської обласної ради, і в рамках якого Олександра Шевченка висунули кандидатом у Президенти, голова політичної сили Тарас Батенко у своєму виступі, зокрема, зазначив, що білборди політика викликали «негативну реакцію з боку сьогоднішньої влади». Після цього сам Шевченко закликав присутніх «не дивуватися, коли вони побачать замальоване слово «порох». Про це повідомляють спостерігачі ОПОРИ.

На своїй сторінці у Facebook Шевченко також наголосив, що його білборди опинились у центрі уваги чиновників та силовиків. «Через вислів «прибрати порох з нашої оселі» на рекламістів чинять тиск і навіть вимагають замазати деякі зі слів. Неймовірно, але так це і зробили на трьох десятках бордів в місті Києві! Ще раніше силовики і представники влади тиснули на операторів зовнішньої реклами, навіть проводили «бесіди» з працівниками-поклейщиками, залякували. В кількох областях не вдалося замовити жодного борда, після того як з рекламістами попрацювали силовики», – йдеться, зокрема, в повідомленні. Водночас у сюжеті ТСН голова київської міської організації партії Богдан Яременко зазначив, що наразі політична сила не планує позиватися з цього приводу проти рекламістів до суду.

ОПОРА звернулась до прес-служби Олександра Шевченка з проханням розповісти:

  • які факти дають кандидату підстави стверджувати, що на рекламістів здійснювали тиск силовики і влада?
  • про представників яких саме силових та владних структур йдеться?
  • чи планує кандидат звертатись з цього приводу до правоохоронних органів?
  • скільки загалом подібних фактів зареєстрували представники кандидата?

У відповідь від прес-служби Олександра Шевченка ми отримали такий коментар: «Це не поодинокий випадок, а, без сумнівів, цілеспрямована акція влади. Борди Олександра Шевченка піддаються актам вандалізму або ж на них заклеюють певні частини по всій країні. Чомусь,  несподівано, замість того сенсу який вкладався – боротьби проти того бруду, «пороху» корупції, хабарництва, здирництва, злоби, які панують в Україні – влада знайшла якісь інші аналогії в слові «порох». Можливо, влада вважає, що воно в Україні вже стало лайливим? Днями в Києві на кількох десятках аналогічних бордів хтось чорною фарбою замалював слово «порох». В Кривому Розі вночі червоною фарбою облито близько десяти бордів. Цікаво, що в семи областях України ми так і не змогли розмістити аналогічні борди. Оператори зовнішньої реклами говорили нам про тиск влади і правоохоронців не лише щодо них, але й щодо рядових робітників, з якими проводили «бесіди» та попереджали про майбутні проблеми. Переконані, що масове нищення бордів по всій Україні – це акція влади, спрямована проти Олександра Шевченка за його критику чинного президента Петра Порошенка».

Як зазначила в коментарі ОПОРІ начальниця відділу комунікації Головного управління Національної поліції у м. Києві Оксана  Блищик, жодних заяв щодо псування білбордів ні від Олександра Шевченка, ні від інших політичних сил протягом зазначеного періоду київська поліція не отримувала. «Якби такі повідомлення мали місце, вони були б зареєстровані в журналі єдиного обліку і ми б ухвалювали щодо них певні рішення. Ми перевірили – жодних заяв ні щодо білбордів, пошкодження яких зафіксували спостерігачі ОПОРИ, ні щодо інших об’єктів у Києві не зареєстровано. Всі повідомлення, пов’язані з виборами, об’єднані у нашій системі в окрему категорію», – пояснює Оксана  Блищик.

«Зазначені матеріали Олександра Шевченка за своїм змістом є рекламними, адже потенційний кандидат на момент фіксації порушення ще не був зареєстрований Центральною виборчою комісією. Крім того, ця реклама не оплачена з виборчого фонду кандидата. У рамках виборчого процесу такі дії будуть сприйматися не тільки як хуліганські, а набагато серйозніше – як перешкоджання діяльності кандидата. Водночас штабам кандидатів у аналогічних випадках варто одразу звертатися із заявами до поліції, а не лише апелювати до публічної площини», – коментує координатор спостереження за виборами ОПОРИ в Києві.

 
(#вибори; #opora; #опора)