1 січня спостерігачі Громадянської мережі ОПОРА зафіксували в столиці дві паралельні акції на честь 110 річниці з дня народження Степана Бандери. Марші організували «Національний корпус» та ВО «Свобода» з іншими організаціями. МВС повідомляє про відсутність правопорушень.

Акція, яку організували партія «Національний корпус» та ГО «Національні дружини», розпочалася поруч з Національною оперою України, що на перетині вулиць Володимирської та Богдана Хмельницького. Близько тисячі учасників пройшли вулицею Хмельницького, до Хрещатика й Майдану Незалежності. Вони були вдягнуті у червоні новорічні шапки, тримали партійні прапори. Активістів «Національних дружин» вирізняли у натовпі брендовані камуфляжні куртки. Попереду колони йшли троє людей в костюмах сніговиків, один з яких тримав муляж автомата.  

«Не просто так Провидіння вирішило, що видатний герой української нації, який став символом нашого опору, народився того ж дня, коли Україна святкує Новий рік. Наш захід має бути веселим, адже йдеться про день народження Провідника. Наше завдання сьогодні – нести «позитив» й нагадати народу  про це подвійне свято», – зазначив у своєму виступі перед початком ходи активіст та ідеолог «Національного корпусу» Едуард Юрченко.

02 01 2019 Kyiv nac korpus102 01 2019 Kyiv nac korpus2

Представники «Національного корпусу» роздавали перехожим листівки, а дітям – набори солодощів, декоровані партійними стрічками. Теми майбутніх виборів учасники ходи у своїх виступах не торкалися.

02 01 2019 Kyiv nac korpus solodoshchi102 01 2019 Kyiv nac korpus solodoshchi2

Нагадаємо, що лідер партії «Національний корпус», народний депутат України Андрій Білецький неодноразово заявляв про свій намір балотуватися на посаду Президента. Водночас «Національний корпус» не підтримав висунення єдиним кандидатом від націоналістичних сил «свободівця» Руслана Кошулинського.

Інша акція, організаторами якої виступили ВО «Свобода», Організація Українських Націоналістів (ОУН), Конгрес Українських Націоналістів (КУН), ВО «Тризуб» ім. Степана Бандери, політична партія «Правий Сектор», ВГО «Сокіл» та «С14», розпочалася у Парку ім. Т. Шевченка. Раніше ці організації оголосили про підтримку на майбутніх виборах кандидатури Кошулинського. Саме він й очолив колону. Кілька тисяч чоловік запалили смолоскипи й попрямували бульваром Т. Шевченка, Бессарабською площею й Хрещатиком до Майдану Незалежності. Учасники ходи тримали державні, червоно-чорні та партійні прапори. Попереду їхали кілька авто та йшли барабанщики. В заході також взяли участь народний депутат-мажоритарник з Києва Андрій Іллєнко та народний артист України, «свободівець» Богдан Бенюк.

Після завершення маршу перед учасниками виступили представники організацій та, зокрема, Кошулинський, якого представили як «кандидата у Президенти від об’єднаних сил націоналістів».

«Кожен Новий рік починається з уродин Степана Андрійовича. Завдання та місія, які Провідник передав нашому поколінню – знищити «тюрму народів» Московію, нашого одвічного ворога. Він заповідав, що національна революція відбудеться у духовній, культурній, мілітарній та суспільній площинах. Лише в такий спосіб ми зможемо подолати нашого зовнішнього ворога та внутрішню окупацію країни олігархами. Ми повинні скерувати всі наші дії, думки та зусилля у цьому напрямку», – наголосив у своєму виступі Кошулинський.

02 01 2019 Kyiv svoboda102 01 2019 Kyiv svoboda202 01 2019 Kyiv svoboda4

Фото та відео ОПОРИ

Як повідомляє сайт МВС України, за порядком та безпекою під час акцій стежили 450 поліцейських та військовослужбовців Національної гвардії. Зокрема, були залучені співробітники поліції діалогу, кінологи зі службовими собаками та вибухотехнічна служба. Порушень порядку не зафіксовано.

«Заходи до дня народження Степана Бандери відбуваються 1 січня в Києві щороку й ніхто не має права заборонити людям брати в них участь. Водночас варто нагадати, що згідно  з частиною 1 статті 57 Закону України «Про вибори Президента», передвиборна агітація розпочинається кандидатом на пост Президента України наступного дня після дня його реєстрації Центральною виборчою комісією і закінчується о 24 годині останньої п’ятниці перед днем виборів. Станом на сьогодні Руслан Кошулинський не є зареєстрованим кандидатом і тому ті його дії та заяви, що мають ознаки агітації, можуть бути кваліфіковані як порушення законодавства», – коментує координатор спостереження за виборами ОПОРИ в Києві.

 

Веб-сайт| Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)